У Давосу главне теме економија и Украјина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се током разговора у Давосу упознао са ситуацијом у свету, по питању економије и у том смислу издвојио да је главна тема била Бајденов акт који би требало да смањи огромне инвестиције и инфлацију, односно који треба да послужи да се САД реиндустрализује, да се обнови инфраструктура.

Србија 18.01.2023 | 17:24
У Давосу главне теме економија и Украјина

Вучић је новинарима у Давосу казао да Бајденов акт подразумева и то да треба да се уложи у здравство, заједно са Мексиком и Канадом у чипове, што треба да омогући даљу доминацију САД у свету.

"То је инвестија од 430 милијарди долара, они то покривају једним делом из реалних извора око 124 милијарди већим опорезивањем богатих људи, тиме Бајден показује како поштује радничка права, како више води рачуна о сиротињи, а да од богатих узима више и сада Европа је затечена", казао је председник.

Наводи да је главна сесија била посвећена економији највећим делом и Украјини, уз напомену да у Давосу нико ништа и не прича осим о Украјини и против Русије.

Како додаје, данас се могло чути да се у Европи иде на смањење тешких ограничења по питању државне помоћи. 

"Ми када нисмо могли да помогемо Ер Србији, Железари, нисмо могли због европских регулатива, а сада видите све ће да се олабави и ту ће највећи да опстану и буду јаки - Американци и Немци, а остали видећемо како ће. Европа наравно ће моћи још неко време то да прати", рекао је председник.

Као важан је истакао састанак са представницима корејских компанија које су дошле у нашу земљу и представницима једне врсте корејске привредне коморе која одређује где ће која компанија да иде, а чији су промети много виши ниво, око 140 милијарди долара, као два и по пута српски БДП и седам, осам пута српски буџет.

На регионалном нивоу, како каже, састао се и са Едијом Рамом, Стевом Пендаровским, Дританом Абазовићем, а састао се и са шпанским и белгијским премијером.

(Тањуг Фото: Принтсцреен)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Јаффа

18.01.2023 16:33

Кад ће се причати о платама, куповној моћи, стандарду живота обичних људи?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

18.01.2023 17:10

Ко да они мисле о обичном човјеку то је гласачко тијело ког се сјете од избора до избора

Name

Ре Јаффа

18.01.2023 17:14

И смјени власти. Хоћемо демократске прилике као у ЕУ и на западу, не хускаце и доживотне владаре.

Name

Дјуро

18.01.2023 17:45

У понедељак је причао. Да су плате и пензије никад веце. Да нам је инфлација медју најнизим у Европи, да нам је јавни дуг процентуално нижи од посрнуле Немачке. Да гради аутопут на 8 места по 2-3 км што ником у свету није успело. Да нам практично поклања струју и гас и да ћемо ако пропаднемо то бити само зато што су љубоморни и што нас мрзе.

Name

Ре Ђуро

18.01.2023 18:12

Одакле си Ђуро пријатељу? Јеси то залутао мало?

Name

Реално

18.01.2023 17:23

Багра из Давоса предвођена Клаусом Шwабом постројава своје пионире и даје им нова задужења на уништавању сопствених држава и народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан.

18.01.2023 18:06

Ти отисо далеко како ЦЕС се вратит куци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

моутхy моутх

18.01.2023 18:45

Шта бре хоћете, никад боље се није живело, нити ће... Кеве ми!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем су Русија

19.01.2023 16:14

И немогуцност пљацке руских ресурса руског народа у Русији и вјестацкој творевини. Србија нрма тај проблем или нам се цини, зар не....?!

ОДГОВОРИТЕ