Допринос нових мера

Упркос трогодишњем периоду великих изазова и непредвидивих околности, Народна Република Кина је успела да очува позитиван раст и остане на путу успеха и развоја.

Свијет 20.01.2023 | 08:31
Допринос нових мера

Пише: Др Ивона Лађевац, Заменица директора Институт за међународну политику и привреду, Београд

У тренутку када је препознала да пандемија губи снагу, у односу на тежину обољења које изазива, руководство НР Кине одлучило је да оптимизује мере контроле епидемије ради боље координације између њене контроле и економског и друштвеног развоја. На тај начин стварају се и важни услови за економски опоравак светске привреде.

Наиме, узевши у обзир извештаје Светске банке који говоре о порасту улагања  Кине у високу технологију за 19,9 одсто у периоду од јануара до новембра 2022. године, као и извештај Кинеског  националног бироа за статистику о привредном расту од 3,9 одсто у истој години, позитивним показатељима  у потрошњи и улагањима  у инфраструктуру,  јасно је да је кинеска привреда очувала виталност и отпорност.

У претходном периоду, активно је промовисала и пројекте изградње инфраструктуре, тако да се може очекивати да ће се раст инфраструктурних инвестиција убрзати.

Све ово указује  да ц́е Кина наставити да спроводи шире и дубље отварање у вец́ој мери, као и да гради отворени економски систем вишег нивоа како би наставила да даје подстицај глобалном економском опоравку.

Као јединствен пример успеха у пандемији, јасно је да ц́е Кина у постпандемијском периоду бити светски лидер у економији, не само по својој економској снази, вец́ и по својим дубоким идејама мултилатералне сарадње. У том погледу од посебног значаја је Иницијатива Појас и пут и њена даља имплементација.

Важан сегмент даљег економског раста јесте развијање свих грана привреде, укључујући и туризам. У наредном периоду се може очекивати права експанзија у овој области с обзиром на три дуге године ограничених или готово немогућих путовања.

У овом контексту од посебног значаја јесте отварање две директне авио линије између Србије и Кине, линије Пекинг – Београд и Београд – Тјенђин. Овим линијама стварају се реалне основе за унапређење економске размене, али и даје неопходан подстицај оживљавања туризма и повећању броја узајамних посета држављана Кине и Србије.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дебелокозац

20.01.2023 10:02

Засипате нас небитним информацијама. Србија-Кина, Кина-Србија.. Ста?! Имају односе?! Да, па ста?! Несто ми битно за зивот у БиХ. Нидје везе. Тако сте и оног Несица ковали у звијезде а од поцетка је тројанац, нигдје везе са опозицијом. Досадни новинарцици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.01.2023 21:49

И ја се питам што је ово битно? Или неко треба да наметне ову жену? Промоција?