Grip puni ambulante širom Srpske, sve više bolesnih

Grip se nakon pauze, vratio u svojoj punoj snazi i puni ambulante širom RS. Na sreću, za sada nema težih slučajeva.

Republika Srpska 18.01.2023 | 08:15
Grip puni ambulante širom Srpske, sve više bolesnih

Virusi su svuda oko nas. Vrebaju pad imuniteta da napadnu, a u opticaju je više različitih vrsta. Prije 15-ak dana započeo je grip, prisutan je
i kovid i drugi respiratorni virusi, a očekuje se i nova podvarijanta omikrona.

“U početku ih je sve jako teško razlikovati, jer svi kreću sa istim simptomima, slabost, malaksalost, zapušeni gornji disajni putevi, visoke temperature. Ima jako veliki broj kod djece takođe gastrointestinalnih virusa kioji su praćeni učestalim kašastim stolicama s temperaturama koje se malo teže skidaju”, kaže infektolog u Bolnici “Sveti vračevi”, Bijeljina, dr Aleksandra Radojčić.

Značajan broj pacijenata u Istočnom Sarajevu bio je sa upalom pluća koje su na sreću blažeg oblika i nisu zahtjevale bolničko liječenje, kažu u Domu zdravlja u ovom gradu.

“Pojedini slučajavi koji se pojavljuju sa upalom pluća testirani su na virus korona i svi su bili u poslednjem periodu negativni, što znači da simptomi najviše podsjećaju na to da se radi o sezonskom gripu”, kaže Dr Danko Vasiljević iz Doma zdravlja, Istočno Sarajevo.

Sezonski grip stigao je i u opštinu Foča. Broj pacijenata u Domu zdravlja u ovom gradu višestruko je povećan.

“Svaka ambulanta dnevno po 50-ak pacijenata ima, imamo duplo više pacijenata nego inače”, kaže Dr Igor Kapetanović iz Doma zdravlja Foča.

Mjere zaštite koje su bile prisutne u vrijeme pandemije više se ne primjenjuju, pa se i virusi brže i lakše šire. Nekima je strah od korone još svjež, dok kod drugih bojazni nema.

“Moj savet našim sugrađanima je da na svoju ruku ne uzimaju terapiju, da poslije dva-tri dana ako im nije bolje da se jave porodičnom ljekaru i da ne uvode antibiotike sami po prijedlogu komšija ili da kupe u apoteci”, kaže dr Aleksandra Radojčić.

Naletu različitih virusa i njihovom širenju pogoduju vremenske prilike, ali i brojna slavlja i okupljanja u prethodnom periodu, kažu ljekari.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

#

18.01.2023 07:31

Preventiva svako jutro jedno čeno bijelog luka dugo držati u ustima i gristi da se natapa pljuvačkom što duže to bolje a ne odmah progutati i otisnuti u želudac jer onda gubi veliku moć dezinfekcije bjeli luk najjači prirodni antibiotik

ODGOVORITE
Name

Svasta

18.01.2023 08:33

Radnicima je zabranjeno jesti bijeli luk i na posao. Kodeks. Cak i na SKI stazi sto rade..

Name

# svašta

18.01.2023 09:54

Pa nećeš jesti glavicu luka jer miris jednog čena brzo ispari to su samo izgovori "fensi" društva koje bi da sakrije seljačke opanke he he

Name

MeNAGER

18.01.2023 07:32

Postoji vakcina protiv sezonskog gripa Ali kako poslije svega naterati nekog da primi bilo kakvu vakcinu Idemo dalje

ODGOVORITE
Name

Re

18.01.2023 09:14

Kada se ode doktoru,od1 mjeseca do 3 mjeseca se ceka red za specijalistu ili se mora ici privatno.

Name

# za re

18.01.2023 10:03

Svaki čovjek treba da zna da je zdravlje prvo u njegovim rukama pa onda u doktorovim

Name

Re

18.01.2023 10:08

Vakcine ove mafije trebaju da liječe gripu, a ne da kao ja dobijem sve simptome gripe u više navrata poslije par dana primanja te vakcine prošle godine za 30 maraka u BL.

Name

Nikola

18.01.2023 14:46

Ako si jedan od doktora i promovises vakcine ceka te prdekana jer radis protiv ljudi. Vakcine su zlo.

Name

Neki covek

18.01.2023 16:50

Odg: Re Elementarno znanje i informisanost govore da je za razvoj imuniteta nakon vakcinacije potrebno par sedmica tako to sto si ti dobio simptome posle nekoliko dana nije iznenadjenje. Al bitno da se komentarise protiv nauke ( i zdravog razuma).....

ODGOVORITE
Name

Boban

18.01.2023 17:16

Dve godine niti jedan slučaj gripe!! I gle cuda,pojavila se opet. O oca vam ...

ODGOVORITE
Name

Koroslav

19.01.2023 20:42

Stari recept pričaju stari ljudi.Dobro je uzeti kokošiju juhu ,samo ,ako je kokoš ranjena prirodno na selu bez koncentrata ,pričao mi stari djeca koja su bila bolesna od gripe ili groznice skuva im se takva juha i odma idu skaču i igraju se.Znači hrana je ujedno i ljek.