Стране инвестиције у БиХ мање за 26,6 одсто

Директне стране инвестиције у БиХ у прва три квартала лани износиле су 840,8 милиона КМ /429,9 милиона евра и мање су за 26,6 одсто него у истом периоду годину раније, што је очекивано имајући у виду сукобе у Украјини, енергетску кризу у свијету и раст цијена, изјавила је Срни директор Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ /Фипа/ Милица Марковић.

Босна и Херцеговина 22.01.2023 | 10:40
Стране инвестиције у БиХ мање за 26,6 одсто

Марковићева је навела да је ријеч о прелиминарним подацима Централне банке БиХ који су подложни накнадним ревизијама, те да се сваки поремећај на тржишту ЕУ аутоматски рефлектује на привреду БиХ, наглашавајући да су ту свакако и слабости пословног амбијента у БиХ и тренутне економске ситуације у земљи.

Према њеним ријечима, у првом полугодишту лани највише директних страних инвестицијама, и то 232,3 милиона КМ регистровано је у финансијским услужним дјелатностима, осим осигурања и пензијских фондова, затим у трговини на велико, осим трговине моторним возилима и мотоциклима, 133 милиона КМ.

Марковићева је навела да су директне стране инвестиције у производњу базних метала износиле 129,5 милиона КМ, у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији 124,3 милиона КМ, те трговини на мало, осим трговине моторним возилима и мотоциклима, 69,8 милиона КМ.

Говорећи о гринфилд инвестицијама у БиХ, она је истакла да је један од значајнијих пројекат "Фојт хидро Босниа" /Воитх Хyдро Босниа/ Лукавац - њемачка инвестиција од 22,6 милиона КМ, те вјетроелектрана "Ивовик" чија укупна инвестиција у прошлој години износи 85 милиона евра с тим што ће до јуна, када се очекује окончање овог пројекта, укупан уложен износ бити 130 милиона евра.

Према њеним ријечима, мултинационална компанија "Сузлон винд енерџи" /Сузлон Wинд Енергy/ реализује пројекат изградње вјетроелектране Иван Седло, сестринске фирме "Аста Босна" из Цазина и фабрика за производњу компонената за пренос енергије "АСТА" /АСТА Енергy Трансмиссион Цомпонентс/ из Аустрије уложиле су у Цазину око 12 милиона евра у производњу.

"Што се тиче ове врсте улагања, у пракси је најтеже реализовати гринфилд инвестицију која подразумијева изградњу и отварање потпуно новог предузећа. Изградња подразумијева куповину земљишта, добијање грађевинске дозволе, уз све остале административне процедуре, а свједоци смо да се на добијање дозволе у БиХ чека дуже него што би требало", истакла је Марковићева и додала да ово није случај само у БиХ, него и у сусједним земљама.

Према њеним ријечима, ако се одлуче покренути ову врсту инвестиције у БиХ, инвеститори се морају наоружати стрпљењем, а познато је да је за сваког инвеститора вријеме новац и да га неће трошити на спору администрацију у земљи.

"Једна држава највише користи има управо из гринфилд инвестиција, посебно ако се инвестира у производњу. Ријеч је о ланчаном ефекту овакве инвестиције на локалну привреду и оне су стога најпожељније, посебно у производњи", нагласила је Марковићева.

Она сматра да је неопходно што више радити на унапређењу привредних прилика и услова у земљи, побољшању привредног амбијента које подразумијева спровођење потребних реформи које представљају препреке домаћим и страним инвеститорима за њихово ширење и пословање у већем обиму.

"Тек након спровођења потребних реформи можемо се надати већем доласку страних инвеститора, а то се неће десити преко ноћи. Потребно је много времена да се у пракси примијене промјене, јер се много лакше изгласавају промјене него што се реализују на терену. Страни инвеститори ће долазити у већој мјери у нашу земљу тек када пословни амбијент буде атрактивнији за њихова улагања", упозорила је Марковићева.

Она је навела да је БиХ, према подацима Конференције УН о трговини и развоју /УНЦТАД/, а према укупно регистованом стању директних страних инвестиција на крају 2021. године, на трећем мјесту иза Србије и Албаније у оквиру групе земаља западног Балкана или пета на листи земаља региона, ако се уврсте Хрватска и Словенија.

"Од земаља региона, по укупном приливу страних инвестиција у децембру 2021, предњаче Србија са 52,775 милиона долара, Хрватска са 38,898 милиона долара и Словенија са 20,043 милиона долара, а слиједе Албанија са 10,074 милиона долара, БиХ са 9,474 милиона долара, Сјеверна Македонија са 7,248 милиона долара и Црна Гора са 6,361 милион долара", рекла је Марковићева.

Она каже да, за разлику од БиХ, Србија између осталог нуди значајне подстицаје за инвеститоре, што увелико доприноси приливу страних улагања у тој земљи.

"Ако погледамо извјештај `Дуинг бизниса`, можемо видјети да је по питању лакоће пословања у земљама региона, БиХ позиционирана ниже на љествици у односу на већину тих земаља. Лакоћа пословања је један од предуслова за привлачење страног капитала. Ту су и уставно уређење земље и законска рјешења на различитим нивоима власти, што БиХ чини комплекснијом за пословање", навела је Марковићева.

Говорећи о проблемима са којима су суочавају инвеститори у БиХ протеклих година, она је рекла да се они односе на спорост судова код наплате потраживања, пореске процедуре (рокови, документација), неријешена власничка питања, неуређене земљишне књиге (осим за одређен број општина), издавање сагласности (водне, електроенергетске, инфраструктурне).

Према њеним ријечима, инвеститори се жале и на корупцију и постојање сиве економије, односно нелојалне конкуренције, високу стопу доприноса на плате, компликоване административне процедуре, многа питања везана за порез на додатну вриједност /ПДВ/, компликоване извозне и увозне царинске процедуре, дуготрајне процедуре за издавање радних и боравишних дозвола, питање инспекција и друго.

Када је ријеч о раду Фипе у овој години, Марковићева је рекла да планирају покренути још једну програмску активност, односно прединвестициону подршку страним инвеститорима.

Она је појаснила да би се те активности огледале у испитивању тржишта, анализи могућности за улагање, одржавању контаката са предлагачима пројеката, али и са надлежним институцијама с циљем омогућавања олакшаног исходовања дозвола, као и у помоћи и савјету током процеса регистрације компаније.

"Цијенимо да бисмо овом активношћу олакшали и помогли страним инвеститорима да се одлуче да остану у БиХ, а не да иду у неку другу земљу у окружењу. Такође, да уз нашу подршку лакше разријеше све захтјеве које наша администрација налаже у фази регистрације и почетка реализације инвестиције", закључила је Марковићева.

(Срна Фото: Илустрација/ Пиxабаy)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Источно Сарајево

22.01.2023 10:10

Са реториком Додика нема инвестиција у РС , дати орден Путину је ван сваке памети, то је ругање цијелим свијету. Извините, али био сам борац 4 године, знам и ја и сви ко су Руси, због Додика све инвестиције односе у Федерацију, оно сто има у РС гасе и пребацују у Федерацију. Пита ли се СНСД секта од цега цемо ми Срби зивјети, како цемо опстати и остати овдје?? ДодиГ је амерички играч који је добио задатак да искоријени Србе у цијелој БиХ , добро му иде у томе, питам се зашто овај народ даје њему подршку, јесмо ли ми нормални уопште?? Од Требиња до Зворника нема ни 180.000 становника, Источно Сарајево има са свим опстинама 48.000 становника!!!! Гдје цемо бити за 10 г.?? У источном дијелу нема привреде, инвестиција, фабрика, туриста, јесмо ли то продати?? Јесмо ли за то 4 г.гинули да немамо ста да једемо?? Добро се брацо Срби запитајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.01.2023 12:08

Док се Миле бави забављањем народа а у Федерацији се баве послом стање је ево званично објављено.; У ФБиХ на првом мјесту је плаћа од чак 818.000 КМ, а исплаћена је у дјелатности производње. Поређења ради, неко са просјечним примањима за оволико новца треба радити скоро 60 година.

Name

Та "плаца"

22.01.2023 16:04

Је за плакати и то говори само једно, на залост друства у цјелини гдје је одавно 50 000 дјеце зиви у сиромаству, даље нема потребе ни набрајати....

Name

$

22.01.2023 10:16

Имамо ми стране инвестиције ал се не приказују у тим књигама јер одакле толика лова скупа аута појединим кад им предузећа и институције преко којих перу паре лоше послују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.01.2023 10:19

Зато што се на функције постављају неспособни људи а једна од тих је и ова госпођа која ради само за секту и себе јер они воле РС зато што је глобе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

22.01.2023 10:25

Мање сманити мито и корупцију (немогуће је укинути код наших лопова) направити правну државу да су закони исти за све грађане.и ето инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

22.01.2023 10:25

Зна се ко инвестира у мафијашком систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казаница снсд Брод

22.01.2023 10:41

Код нас Казаница привлаци инвеститоре у Броду Купио стан у бл и новом саду Додиков човјек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едисон

22.01.2023 10:56

Гласати за Додика сигурно није прозивање инвеститора да улажу свој новац у такво нешто. ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман

22.01.2023 11:13

Људи. Престаните висе са тим инвеститорима. Коме су потребни инвеститори. Да су неком потребни они би досли ал их НИКО не зове сконтајте то висе нису им потребни. Они на власти могу красти до миле воље и имају одакле фала богу. Од инвеститора неби могли зато их не зову

ОДГОВОРИТЕ
Name

На примјер

22.01.2023 11:23

Мислим да то баја најбоље зна. Орден као мамац за инвеститоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

22.01.2023 11:23

Једини начин да привучемо инвестиције у БиХ је увести санкције и отерати са власти ове криминалце и моралне наказе који су крађом и отимањем окупирали институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је хаотично

22.01.2023 11:35

Политика је главни проблем назадовања БиХ,и ту нема спаса,док се не смијени комплетна политичка елита,и не казне за све што су чинили на штету државе,и грађана. Закони се под хитно морају мијењати,ако не желимо да земља остане без становништва.А,то све неће ићи лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

22.01.2023 11:58

БиХ не мозе да задрзи властито становноство, а да привуце "стране инвестоторе", ха, ха.. Сада када смо унистили домацу привреду призивамо стране инвеститоре!? Пропаст је то за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видис да ду се намерацили

22.01.2023 16:00

На ресурсе и привреду на овим просторима, само је проблем сто се они не могу договорити ко полазе веце право на пљацку а ови ко це то све лијепо испоруцити на тацни.

Name

Xxx

22.01.2023 12:02

Како неко да дође, кад ти је Нешић министар сигурности. Апсурд невиђених раазмјера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

22.01.2023 13:07

Слика бизниса у друштву

Name

Какве су

22.01.2023 13:21

У западној Европи? Ста је са привредом? А Рудија им јос није уврла санкије до сто су они сами себи? Али када Русија уведе?!

ОДГОВОРИТЕ