За осамостаљење младих новац главна препрека

Свака друга особа до 35 година у БиХ још живи са родитељима. Ако питате младе зашто се не осамостаљују, одговори су слични: посла нема, а ако раде, плате које су једва изнад минималца не дозвољавају размишљање о свом или изнајмљеном стану...

Република Српска 20.01.2023 | 20:56
За осамостаљење младих новац главна препрека

У већини развијених свјетских земаља млади већ након пунољетства почињу самосталан живот, али у Босни и Херцеговини то није случај. Питали смо младе људе, родитеље, али и стручњаке  зашто се млади тешко осамостаљују и колико је битно његовати породицу.

Свака друга особа до 35 година у БиХ још живи са родитељима. Ако питате младе зашто се не осамостаљују, одговори су слични: посла нема, а ако раде, плате које су једва изнад минималца не дозвољавају размишљање о свом или изнајмљеном стану.

Двадесетогодишњи Данијел Вукмировић из Добоја ради, али каже да плата коју већина данас заради не дозвољава никакве планове за рјешавање стамбеног питања.

“Од сваке плате која је испод 1.500 КМ се не може уштедјти да бисте нпр. почели да правите кућу. Прескупо је бити и подстанар јер је тешко наћи стан за који је кирија испод 300 КМ, плус гријање које је поскупјело, а поскупиће и струја”, истиче Данијел.

Млади престану да живе са родитељима углавном кад ступе у брак, али се и на то тешко одлучују, опет због све теже финансијске ситуације, кажу родитељи.

“Плате су главни разлог, цијене. Ако раде код приватника не могу да подигну кредит као они који раде у државној установи”, каже једна Бијељинка.

Родитељи сматрају да постоје и други разлози, као онај да су дјеца у родитељској кући заштићена и помало уљуљкана, а неки чак да су они сами криви за то што њихова дјеца толико дуго живе са њима, док у многим западним земљама излазе из куће чим напуне 18 година и постану пунољетни.

- Финасије јесу основни фактор, али ће они који су чврсто ријешени радити и два, три посла да би обезбиједили кров над главом, каже психолог Младенка Перић Стојнић. Истиче да наше понашање, ипак, углавном одређује традиционално васпитање и потреба да се сачува очевина, односно кућно огњиште.

“То је гнијездо, нешто што не би требало да се уруши него да се његује. Управо та породична кућа је мјесто гдје се осјећамо најпотпуније, најсигурније и ту се увијек враћамо послије суочаваја са животним изазовима”,  наглашава Перић Стојнић.

Социолог Владимир Васић сматра да је добро ако постоје услови за осамостаљење, али не види ништа лоше у животу у великим, двогенерацијским породицама, поготово данас када се намећу визије малих породица, а традиционална породица све више растура.

Васић каже да су у блиској прошлости такве заједнице биле једини могући формат који је гарантовао опстанак.

“Ми се данас правимо странци и модернијим више него што јесмо па ћемо, по цијену живота у неких 20 квадрата, а посебно ми мушкарци, напустити родитељски дом, комфор, слободу и боље услове, због неке тзв. слободе и отићи да живимо неким савременим начином живота који се рекламира”, оцјењује Васић.

Родитељи од малих ногу треба да бодре дјецу и да раде на њиховом самопоуздању како би израсли у стабилне и функционалне личности. Истовремено, потребно их је учити да је породица основа друштва и да као народ можемо да опстанемо само ако будемо његовали велике и функционалне породице, закључује Васић.

(БН Фото: Град БЛ) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Сиктер море

20.01.2023 20:38

Нисам финансијски угрожен а ни моја жена и даље живимо заједно са мојим родитељима при чему је отац пензионер а мати без икаквог редовног мјесечног примања, не видим што би био проблем ако заједно дијелимо расположиви простор. Важно је међусобно разумјевање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.01.2023 06:10

Ви сте потпуно нормална породица . Сто би требало бити циљ свих нас. Једни другима морамо помагати а какоцемо ако зивимо одвојено .Данас сви сањају несто цега нигдје нема.Замлацују ове младе људе са глупостима. Свако нека зиви како мозе и умије. Ботно је да остану нормални и скромни .

Name

Реалиста

21.01.2023 07:52

Исто тако, поготово ако има вишка стамбеног простора. На селима је то нормална појава па чак и на том западу.

Name

Браво сиктер море!

22.01.2023 07:47

Свака цаст! Мало је данас здравог разума и размисљања.

Name

Дијагноза

20.01.2023 20:53

А и није им лоше, пуни кафићи по цијели дан и ноћ, за ту активнос се увијек нађе кинта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сања

20.01.2023 21:12

А када се млади осамостале, тачније сами нађу свој посао, на примјер преко интернета као фриленсери, где доноце чисте девизе у државу, та иста држава ријеши да их ребне за порез на доходак, а најцрње је што таква ријешења доносе порески инспектори осуђивани за рекетирање (примјер ПУ Бијељина)

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

21.01.2023 07:14

А засто би било ко био ослободјен пореза? У праву сте за корумпиране институције, али да се неко буни да плаца порез а зели да користи бесплатно сколовање, здравство, и све остало сто тај порез омогуцава... реци цу само да управо такав став омогуцава систему корупираних институција да постоји.

Name

АД

20.01.2023 21:15

Овај Васиц лупа глупости!!! Бас ме занима с ким он зиви или је зивио??!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

20.01.2023 21:30

Па нека себи нађу посао па ће имати свој зарађени новац који ће боље да цијене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирољуб

20.01.2023 21:34

Социолог на крају прилога би требао да зна да је у људској (а и зивотињској) природи да има слободу, да се осамостали на нацин који му је потребан, да стекне самопоуздање из тог путовања на које треба да крене сам, уз емотивну подрску најблизих људи. Мускарцима је, поготово, природом дато да се морају доказати пре свега себи, испробати у зивоту, поци на пут тразења себе и самоостварења. Поцињемо сазревати тек кад продјемо тај свој зивотни пут, без обзира био успех или неуспех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али дјеца сектиних милионера

21.01.2023 09:25

Имају станове преко 150 квадратних метара, купе родитељи, криминализовани политицари својој дјецици у двадесетим годинама. Имају и станове по иностранству гдје студирају. Они се могу одвојити од тодитеља, нису заробљени као остали млади који су спас потразили у одласку или зиве са родитељима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

21.01.2023 15:48

Каже психолог раде 2-3 посла.Не може свако као они да причају шупље приче.Најбоље је 20 сати рада,4 спавања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

21.01.2023 17:18

Радим са младима и знам да у великој вецини немају радне навике,да је највазнији изглед,да воле комотан и скуп зивот,висе на телефону,не зеле уцити ,радити зеле оцјену ,имају подрску у образовном систему и подрску родитеља. Мањи број је оних преданих ,изузетно врјеедних,принципијелних,који зеле стицати знање .Уколико нису бескицмењаци мају проблем Образовне установе одгајају поданике који послусносцу стицу пизицију.

ОДГОВОРИТЕ