Лиу Хе и Јелен разговарали о заједничком одговору на изазове

Заменик кинеског премијера Лиу Хе разговарао је са министром финансија САД Џенет Јелен о макроекономским и финансијским питањима током њиховог састанка у Цириху, у Швајцарској, у среду. Кинески медији истичу да је разговор био „искрен“.

Свијет 19.01.2023 | 08:50
Лиу Хе и Јелен разговарали о заједничком одговору на изазове

Ово је њихов први лични састанак, након три виртуелна од јуна 2021. године, и уследио је након важног консензуса који су председници држава постигли на Балију у Индонезији.

Две стране су се сложиле да је јачање комуникације и координације макроекономских политика и заједничко одговарање на изазове од користи за Кину, САД и цео свет када је опоравак глобалне привреде у критичном тренутку.

У прагматичном и конструктивном разговору говорило се о могућности продубљивања сарадње у макроекономском и финансијском сектору, речено је након састанка.

Две стране су препознале значај одрживе финансијске сарадње и договориле се да унапреде сарадњу на билатералној и мултилатералној основи.

Такође су се сложили да наставе да подржавају тржишта у развоју и зелени и нискокарбонски развој и економску трансформацију земаља у развоју.

Кинеска страна је такође изразила забринутост због економске, трговинске и технолошке политике САД-а према Кини и изразила наду се да ц́е америчка страна посветити вец́у пажњу утицајима ових политика.

Поред тога, заменик премијера је позвао Јелен да посети Кину у току ове године. Две стране су се сложиле да економски и трговински тимови Кине и САД-а треба да одржавају комуникацију на свим нивоима.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

"Хладни рат је заврсен"

19.01.2023 09:13

"Односно, Исток и Русија висе нису вазни. Постоји један вектор, један господар свијета, један побједник". Маргарет Тацер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

19.01.2023 09:48

Кинези опасни играчи за економију САДеа мање увозе а више извозе у САДе јер су власти направиле тихи заокрет у развоју властитих потенцијала

ОДГОВОРИТЕ