Вучић захвалан Москви, али Крим и Донбас је УКР

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су за Србију Крим и Донбас Украјина и да ће тако остати. Захвалан је Москви за подршку у вези с Косовом, али да не подржава инвазију Русије на Украјину.

Србија 19.01.2023 | 14:24
Вучић захвалан Москви, али Крим и Донбас је УКР

"Ми смо на самом почетку рекли да нисмо у могућности и да не можемо да подржимо инвазију Русије на Украјину. За нас је Крим Украјина, и Донбас је Украјина, и тако ће и остати", рекао је Вучић за Блоомберг у Београду, уочи одласка у Давос.

Вучић је казао је да с руским лидером није разговарао много мјесеци, пише америчка медијска компанија.

Наводи се да се Србија економски годинама помијера из руске орбите и да Русија има удио од око шест посто у србијанској спољнотрговинској размјени, док је Европска унија далеко највећи партнер.

Ипак, Србија се у Европи и даље издваја ставом према Русији, наводи Блоомберг и подсјећа да авиокомпанија Аир Сербиа није укинула директне летове до Русије и да је у Београд дошло много Руса од почетка инвазије.

Вучић је казао да је захвалан Русији за подршку у вези с Косовом и да Србија зато не може подржати економске санкције против Москве, преноси Бета.

"Били смо под санкцијама готово десет година, заправо осам година, и не вјерујемо да је то рјешење", рекао је Вучић.

О рјешавању косовског питања казао је да је знатно реалније ићи напријед малим корацима, него очекивати неки велики и брзи договор, који би укључивао признање Косова од Србије.

"Морамо да малим корацима промијенимо ситуацију на терену, да изградимо повјерење између двије стране и онда да видимо како можемо да приступимо свему осталом. Не треба сањати нешто за шта сви знамо да се неће догодити", рекао је.

О уласку Србије у ЕУ изразио је увјерење да ће грађани Србије, када и ако тај избор буде стављен пред њих на референдуму, гласати за придруживање Унији.

Додао је да ће, да би се то догодило, бити потребна увјеравања да је чланство у ЕУ реално.

"Знам да је ЕУ наш пут. Нема других путева", закључио је.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Рамбо

19.01.2023 14:04

Ха,ха,ха,готово је вучко,нема висе зајебанције и сједења на двије столице!Поцели западњаци да заврцу уши и да приморавају да испостујес оно сто си потписао!Инаце одосе новци на офсор рацунима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриблер

19.01.2023 14:21

Медјународни право важи само онда кад западу одговара а Руси то не ј..у јер нису мали као Срби и биће како они војно регулишу статус у УКР… Штета народа који гине тамо??? Америка ратује тудјим животима…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре штета

19.01.2023 16:40

Штета народа који гине тамо???. Зар није штета да и Руси гину тамо, наша браћа?

Name

ГРУЈО

19.01.2023 15:37

Шта на све то каже твој Миле из Републике Српске.Колико ти подржаваш он толико теби забија нож у леђа. Неће он лако одузети Путину ордење које му је дао. Чува чова личну имовину у Русији. Није то мала сума долара.мој Вучићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта Рећи

19.01.2023 16:47

"Косово" , је био експериминт, да се у будућности по истом принципу растури Руска Федерација, кренуло се преко Чеченије и Дагестана, после преко Грузије,знамо како је то завршило, данас имамо ситуацију са Украјином, занимљиво, десило се све контра !

ОДГОВОРИТЕ
Name

*

19.01.2023 20:29

Косово је база кокаинских стаза

Name

#

21.01.2023 10:58

Ајде Вучко као да не знаш зашто се води рат у Украјини па учествујеш у тој фарси а отимају ти Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре #

21.01.2023 13:10

Засто би неко отимао ето например јабуку,кад це је добити за поклон.