Грип пуни амбуланте широм Српске, све више болесних

Грип се након паузе, вратио у својој пуној снази и пуни амбуланте широм РС. На срећу, за сада нема тежих случајева.

Република Српска 18.01.2023 | 08:15
Грип пуни амбуланте широм Српске, све више болесних

Вируси су свуда око нас. Вребају пад имунитета да нападну, а у оптицају је више различитих врста. Прије 15-ак дана започео је грип, присутан је
и ковид и други респираторни вируси, а очекује се и нова подваријанта омикрона.

“У почетку их је све јако тешко разликовати, јер сви крећу са истим симптомима, слабост, малаксалост, запушени горњи дисајни путеви, високе температуре. Има јако велики број код дјеце такође гастроинтестиналних вируса киоји су праћени учесталим кашастим столицама с температурама које се мало теже скидају”, каже инфектолог у Болници “Свети врачеви”, Бијељина, др Александра Радојчић.

Значајан број пацијената у Источном Сарајеву био је са упалом плућа које су на срећу блажег облика и нису захтјевале болничко лијечење, кажу у Дому здравља у овом граду.

“Поједини случајави који се појављују са упалом плућа тестирани су на вирус корона и сви су били у последњем периоду негативни, што значи да симптоми највише подсјећају на то да се ради о сезонском грипу”, каже Др Данко Васиљевић из Дома здравља, Источно Сарајево.

Сезонски грип стигао је и у општину Фоча. Број пацијената у Дому здравља у овом граду вишеструко је повећан.

“Свака амбуланта дневно по 50-ак пацијената има, имамо дупло више пацијената него иначе”, каже Др Игор Капетановић из Дома здравља Фоча.

Мјере заштите које су биле присутне у вријеме пандемије више се не примјењују, па се и вируси брже и лакше шире. Некима је страх од короне још свјеж, док код других бојазни нема.

“Мој савет нашим суграђанима је да на своју руку не узимају терапију, да послије два-три дана ако им није боље да се јаве породичном љекару и да не уводе антибиотике сами по приједлогу комшија или да купе у апотеци”, каже др Александра Радојчић.

Налету различитих вируса и њиховом ширењу погодују временске прилике, али и бројна славља и окупљања у претходном периоду, кажу љекари.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

#

18.01.2023 07:31

Превентива свако јутро једно чено бијелог лука дуго држати у устима и гристи да се натапа пљувачком што дуже то боље а не одмах прогутати и отиснути у желудац јер онда губи велику моћ дезинфекције бјели лук најјачи природни антибиотик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

18.01.2023 08:33

Радницима је забрањено јести бијели лук и на посао. Кодекс. Цак и на СКИ стази сто раде..

Name

# свашта

18.01.2023 09:54

Па нећеш јести главицу лука јер мирис једног чена брзо испари то су само изговори "фенси" друштва које би да сакрије сељачке опанке хе хе

Name

МеНАГЕР

18.01.2023 07:32

Постоји вакцина против сезонског грипа Али како послије свега натерати неког да прими било какву вакцину Идемо даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.01.2023 09:14

Када се оде доктору,од1 мјесеца до 3 мјесеца се цека ред за специјалисту или се мора ици приватно.

Name

# за ре

18.01.2023 10:03

Сваки човјек треба да зна да је здравље прво у његовим рукама па онда у докторовим

Name

Ре

18.01.2023 10:08

Вакцине ове мафије требају да лијече грипу, а не да као ја добијем све симптоме грипе у више наврата послије пар дана примања те вакцине прошле године за 30 марака у БЛ.

Name

Никола

18.01.2023 14:46

Ако си један од доктора и промовисес вакцине цека те прдекана јер радис против људи. Вакцине су зло.

Name

Неки цовек

18.01.2023 16:50

Одг: Ре Елементарно знање и информисаност говоре да је за развој имунитета након вакцинације потребно пар седмица тако то сто си ти добио симптоме после неколико дана није изненадјење. Ал битно да се коментарисе против науке ( и здравог разума).....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

18.01.2023 17:16

Две године нити један случај грипе!! И гле цуда,појавила се опет. О оца вам ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

19.01.2023 20:42

Стари рецепт причају стари људи.Добро је узети кокошију јуху ,само ,ако је кокош рањена природно на селу без концентрата ,причао ми стари дјеца која су била болесна од грипе или грознице скува им се таква јуха и одма иду скачу и играју се.Значи храна је уједно и љек.