Високи трошкови живота гурају милионе људи у сиромаштво

Док се свијет пресабира шта му је чинити кад су у питању економски, енергетски и политички удари, нове прогнозе нису нимало оптимистичне.

Босна и Херцеговина 18.01.2023 | 08:41
Високи трошкови живота гурају милионе људи у сиромаштво

У швајцарском Давосу се одржао Свјетски економски форум, а студија припремљена управо за овај догађај, а која се тиче глобалне ситуације, каже да је криза високих животних трошкова као посљедица инфлације изазване ратом у Украјини и поновним отварањем економија након пандемије ковида-19 највећа пријетња планети у сљедеће двије године и која би милионе грађана могла одвести у сиромаштво.

Коментаришући наведено, стручњаци сматрају да није реално да је вирус корона проузроковао готово сва поскупљења, и то одједном и истовремено, већ да су у БиХ годинама на дјелу разне политике, трговачки ратови и лов у мутном.

Природне и климатске катастофе дођу и прођу, али је одавно јасно да је једна од највећих пошасти 21. вијека сиромаштво. А судећи по томе какве су игре на сцени, друштвене напетости неће недостајати.

Наравно, то неће заобићи ни БиХ, а понашање надлежних идеално је за изреку која се управо везује за ове просторе: "Куд сви, ту и мали Мујо".

Криза енергије, инфлација и криза хране постали су свето тројство геополитичких и економских прилика, па више и није изненађење када чујемо да се прогнозирају нова поскупљења основних животних намирница.

Али, да ли је то реално и оправдано?

"Једно је што је реално, а друго је што пролази у економији. Дакле, није реално да је одједном све поскупјело (енергенти, храна..), није реално да је то све урадио ковид-19, једноставно, није економски оправдано. Оправдано је да су на дјелу разне политике, трговачки ратови и лов у мутном", одговара Марин Баго, предсједник Удружења потрошача "Футура" из Мостара.

Колико је сиромаштво глобални проблем, говоре подаци да је на крају 2021. године број гладних у свијету био око 830 милиона.

Иако ситуација јесте забрињавајућа, стручњаци сматрају да је рано за дугорочне прогнозе.

"Уколико се деси рецесија која се очекује, онда је могуће да дође до пада цијена финалних услуга, али то ће с друге стране имати за посљедицу успоравање економске активности", каже економиста Адмир Чавалић и додаје:

"Рат у Украјини више није нешто ново. Два су сценарија, или ће се окончати или одужити. Пошто то није фактор изненађења, то треба проучити са више оптимизма, јер су се тржишта мање-више већ прилагодила на то стање, посебно на глобални начин снабдијевања", наводи Чавалић.

Наглашава да треба кренути од блиске будућности, за коју је ипак увјерен да ће донијети проблеме.

"Биће изазовно током сезоне када говоримо о пољопривредним производима, на начин да ли ће се луке отварати за проток робе из Украјине или не. И видјећемо, наравно, шта ће се дешавати с енергентима. Имали смо ниске цијене протеклих пар мјесеци и када су у питању прехрамбени производи на глобалном тржишту, али је то недовољно у односу на раније, видјећемо да ли ће доћи до скока нафте и плафона цијена", рекао је Чавалић за "Независне новине".

(БН/Независне   Фото:Вечерњи лист)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

#

18.01.2023 08:06

Обичан радник који одржава стабилност друштва најмање плаћен велике суме новца дају се спортистима , пуно криминала и свега оног што подржава криминал од растурања дроге оружја , пуно насиља послодавци желе брзо богаћење на рачун радника без реформи на свјетском нивоу све ће се урушити јер свјетска политика води само у велико раслојавање друштва стварајући све већи број сиромашних јер полако и они који су били средња класа нагињу сиромаштву6

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контејнер Кухиња

18.01.2023 13:59

Када це појефтинити кру'?

Name

Логицно

18.01.2023 17:57

Је да све те и то сто наброја тј. на крају све то издрзава и одрзава (сву ту колицину) обицан радник у реаланом сектору кроз разне нацине ма гдје на планети и зато и јесте најугрозенији.... А они раднике одрзвају (само знад најнузније поврсине да бас скроз не потону) јер би у томе слуцају да радницима (потпуно сломију кицму) знацило би тј. сломије се и реалани сектор и све пада као домино ефекат заједно са свим њиховим "довитљивим" работама које немају смисао а поготово вриједност без радника у реалном сектору .....

Name

Уб

18.01.2023 08:20

Политички и економски удари у РС,небрига ВЛАСТИ за све сиромашни народ, доноси нам још неизвесну будућност. НАРОДЕ ви и даље гласајте за милијардере и борите се са неимаштином. Нека Бурлина волумента ужива у изобиљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

18.01.2023 08:23

Престаните пљачкати народ и одмах ће се стандард становништва побољшати.биће веће пензије и плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давос и јесте

18.01.2023 08:27

Производјац свих ових криза у свијету ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад си глуп

18.01.2023 12:24

То је ко кад си мртав, другима је око тебе тешко а ти ни не знаш...

Name

Татар

18.01.2023 08:44

А ко гура високе трошкове?Наравно држава јер је власт довела до тога да ти пацови живе од пореза и осим криминала то је њихов крајњи домет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2023 08:46

Жалосно је све у РС ко неможе то више да прихвати и да види својим очима да једном каже стоп свему овом нељудском хаосу са бурлом у РС, јер смо са бурлом и његовим свима лоповима које он подржава са наши леђа бједни годинама и у тешкој катастрофи, и за будућност живота још нерођени генерација у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ ово ПОДРЖАВА

18.01.2023 12:25

Наш је народ, част изузецима, ЈАКО ЗАЈЕДЉИВ, склон ЉЕНОСТИ И ЗАТУЦАНОСТИ... они НЕ ЖЕЛЕ СПОСОБНЕ јер им набијају комплексе

Name

Тамо далеко

18.01.2023 09:08

Тако ради права власт .Прво гура народ у Сиромаство па онда у Рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

855

18.01.2023 11:09

Високи трошкови живота гурају милионе људи у иностранство!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

18.01.2023 13:45

Економска криза, висока инфлација и рецесија су тренутно присутне у цијелом свијету, дијелом као посљедица глобалне епидемије короне, а дијелом због рата у Украини. Логићно је да ће економски снажне и развијене земље, рецимо Њемаћка, далеко лакше поднијети кризу, него, неразвијене и земље у развоју. Осим тога развијене земље су подузеле низ мјера, које помажу њиховим грађанима у заштити животног стандарда, и борби против инфлације! Држава БИХ, односно РС, нису донијеле никакав антиинфлаторни програм, нити било какве мјере заштите најсиромашнијих категорија становништва, рецимо преко укидања акциза на гориво, или смањења стопе ПДВ-а, на основне животне намирнице. У томе се уствари и огледа драстићна разлика у бризи за становништво, између БИХ, и рецимо земаља ЕУ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

18.01.2023 19:15

Бар ће се народ спасит и отићи одавде требали смо чим се заратило они што су отишли остали честити ми само дошли до просјачког штапа.

ОДГОВОРИТЕ