Godina Zeca: U Kini se nadaju akciji i napretku

Širom Kine i u mnogim svetskim metropolama, održavaju se tradicionalne manifestacije Prolećnog festivala, pred večerašnji doček kineske Nove godine. Ovo je period najvećih migracija u svetu, jer se Kinezi vraćaju u rodni kraj da proslave Novu godinu ili odlaze u inostranstvo. Zvaničnici u Pekingu kažu da nema straha od drugog talasa kovida, jer je 80 odsto stanovnika preležalo virus.

Svijet 21.01.2023 | 20:46
Godina Zeca: U Kini se nadaju akciji i napretku

Proslavom lunarne Nove godine Kinezi obeležavaju kraj zime i početak proleća. Godinu vodenog Tigra zameniće godina vodenog Zeca, koga još nazivaju mesečev Zec ili Zec od žada.

U Kini se smatra jednim od najsrećnijih znakova, a osobe rođene u njegovoj godini ljubaznim i lojalnim. Zec sa belom dlakom je simbol dugovečnosti u tradicionalnoj kineskoj kulturi.

„Zec donosi prosperitet i simbolizuje mir i harmoniju, vitalnost i energičnost. Smatra se pametnim, okretnim, čistim i ljubaznim. Nadam se da će u godini zeca svi Kinezi, posebno mladi, brzo krenuti napred u akciju, poput zeca, i da će iskoristiti svoj šarm i sposobnost za napredak u oblastima kojima se bave", rekao je predsednik Kine Si Đinping.

Zvaničnici kažu da je prošao vrhunac koronavirusa i da je drugi talas pandemije malo verovatan, iako je moguće pojačano širenje zaraze u ruralnim područjima.

Više stotina miliona Kineza otputovalo je ovog vikenda kući zbog praznika, pa su aerodromi, železničke i autobuske stanice pretrpani.

Do polovine februara očekuje se više od dve milijarde putovanja.

Lunarna Nova godina obeležava se u mnogim svetskim metropolama, u kojima živi brojna kineska zajednica - od Njujorka, Dubaija, Moskve, do Sidneja.

Uspešnu i prosperitetnu Novu godinu Kinezima je poželela i tročlana posada Šenžu 15 sa Kineske svemirske stanice.

„Naši snovi ostvarili su se 29. novembra, kada smo došli ovde. Tog dana, u ovu nebesku palatu doneli smo i crteže naših mladih prijatelja. Danas otvaramo izložbu njihovih radova, kao poklon za Novu godinu", oglasio je jedan od kineskih astronauta.

Crvena boja igra ključnu ulogu u proslavi kineske Nove godine - veruje se da štiti od negativne energije.

Pred doček je obavezno čišćenje kuće, kako bi se dom očistio od neuspeha i teškoća.

Za večeru - riba, kao simbol bogatstva i prosperiteta, knedle, torta od pirinčanog brašna, mandarine i pomorandže, koje prema verovanju, privlače sreću i prosperitet.

Slavlje na osam hiljada kilometara od doma 

U čačanskom kraju Nova godina dočekuje se treći put za tri nedelje. Slavi je nekoliko stotina kineskih radnika angažovanih na gradnji Auto-puta Miloš Veliki. Angažovano je nekoliko stotina kineskih radnika.

Da u Pakovraću kod Čačka bude svečano potrudiće se Kinezi u građevinskom kampu osam hiljada kilometara daleko od svojih domova.

„Uobičajeno lepimo dekoraciju, kačimo lampione, pripremamo veliku gozbu, i sve to je neizostavno tokom proslave Prolećnog festivala", kaže radnica u administraciji, Šuđujen Hsju.

„Proslava Nove godine ne može proći bez novogodišnje večere za sve članove kolektiva, a u njoj će svi uživati. Inače, meni nedostaju vatromet i petarde jer upotpunjuju duh ovog praznika", dodao je Jun Xue, radnik na poslovima bezbednosti i zdravlja na radu.

I odeća Bohao Džanga nosi simbole dobre sreće u novoj godini, koja će u znaku zeca veruje doneti sreću, stabilnost, mir i napredak.

„Očekujem blagostanje i sreću kako meni tako i mojoj porodici, i želim da projekat na kojem trenutno radimo bude uspešno priveden kraju. Koristim priliku da dobru sreću koje Festival proleća nosi podelim sa prijateljima u Srbiji", izjavio je Bohao Džang, zamenik menadžera projekta.

Kineski radnici su od 2019. godine na gradilištu u Pakovraću. Žive i rade sa kolegama iz Srbije, pa će zajedno obeležiti i praznik.

„Naravno najlepše je kada u okviru jedne porodice provedete taj čin zato što, jednostavno se sastoji iz dosta različitih aktivnosti i oni će to pokušati da urade i ovde", smatra prevodilac Srđan Ajdinović.

Zanimljivo je i da se u Pakovraću kod Čačka, treći put za tri nedelje obeležava dolazak Nove godine. Posle svečanog dočeka kalendarske i pravoslavne - biće obeležen i dolazak kineske Nove godine.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Šta Reći

21.01.2023 21:17

Nego, Kinezima poželiti sretnu Novu Godinu !

ODGOVORITE
Name

Pero

22.01.2023 08:40

I koja je Kineska nova godina ? Srećna nova godina svim kinezima. Sve napisali osim koju novu godinu kinezi proslavljaju...

ODGOVORITE
Name

A

22.01.2023 13:02

Sretna i ugodna NOVA GODINA !!! SVIM NARODU I NACIJI I VJERI KOJI JE SLAVE NA OVOJ PLANETI !!!!? ?❤️ Z I V I LA K I N A!!!!!

ODGOVORITE
Name

PopDragaljevac

22.01.2023 17:28

Molimo ministra(direktora) Ćorića da čestita Novu godinu braći našoj. Ipak je on sa njima na ruka-ruci?

ODGOVORITE