Mještani posebno naselja u blizini rijeka u strahu

Meteorolozi najavljuju kišu, republički krizni štab moguće poplave, nadležni apeluju da se skloni imovina i da se ne paniči. Građani, posebno oni u blizini velikih rijeka, ipak, u strahu.

Republika Srpska 17.01.2023 | 20:20
Mještani posebno naselja u blizini rijeka u strahu

Najavljena kiša i moguće poplave preplašili su stanovnike Semberije. 2014. još dobro pamte, ne zaboravljaju ni 2010.
Domaćinstvo Vukašina Kulića iz sela Popovi uništeno je u poplavama prije 9 godina. Nekada imućan poljoprivrednik tada je ostao skoro bez svega.

"Komšije su počele već da sklanjaju, i ja ću svinje u komšiluk. Kad su bile poplave imao sam farmu svinja, izgubio sam tada 50 prasića... Kuća je otišla sva. Ako još jedna poplava bude mogu samo da se selim iz Popova. Ne vrijedi više ovdje živjeti", rekaoje Kulić.

Strah se uvukao u kosti svakom živom stvoru koji je već preživio nadiranje vode u kuću, evakuaciju, spasavanje stoke, ali i golog života - kažu upravo oni koji su svjesni koliko Drina brzo može da uništi što je ljudksa ruka godinama stvarala.

"Plašim se. Imam pčele u plavnom području, ali neću da ih mrdam, 200 sanduka, neću da ih mrdam, jer sve su krivi naši političari", kažu mještani Popova dodajući da na svaku kišu drhte.

"Ja sam psihički opterećen. Svu noć ne mogu da spavam".

Radovan Babić zasukao je rukave. Kaže, s vodom se ne treba šaliti.

"Moramo se plašiti, pripremamo, imam dva kubika daske ne znam šta ću s njom. Dva podruma puna.."

Mještani sela uz Drinu kivni su na republičku vlast. Kažu kako su se za devet godina sela mogla zaštiti od poplava, ali kako ističu, vlast nije briga za napaćeni narod.

"Obećavaju nasip 10 godina, a nije još ni ašov zakopan", kažu mještani Popova dodajući da im ne preostaje ništa drugo nego da ćute i plaču.

Od Ćehotine imajući u vidu njenu obalu bez nasipa  i dug tok kroz gradsko područje, u Foči skoro da nema odbrane.

"Stan bio poplavio, 15 cm bilo vode, još se kompleks nije sanirao, ali ne bojim se šta da radim" kaže jedna Fočanka, a druga dodaje:

"Nema poplava, kakvi, vidi Bog nas."

Narodu je, izgleda ostalo jedino to, da se uzdaj u božju milost, jer na konkretne poteze nadležnih više ne može da računa niti da se osloni.

(BN Foto: Fejsbuk)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

petra

17.01.2023 20:23

Čemu briga, čemu stres. Pa imamo mi velikog vođu. Idu vaučeri za obnovu, a burletu glasovi. Svi zadovoljni. ,,Ne može nam niko ništa, jači smo od...,,

ODGOVORITE
Name

Rašo

17.01.2023 21:22

Eto narode, opet glasajte za crvenu sektu. Lijepo zvuče lažna obećanja.

ODGOVORITE
Name

Re

17.01.2023 21:30

Neka sada djukini slepci spasavaju ljude.

Name

Idealno

17.01.2023 22:53

Ma ovo je opet neka igra bande na vlasti... Juče kišica pokupi prašinu, večeras jedno pola sata padala... Sutra najavljuju zahlađenje, pa snijeg... Ovo opet nešto iza kulisa rade, da skrenu pažnju...

ODGOVORITE
Name

Za idealno,

18.01.2023 10:45

Ti se igraš Boga, pa sve znaš pogledaj Drinu, a čekaj dok stigne voda iz Crne Gore, znaš li ti uopšte šta je je rijeka Drina? Gospodo malo rukave zaspite, pa nešto što i sami uradite, ne nego se svi oslanjate na nekog da vam sve odradi, daj podsticaje za poljoprivredu, daj za stočni fond, daj za nasipe, jel se to prije radilo ljudi su i prije radili, a vi sve očekujete da vam se sve plati i da drugi za vas nešto izgrade. Imam li ja podsticaj kad kupujem vaš proizvod, sve iz svog džepa platim.

Name

Za idealno,

18.01.2023 14:44

Kišica jel, vodostaj i za zadnja 24 h Drina viši za 2 metra kod Foče. Pa se vi igrajte poplava.

Name

Idealno

18.01.2023 18:07

Danas sunce čitav dan, bukvalno vrućo napolju, ljetne bašte pune svi sjede napolju... A za ovog što piše daj vam ovo, daj vam ono... Šta je to napravljeno u RS... Samo ono puta Kladari do Gradiške, ali je uništena industrija, a resursi koji se koriste su prirodni i Titine hidrocentrale...i to je to!!!

Name

Goran

18.01.2023 07:39

Civilna zaštita je uradila sve šta je u njihovoj moći: izdali su upozorenje.

ODGOVORITE