U Davosu glavne teme ekonomija i Ukrajina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se tokom razgovora u Davosu upoznao sa situacijom u svetu, po pitanju ekonomije i u tom smislu izdvojio da je glavna tema bila Bajdenov akt koji bi trebalo da smanji ogromne investicije i inflaciju, odnosno koji treba da posluži da se SAD reindustralizuje, da se obnovi infrastruktura.

Srbija 18.01.2023 | 17:24
U Davosu glavne teme ekonomija i Ukrajina

Vučić je novinarima u Davosu kazao da Bajdenov akt podrazumeva i to da treba da se uloži u zdravstvo, zajedno sa Meksikom i Kanadom u čipove, što treba da omogući dalju dominaciju SAD u svetu.

"To je investija od 430 milijardi dolara, oni to pokrivaju jednim delom iz realnih izvora oko 124 milijardi većim oporezivanjem bogatih ljudi, time Bajden pokazuje kako poštuje radnička prava, kako više vodi računa o sirotinji, a da od bogatih uzima više i sada Evropa je zatečena", kazao je predsednik.

Navodi da je glavna sesija bila posvećena ekonomiji najvećim delom i Ukrajini, uz napomenu da u Davosu niko ništa i ne priča osim o Ukrajini i protiv Rusije.

Kako dodaje, danas se moglo čuti da se u Evropi ide na smanjenje teških ograničenja po pitanju državne pomoći. 

"Mi kada nismo mogli da pomogemo Er Srbiji, Železari, nismo mogli zbog evropskih regulativa, a sada vidite sve će da se olabavi i tu će najveći da opstanu i budu jaki - Amerikanci i Nemci, a ostali videćemo kako će. Evropa naravno će moći još neko vreme to da prati", rekao je predsednik.

Kao važan je istakao sastanak sa predstavnicima korejskih kompanija koje su došle u našu zemlju i predstavnicima jedne vrste korejske privredne komore koja određuje gde će koja kompanija da ide, a čiji su prometi mnogo viši nivo, oko 140 milijardi dolara, kao dva i po puta srpski BDP i sedam, osam puta srpski budžet.

Na regionalnom nivou, kako kaže, sastao se i sa Edijom Ramom, Stevom Pendarovskim, Dritanom Abazovićem, a sastao se i sa španskim i belgijskim premijerom.

(Tanjug Foto: Printscreen)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Jaffa

18.01.2023 16:33

Kad će se pričati o platama, kupovnoj moći, standardu života običnih ljudi?!

ODGOVORITE
Name

#

18.01.2023 17:10

Ko da oni misle o običnom čovjeku to je glasačko tijelo kog se sjete od izbora do izbora

Name

Re Jaffa

18.01.2023 17:14

I smjeni vlasti. Hoćemo demokratske prilike kao u EU i na zapadu, ne huskace i doživotne vladare.

Name

Djuro

18.01.2023 17:45

U ponedeljak je pričao. Da su plate i penzije nikad vece. Da nam je inflacija medju najnizim u Evropi, da nam je javni dug procentualno niži od posrnule Nemačke. Da gradi autoput na 8 mesta po 2-3 km što nikom u svetu nije uspelo. Da nam praktično poklanja struju i gas i da ćemo ako propadnemo to biti samo zato što su ljubomorni i što nas mrze.

Name

Re Đuro

18.01.2023 18:12

Odakle si Đuro prijatelju? Jesi to zalutao malo?

Name

Realno

18.01.2023 17:23

Bagra iz Davosa predvođena Klausom Šwabom postrojava svoje pionire i daje im nova zaduženja na uništavanju sopstvenih država i naroda.

ODGOVORITE
Name

Bogdan.

18.01.2023 18:06

Ti otiso daleko kako CES se vratit kuci!

ODGOVORITE
Name

mouthy mouth

18.01.2023 18:45

Šta bre hoćete, nikad bolje se nije živelo, niti će... Keve mi!

ODGOVORITE
Name

Problem su Rusija

19.01.2023 16:14

I nemogucnost pljacke ruskih resursa ruskog naroda u Rusiji i vjestackoj tvorevini. Srbija nrma taj problem ili nam se cini, zar ne....?!

ODGOVORITE