Vučić zahvalan Moskvi, ali Krim i Donbas je UKR

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su za Srbiju Krim i Donbas Ukrajina i da će tako ostati. Zahvalan je Moskvi za podršku u vezi s Kosovom, ali da ne podržava invaziju Rusije na Ukrajinu.

Srbija 19.01.2023 | 14:24
Vučić zahvalan Moskvi, ali Krim i Donbas je UKR

"Mi smo na samom početku rekli da nismo u mogućnosti i da ne možemo da podržimo invaziju Rusije na Ukrajinu. Za nas je Krim Ukrajina, i Donbas je Ukrajina, i tako će i ostati", rekao je Vučić za Bloomberg u Beogradu, uoči odlaska u Davos.

Vučić je kazao je da s ruskim liderom nije razgovarao mnogo mjeseci, piše američka medijska kompanija.

Navodi se da se Srbija ekonomski godinama pomijera iz ruske orbite i da Rusija ima udio od oko šest posto u srbijanskoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, dok je Evropska unija daleko najveći partner.

Ipak, Srbija se u Evropi i dalje izdvaja stavom prema Rusiji, navodi Bloomberg i podsjeća da aviokompanija Air Serbia nije ukinula direktne letove do Rusije i da je u Beograd došlo mnogo Rusa od početka invazije.

Vučić je kazao da je zahvalan Rusiji za podršku u vezi s Kosovom i da Srbija zato ne može podržati ekonomske sankcije protiv Moskve, prenosi Beta.

"Bili smo pod sankcijama gotovo deset godina, zapravo osam godina, i ne vjerujemo da je to rješenje", rekao je Vučić.

O rješavanju kosovskog pitanja kazao je da je znatno realnije ići naprijed malim koracima, nego očekivati neki veliki i brzi dogovor, koji bi uključivao priznanje Kosova od Srbije.

"Moramo da malim koracima promijenimo situaciju na terenu, da izgradimo povjerenje između dvije strane i onda da vidimo kako možemo da pristupimo svemu ostalom. Ne treba sanjati nešto za šta svi znamo da se neće dogoditi", rekao je.

O ulasku Srbije u EU izrazio je uvjerenje da će građani Srbije, kada i ako taj izbor bude stavljen pred njih na referendumu, glasati za pridruživanje Uniji.

Dodao je da će, da bi se to dogodilo, biti potrebna uvjeravanja da je članstvo u EU realno.

"Znam da je EU naš put. Nema drugih puteva", zaključio je.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Rambo

19.01.2023 14:04

Ha,ha,ha,gotovo je vučko,nema vise zajebancije i sjedenja na dvije stolice!Poceli zapadnjaci da zavrcu uši i da primoravaju da ispostujes ono sto si potpisao!Inace odose novci na ofsor racunima!

ODGOVORITE
Name

Dribler

19.01.2023 14:21

Medjunarodni pravo važi samo onda kad zapadu odgovara a Rusi to ne j..u jer nisu mali kao Srbi i biće kako oni vojno regulišu status u UKR… Šteta naroda koji gine tamo??? Amerika ratuje tudjim životima…

ODGOVORITE
Name

Re šteta

19.01.2023 16:40

Šteta naroda koji gine tamo???. Zar nije šteta da i Rusi ginu tamo, naša braća?

Name

GRUJO

19.01.2023 15:37

Šta na sve to kaže tvoj Mile iz Republike Srpske.Koliko ti podržavaš on toliko tebi zabija nož u leđa. Neće on lako oduzeti Putinu ordenje koje mu je dao. Čuva čova ličnu imovinu u Rusiji. Nije to mala suma dolara.moj Vučiću.

ODGOVORITE
Name

Šta Reći

19.01.2023 16:47

"Kosovo" , je bio eksperimint, da se u budućnosti po istom principu rasturi Ruska Federacija, krenulo se preko Čečenije i Dagestana, posle preko Gruzije,znamo kako je to završilo, danas imamo situaciju sa Ukrajinom, zanimljivo, desilo se sve kontra !

ODGOVORITE
Name

*

19.01.2023 20:29

Kosovo je baza kokainskih staza

Name

#

21.01.2023 10:58

Ajde Vučko kao da ne znaš zašto se vodi rat u Ukrajini pa učestvuješ u toj farsi a otimaju ti Kosovo

ODGOVORITE
Name

re #

21.01.2023 13:10

Zasto bi neko otimao eto naprimer jabuku,kad ce je dobiti za poklon.