Za osamostaljenje mladih novac glavna prepreka

Svaka druga osoba do 35 godina u BiH još živi sa roditeljima. Ako pitate mlade zašto se ne osamostaljuju, odgovori su slični: posla nema, a ako rade, plate koje su jedva iznad minimalca ne dozvoljavaju razmišljanje o svom ili iznajmljenom stanu...

Republika Srpska 20.01.2023 | 20:56
Za osamostaljenje mladih novac glavna prepreka

U većini razvijenih svjetskih zemalja mladi već nakon punoljetstva počinju samostalan život, ali u Bosni i Hercegovini to nije slučaj. Pitali smo mlade ljude, roditelje, ali i stručnjake  zašto se mladi teško osamostaljuju i koliko je bitno njegovati porodicu.

Svaka druga osoba do 35 godina u BiH još živi sa roditeljima. Ako pitate mlade zašto se ne osamostaljuju, odgovori su slični: posla nema, a ako rade, plate koje su jedva iznad minimalca ne dozvoljavaju razmišljanje o svom ili iznajmljenom stanu.

Dvadesetogodišnji Danijel Vukmirović iz Doboja radi, ali kaže da plata koju većina danas zaradi ne dozvoljava nikakve planove za rješavanje stambenog pitanja.

“Od svake plate koja je ispod 1.500 KM se ne može uštedjti da biste npr. počeli da pravite kuću. Preskupo je biti i podstanar jer je teško naći stan za koji je kirija ispod 300 KM, plus grijanje koje je poskupjelo, a poskupiće i struja”, ističe Danijel.

Mladi prestanu da žive sa roditeljima uglavnom kad stupe u brak, ali se i na to teško odlučuju, opet zbog sve teže finansijske situacije, kažu roditelji.

“Plate su glavni razlog, cijene. Ako rade kod privatnika ne mogu da podignu kredit kao oni koji rade u državnoj ustanovi”, kaže jedna Bijeljinka.

Roditelji smatraju da postoje i drugi razlozi, kao onaj da su djeca u roditeljskoj kući zaštićena i pomalo uljuljkana, a neki čak da su oni sami krivi za to što njihova djeca toliko dugo žive sa njima, dok u mnogim zapadnim zemljama izlaze iz kuće čim napune 18 godina i postanu punoljetni.

- Finasije jesu osnovni faktor, ali će oni koji su čvrsto riješeni raditi i dva, tri posla da bi obezbijedili krov nad glavom, kaže psiholog Mladenka Perić Stojnić. Ističe da naše ponašanje, ipak, uglavnom određuje tradicionalno vaspitanje i potreba da se sačuva očevina, odnosno kućno ognjište.

“To je gnijezdo, nešto što ne bi trebalo da se uruši nego da se njeguje. Upravo ta porodična kuća je mjesto gdje se osjećamo najpotpunije, najsigurnije i tu se uvijek vraćamo poslije suočavaja sa životnim izazovima”,  naglašava Perić Stojnić.

Sociolog Vladimir Vasić smatra da je dobro ako postoje uslovi za osamostaljenje, ali ne vidi ništa loše u životu u velikim, dvogeneracijskim porodicama, pogotovo danas kada se nameću vizije malih porodica, a tradicionalna porodica sve više rastura.

Vasić kaže da su u bliskoj prošlosti takve zajednice bile jedini mogući format koji je garantovao opstanak.

“Mi se danas pravimo stranci i modernijim više nego što jesmo pa ćemo, po cijenu života u nekih 20 kvadrata, a posebno mi muškarci, napustiti roditeljski dom, komfor, slobodu i bolje uslove, zbog neke tzv. slobode i otići da živimo nekim savremenim načinom života koji se reklamira”, ocjenjuje Vasić.

Roditelji od malih nogu treba da bodre djecu i da rade na njihovom samopouzdanju kako bi izrasli u stabilne i funkcionalne ličnosti. Istovremeno, potrebno ih je učiti da je porodica osnova društva i da kao narod možemo da opstanemo samo ako budemo njegovali velike i funkcionalne porodice, zaključuje Vasić.

(BN Foto: Grad BL) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sikter more

20.01.2023 20:38

Nisam finansijski ugrožen a ni moja žena i dalje živimo zajedno sa mojim roditeljima pri čemu je otac penzioner a mati bez ikakvog redovnog mjesečnog primanja, ne vidim što bi bio problem ako zajedno dijelimo raspoloživi prostor. Važno je međusobno razumjevanje

ODGOVORITE
Name

Re

21.01.2023 06:10

Vi ste potpuno normalna porodica . Sto bi trebalo biti cilj svih nas. Jedni drugima moramo pomagati a kakocemo ako zivimo odvojeno .Danas svi sanjaju nesto cega nigdje nema.Zamlacuju ove mlade ljude sa glupostima. Svako neka zivi kako moze i umije. Botno je da ostanu normalni i skromni .

Name

Realista

21.01.2023 07:52

Isto tako, pogotovo ako ima viška stambenog prostora. Na selima je to normalna pojava pa čak i na tom zapadu.

Name

Bravo sikter more!

22.01.2023 07:47

Svaka cast! Malo je danas zdravog razuma i razmisljanja.

Name

Dijagnoza

20.01.2023 20:53

A i nije im loše, puni kafići po cijeli dan i noć, za tu aktivnos se uvijek nađe kinta.

ODGOVORITE
Name

sanja

20.01.2023 21:12

A kada se mladi osamostale, tačnije sami nađu svoj posao, na primjer preko interneta kao frilenseri, gde donoce čiste devize u državu, ta ista država riješi da ih rebne za porez na dohodak, a najcrnje je što takva riješenja donose poreski inspektori osuđivani za reketiranje (primjer PU Bijeljina)

ODGOVORITE
Name

???

21.01.2023 07:14

A zasto bi bilo ko bio oslobodjen poreza? U pravu ste za korumpirane institucije, ali da se neko buni da placa porez a zeli da koristi besplatno skolovanje, zdravstvo, i sve ostalo sto taj porez omogucava... reci cu samo da upravo takav stav omogucava sistemu korupiranih institucija da postoji.

Name

AD

20.01.2023 21:15

Ovaj Vasic lupa gluposti!!! Bas me zanima s kim on zivi ili je zivio??!!!

ODGOVORITE
Name

Vuk

20.01.2023 21:30

Pa neka sebi nađu posao pa će imati svoj zarađeni novac koji će bolje da cijene.

ODGOVORITE
Name

Miroljub

20.01.2023 21:34

Sociolog na kraju priloga bi trebao da zna da je u ljudskoj (a i zivotinjskoj) prirodi da ima slobodu, da se osamostali na nacin koji mu je potreban, da stekne samopouzdanje iz tog putovanja na koje treba da krene sam, uz emotivnu podrsku najblizih ljudi. Muskarcima je, pogotovo, prirodom dato da se moraju dokazati pre svega sebi, isprobati u zivotu, poci na put trazenja sebe i samoostvarenja. Pocinjemo sazrevati tek kad prodjemo taj svoj zivotni put, bez obzira bio uspeh ili neuspeh.

ODGOVORITE
Name

Ali djeca sektinih milionera

21.01.2023 09:25

Imaju stanove preko 150 kvadratnih metara, kupe roditelji, kriminalizovani politicari svojoj djecici u dvadesetim godinama. Imaju i stanove po inostranstvu gdje studiraju. Oni se mogu odvojiti od toditelja, nisu zarobljeni kao ostali mladi koji su spas potrazili u odlasku ili zive sa roditeljima

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

21.01.2023 15:48

Kaže psiholog rade 2-3 posla.Ne može svako kao oni da pričaju šuplje priče.Najbolje je 20 sati rada,4 spavanja.

ODGOVORITE
Name

Stana

21.01.2023 17:18

Radim sa mladima i znam da u velikoj vecini nemaju radne navike,da je najvazniji izgled,da vole komotan i skup zivot,vise na telefonu,ne zele uciti ,raditi zele ocjenu ,imaju podrsku u obrazovnom sistemu i podrsku roditelja. Manji broj je onih predanih ,izuzetno vrjeednih,principijelnih,koji zele sticati znanje .Ukoliko nisu beskicmenjaci maju problem Obrazovne ustanove odgajaju podanike koji poslusnoscu sticu piziciju.

ODGOVORITE