Мјештани посебно насеља у близини ријека у страху

Метеоролози најављују кишу, републички кризни штаб могуће поплаве, надлежни апелују да се склони имовина и да се не паничи. Грађани, посебно они у близини великих ријека, ипак, у страху.

Република Српска 17.01.2023 | 20:20
Мјештани посебно насеља у близини ријека у страху

Најављена киша и могуће поплаве преплашили су становнике Семберије. 2014. још добро памте, не заборављају ни 2010.
Домаћинство Вукашина Кулића из села Попови уништено је у поплавама прије 9 година. Некада имућан пољопривредник тада је остао скоро без свега.

"Комшије су почеле већ да склањају, и ја ћу свиње у комшилук. Кад су биле поплаве имао сам фарму свиња, изгубио сам тада 50 прасића... Кућа је отишла сва. Ако још једна поплава буде могу само да се селим из Попова. Не вриједи више овдје живјети", рекаоје Кулић.

Страх се увукао у кости сваком живом створу који је већ преживио надирање воде у кућу, евакуацију, спасавање стоке, али и голог живота - кажу управо они који су свјесни колико Дрина брзо може да уништи што је људкса рука годинама стварала.

"Плашим се. Имам пчеле у плавном подручју, али нећу да их мрдам, 200 сандука, нећу да их мрдам, јер све су криви наши политичари", кажу мјештани Попова додајући да на сваку кишу дрхте.

"Ја сам психички оптерећен. Сву ноћ не могу да спавам".

Радован Бабић засукао је рукаве. Каже, с водом се не треба шалити.

"Морамо се плашити, припремамо, имам два кубика даске не знам шта ћу с њом. Два подрума пуна.."

Мјештани села уз Дрину кивни су на републичку власт. Кажу како су се за девет година села могла заштити од поплава, али како истичу, власт није брига за напаћени народ.

"Обећавају насип 10 година, а није још ни ашов закопан", кажу мјештани Попова додајући да им не преостаје ништа друго него да ћуте и плачу.

Од Ћехотине имајући у виду њену обалу без насипа  и дуг ток кроз градско подручје, у Фочи скоро да нема одбране.

"Стан био поплавио, 15 цм било воде, још се комплекс није санирао, али не бојим се шта да радим" каже једна Фочанка, а друга додаје:

"Нема поплава, какви, види Бог нас."

Народу је, изгледа остало једино то, да се уздај у божју милост, јер на конкретне потезе надлежних више не може да рачуна нити да се ослони.

(БН Фото: Фејсбук)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

петра

17.01.2023 20:23

Чему брига, чему стрес. Па имамо ми великог вођу. Иду ваучери за обнову, а бурлету гласови. Сви задовољни. ,,Не може нам нико ништа, јачи смо од...,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

17.01.2023 21:22

Ето народе, опет гласајте за црвену секту. Лијепо звуче лажна обећања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.01.2023 21:30

Нека сада дјукини слепци спасавају људе.

Name

Идеално

17.01.2023 22:53

Ма ово је опет нека игра банде на власти... Јуче кишица покупи прашину, вечерас једно пола сата падала... Сутра најављују захлађење, па снијег... Ово опет нешто иза кулиса раде, да скрену пажњу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За идеално,

18.01.2023 10:45

Ти се играш Бога, па све знаш погледај Дрину, а чекај док стигне вода из Црне Горе, знаш ли ти уопште шта је је ријека Дрина? Господо мало рукаве заспите, па нешто што и сами урадите, не него се сви ослањате на неког да вам све одради, дај подстицаје за пољопривреду, дај за сточни фонд, дај за насипе, јел се то прије радило људи су и прије радили, а ви све очекујете да вам се све плати и да други за вас нешто изграде. Имам ли ја подстицај кад купујем ваш производ, све из свог џепа платим.

Name

За идеално,

18.01.2023 14:44

Кишица јел, водостај и за задња 24 х Дрина виши за 2 метра код Фоче. Па се ви играјте поплава.

Name

Идеално

18.01.2023 18:07

Данас сунце читав дан, буквално врућо напољу, љетне баште пуне сви сједе напољу... А за овог што пише дај вам ово, дај вам оно... Шта је то направљено у РС... Само оно пута Кладари до Градишке, али је уништена индустрија, а ресурси који се користе су природни и Титине хидроцентрале...и то је то!!!

Name

Горан

18.01.2023 07:39

Цивилна заштита је урадила све шта је у њиховој моћи: издали су упозорење.

ОДГОВОРИТЕ