Liu He i Jelen razgovarali o zajedničkom odgovoru na izazove

Zamenik kineskog premijera Liu He razgovarao je sa ministrom finansija SAD Dženet Jelen o makroekonomskim i finansijskim pitanjima tokom njihovog sastanka u Cirihu, u Švajcarskoj, u sredu. Kineski mediji ističu da je razgovor bio „iskren“.

Svijet 19.01.2023 | 08:50
Liu He i Jelen razgovarali o zajedničkom odgovoru na izazove

Ovo je njihov prvi lični sastanak, nakon tri virtuelna od juna 2021. godine, i usledio je nakon važnog konsenzusa koji su predsednici država postigli na Baliju u Indoneziji.

Dve strane su se složile da je jačanje komunikacije i koordinacije makroekonomskih politika i zajedničko odgovaranje na izazove od koristi za Kinu, SAD i ceo svet kada je oporavak globalne privrede u kritičnom trenutku.

U pragmatičnom i konstruktivnom razgovoru govorilo se o mogućnosti produbljivanja saradnje u makroekonomskom i finansijskom sektoru, rečeno je nakon sastanka.

Dve strane su prepoznale značaj održive finansijske saradnje i dogovorile se da unaprede saradnju na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi.

Takođe su se složili da nastave da podržavaju tržišta u razvoju i zeleni i niskokarbonski razvoj i ekonomsku transformaciju zemalja u razvoju.

Kineska strana je takođe izrazila zabrinutost zbog ekonomske, trgovinske i tehnološke politike SAD-a prema Kini i izrazila nadu se da će američka strana posvetiti veću pažnju uticajima ovih politika.

Pored toga, zamenik premijera je pozvao Jelen da poseti Kinu u toku ove godine. Dve strane su se složile da ekonomski i trgovinski timovi Kine i SAD-a treba da održavaju komunikaciju na svim nivoima.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

"Hladni rat je zavrsen"

19.01.2023 09:13

"Odnosno, Istok i Rusija vise nisu vazni. Postoji jedan vektor, jedan gospodar svijeta, jedan pobjednik". Margaret Tacer.

ODGOVORITE
Name

#

19.01.2023 09:48

Kinezi opasni igrači za ekonomiju SADea manje uvoze a više izvoze u SADe jer su vlasti napravile tihi zaokret u razvoju vlastitih potencijala

ODGOVORITE