Година Зеца: У Кини се надају акцији и напретку

Широм Кине и у многим светским метрополама, одржавају се традиционалне манифестације Пролећног фестивала, пред вечерашњи дочек кинеске Нове године. Ово је период највећих миграција у свету, јер се Кинези враћају у родни крај да прославе Нову годину или одлазе у иностранство. Званичници у Пекингу кажу да нема страха од другог таласа ковида, јер је 80 одсто становника прележало вирус.

Свијет 21.01.2023 | 20:46
Година Зеца: У Кини се надају акцији и напретку

Прославом лунарне Нове године Кинези обележавају крај зиме и почетак пролећа. Годину воденог Тигра замениће година воденог Зеца, кога још називају месечев Зец или Зец од жада.

У Кини се сматра једним од најсрећнијих знакова, а особе рођене у његовој години љубазним и лојалним. Зец са белом длаком је симбол дуговечности у традиционалној кинеској култури.

„Зец доноси просперитет и симболизује мир и хармонију, виталност и енергичност. Сматра се паметним, окретним, чистим и љубазним. Надам се да ће у години зеца сви Кинези, посебно млади, брзо кренути напред у акцију, попут зеца, и да ће искористити свој шарм и способност за напредак у областима којима се баве", рекао је председник Кине Си Ђинпинг.

Званичници кажу да је прошао врхунац коронавируса и да је други талас пандемије мало вероватан, иако је могуће појачано ширење заразе у руралним подручјима.

Више стотина милиона Кинеза отпутовало је овог викенда кући због празника, па су аеродроми, железничке и аутобуске станице претрпани.

До половине фебруара очекује се више од две милијарде путовања.

Лунарна Нова година обележава се у многим светским метрополама, у којима живи бројна кинеска заједница - од Њујорка, Дубаија, Москве, до Сиднеја.

Успешну и просперитетну Нову годину Кинезима је пожелела и трочлана посада Шенжу 15 са Кинеске свемирске станице.

„Наши снови остварили су се 29. новембра, када смо дошли овде. Тог дана, у ову небеску палату донели смо и цртеже наших младих пријатеља. Данас отварамо изложбу њихових радова, као поклон за Нову годину", огласио је један од кинеских астронаута.

Црвена боја игра кључну улогу у прослави кинеске Нове године - верује се да штити од негативне енергије.

Пред дочек је обавезно чишћење куће, како би се дом очистио од неуспеха и тешкоћа.

За вечеру - риба, као симбол богатства и просперитета, кнедле, торта од пиринчаног брашна, мандарине и поморанџе, које према веровању, привлаче срећу и просперитет.

Славље на осам хиљада километара од дома 

У чачанском крају Нова година дочекује се трећи пут за три недеље. Слави је неколико стотина кинеских радника ангажованих на градњи Ауто-пута Милош Велики. Ангажовано је неколико стотина кинеских радника.

Да у Паковраћу код Чачка буде свечано потрудиће се Кинези у грађевинском кампу осам хиљада километара далеко од својих домова.

„Уобичајено лепимо декорацију, качимо лампионе, припремамо велику гозбу, и све то је неизоставно током прославе Пролећног фестивала", каже радница у администрацији, Шуђујен Хсју.

„Прослава Нове године не може проћи без новогодишње вечере за све чланове колектива, а у њој ће сви уживати. Иначе, мени недостају ватромет и петарде јер употпуњују дух овог празника", додао је Јун Xуе, радник на пословима безбедности и здравља на раду.

И одећа Бохао Џанга носи симболе добре среће у новој години, која ће у знаку зеца верује донети срећу, стабилност, мир и напредак.

„Очекујем благостање и срећу како мени тако и мојој породици, и желим да пројекат на којем тренутно радимо буде успешно приведен крају. Користим прилику да добру срећу које Фестивал пролећа носи поделим са пријатељима у Србији", изјавио је Бохао Џанг, заменик менаџера пројекта.

Кинески радници су од 2019. године на градилишту у Паковраћу. Живе и раде са колегама из Србије, па ће заједно обележити и празник.

„Наравно најлепше је када у оквиру једне породице проведете тај чин зато што, једноставно се састоји из доста различитих активности и они ће то покушати да ураде и овде", сматра преводилац Срђан Ајдиновић.

Занимљиво је и да се у Паковраћу код Чачка, трећи пут за три недеље обележава долазак Нове године. После свечаног дочека календарске и православне - биће обележен и долазак кинеске Нове године.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Шта Рећи

21.01.2023 21:17

Него, Кинезима пожелити сретну Нову Годину !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

22.01.2023 08:40

И која је Кинеска нова година ? Срећна нова година свим кинезима. Све написали осим коју нову годину кинези прослављају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

22.01.2023 13:02

Сретна и угодна НОВА ГОДИНА !!! СВИМ НАРОДУ И НАЦИЈИ И ВЈЕРИ КОЈИ ЈЕ СЛАВЕ НА ОВОЈ ПЛАНЕТИ !!!!? ?❤️ З И В И ЛА К И Н А!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПопДрагаљевац

22.01.2023 17:28

Молимо министра(директора) Ћорића да честита Нову годину браћи нашој. Ипак је он са њима на рука-руци?

ОДГОВОРИТЕ