Кинеске фирме у Српској раде без контроле

Служба за послове са странцима БиХ за посљедњих пет година држављанима Кине одобрила је 377 сталних боравака и 1.498 привремених боравака, од којих је само током прошле године одобрено чак 413.

Република Српска 17.01.2023 | 10:03
Кинеске фирме у Српској раде без контроле

За то вријеме републички инспектори контролисали су само једну кинеску фирму у Српској, а да чудо буде веће у контроли су били инспектори рада и заштите на раду који су као једини недостатак установили непостојање Акта о процјени ризика за радна мјеста.

То је прилично чудно с обзиром да се према подацима Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) вриједност кинеских инвестиција у БиХ крећу између 1,9 и 2,9 милијарде евра, а готово сви пројекти су из области енергетике и инфраструктуре.

С друге стране, не треба се чудити што инспектори у РС не иду у контролу када се већина уговора који се мјере стотинама милиона марака крије од јавности. Тако јавности није доступан уговор о изградњи аутопута Бањалука – Приједор вриједан 600 милиона марака који је потписан са кинеском компанијом „Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)“.

Исто тако, јавност није имала увид ни у уговор о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко вриједан 765 милиона КМ који је у августу прошле године потписан са „Цхина Стате Цонструцтион Енгинееринг Цорпоратион Лимитед“ или Кинеском државном корпорацијом за грађевинско инжењерство.

Уговори скривени од јавности

Поред тога, „Аутопутеви РС“ су 2014. године са кинеском државном компанијом „Синохидро Цорпоратион Лимитед“ потписали прелиминарни споразум о изградњи аутопута Бањалука-Млиништа. Са том компанијом је 2016. године потписан и комерцијални уговор, све је требала финансирати кинеска „Ексим банка“, али до данас нема озбиљних помака у реализацији тог пројекта. Као ни за горе поменуте, јавност не зна детаље ни овог пројекта, осим да грубо процијењена вриједност радова на дионици дугачкој 62 километра износи чак 600 милиона евра.

Због свега тога се напросто намеће питање како је могуће да надлежни инспектори нису контролисали пословање кинеских фирми. То наравно не значи да било која од тих фирми ради нешто незаконито, али је неприродно да власт с њима потписује изузетно вриједне уговоре о изградњи најзначајнијих инфраструктурних пројеката, а да не врши провјеру или контролу њихове реализације, како се поштују радничка права и друго.

Сектор инспекције рада и заштите на раду, потврђено је за ЦАПИТАЛ у Инспекторату РС, за протеклих пет година извршио је контролу код послодавца „Еверит“ са сједиштем у улици Јанка Веселиновића у Бањалуци.

„Након извршене контроле те утврђеног чињеничног стања поступајући инспектор наложио је да се донесе Акт о процјени ризика за радна мјеста у радној средини, те да утврди начин и мјере за превенцију, отклањање и смањивање ризика у складу са Законом о заштити на раду, да се донесе правилник о заштити на раду којим ће утврдити права, обавезе и одговорности у области заштите и здравља на раду те да се сви запослени радници теоретски и практично оспособе за безбједан и здрав рад (њих седам)“, наводи се у одговору из Инспектората РС.

Поступајући инспектор, каже се даље, извршио је контролу извршења рјешења и установио да је фирма „Еверит“ у законском року извршила све наложене мјере.

Подаци до којих је дошао ЦАПИТАЛ потврђују да су све кинеске компаније које су регистроване у РС повезане и да послују под контролом кинеске државе.

Пројекат од милијарду евра без радника

Оно што је интересантно је да фирма „Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц & Тецхницал Цооператион Гроуп Лтд“ са чијим представницима је 29. децембра у Влади РС разговарао премијер Српске Радован Вишковић о изградњи стратешког пројекта вриједног близу милијарду евра, нема ниједног запосленог.

Према подацима АПИФ-а и Пореске управе РС, наведена кинеска фирма крајем новембра прошле године у својој пословници у Бањалуци није имала ниједног запосленог.

„Током састанка, констатовано је да се радови на изградњи ауто пута Бања Лука – Приједор изводе у складу са предвиђеном динамиком и створеним предусловима, те је најављено да ће на прољеће, са почетком нове грађевинске сезоне, бити додатно интензивирани. Кинеска делегација, на челу са замјеником директора „Шандонга“ Зханг Јианцхао, пренијела је да ће до септембра 2023. године бити завршен и идејни пројект наставка овог пута, на траси од Приједора до Новог Града“, саопштено је из Владе РС послије састанка.

А да су све фирме повезане најбоље показује чињеница да су медији раније пренијели да је уговор о изградњи аутопута Бања Лука – Приједор потписан са фирмом „Схандонг Хи-Спеед Интернатионал (СДХС)“, а сада се са тим пројектом повезује горе поменута „Цхина Схандонг Интернатионал Ецономиц & Тецхницал Цооператион Гроуп Лтд“.

Према подацима АПИФ-а, у фирми СДХС крајем новембра је било седам запослених, а просјечна плата им је износила 1.390 КМ.

Од свих кинеских компанија које су протеклих година потписивале разне уговоре о реализацији инфраструктурних и енергетских пројеката, највише запослених, њих 37, било је у јединој контролисаној компанији – „Еверит“, а запослени у овој фирми имају просјечну плату од 1.420 КМ.

Слиједи „Цхина Натионал Аеро-Тецхнологy Интернатионал Енгинееринг Цорпоратион“ или „Кинеска национална аеро-технолошка корпорација за међународни инжењеринг“ чија пословна јединица у Фочи има 23 запослена. Њихов просјечна плата износи 900 КМ.

По 11 запослених крајем новембра имале се требињска пословница „Цхина Гезхоуба Гроуп Цомпанy Лимитед“, а они су имали просјечну плату од 1.190 КМ, те бањалучка пословна јединица „Цхина Синопхарм Интернатионал Цорпоратион Централ анд Еастерн Еуропе Бранцх“ чији запослени просјечно примају 1.520 КМ.

Повезане фирме на истој адреси

Посљедња поменута фирма „Цхина Синопхарм“ и фирма „СДХС“ регистроване су на истој адреси у Бањалуци – Младена Стојановића 117а.

Исто тако, фирме „Цхина Схандонг“ и „Еверит“ регистроване су на истој адреси у Бањалуци – Јанка Веселиновића 9-11, а нови доказ да су све те фирме међусобно увезане и испреплете показује то што „СДХС“ и „Еверит“, иако су регистроване на различитим адресама, као контакт наводе исти мејл – сдхс.финанциал@гмаил.цом.

Међутим, посебну забуну уносе подаци Службе за послове са странцима БиХ који кажу да је на основу позивних писама из двије кинеске фирме издато више дозвола за привремени боравак, него што има запослених у тим фирмама.

„На темељу позивног писма правног лица „Цхина Гезхоуба“ – Пословна јединица Требиње одобрено је 17 привремених боравака држављанима Кине“, наводи се у одговору Службе за послове са странцима на питања ЦАПИТАЛ-а.

С обзиром на то да је у тој фирми запослено 11 лица, поставља питање гдје су и шта раде шесторица кинеских држављана којима је привремени боравак у БиХ одобрен на основу позивних писама из фирме „Цхина Гезхоуба“, ако они нису запослени у тој фирми.

Исти је случај са фирмом „Еверит“, јер је на основу њиховог позивног писма одобрен привремени боравак за 41 држављанина Кине, а у тој фирми ради 37 лица, па се поставља питање гдје су преостала четворица кинеских држављана којима је боравак одобрен на основу позивног писма из „Еверита“.

Наш саговорник из Службе за послове са странцима каже да је једини могући одговор да су дозволе за привремени боравак издате раније и да су у међувремену истекле и да су се вратили у Кини или бораве илегално у БиХ.

Мање запослених него боравишних дозвола

Он објашњава да су инспектори за странце током прошле године вршили инспекцијске контроле боравка странаца у предузећима и институцијама у којима раде странци по основу издате радне дозволе, као и у предузећима у којима су оснивачи страни држављани.

„Током 2022. године извршено је укупно 6.218 контрола и издат је 2.041 прекршајни налог“, каже наш извор који није могао да прецизира да ли се прекршајни налози односе на кинеске фирме и држављане.

„На основу позивног писма правног лица „СДХС“ одобрена су три боравка држављанима Кине (седам запослених), на основу позивног писма „Цхина Натионал Аеро-Тецхнологy Интернатионал Енгинееринг Цорпоратион“ – Пословна јединица Фоча одобрено је 16 привремених боравака (23 запослена), а на основу позиваоца „Цхина Синопхарм“ нема одобрених привремених боравака држављанима Кине (11 запослених)“, наводи се у одговору Службе за послове са странцима.

Наш саговорник објашњава да то што у тим фирмама има више запослених него што је издато привремених дозвола боравка значи да је запослено домаће становништво, истичући да је могуће и да су у тим фирмама запослени неки од Кинеза који су привремени боравак добили на основу позивног писма „Цхина Гезхоуба“ или „Еверита“.

„То је већ посао за Инспекторат РС“, закључује наш саговорник.

Наташа Вукоје из републичке инспекција рада објаснила је за ЦАПИТАЛ да запошљавања страних лица-радника дефинише Закон о запошљавању страних лица и лица без држављанства, истичући да надзор над овим законом има инспекција рада.

„Оваква лица у обавези су да посједују радну и боравишну дозволу. У току 2021. године извршене су четири инспекцијске провјере ових лица са аспекта посједовања радне дозволе од којих је једна провјера била неуредна, а за девет мјесеци прошле године извршено је пет инспекцијских провјера радних дозвола од којих су четири биле неуредне“, рекла је Вукоје.

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ДД

17.01.2023 09:06

Ал' зато инспекција успјесно цесља бабе на пијацама које продају приглавке, локалне мале трговине итд. Ту лезе опасни криминалци који стете дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.01.2023 09:23

Ко нас спанђа са Кинезима да бог да му све паре опране и покрадене бједног народа РС вода однијела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

17.01.2023 09:45

Добар мито дају Кинези, ето како.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

17.01.2023 09:55

Људи морају да схвате да ко хоће да буде на власти мора слушати и све наше уништи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааа...

17.01.2023 10:07

То Вишковић назове телфоном и готов посао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А, ко је та инспекторица

17.01.2023 10:34

што контролише кинеске продавнице,а не велике кинеске фирме? Шта је нашла у контроли? Да се , не дај Бозе, не повриједи продавац Кинез у слагану рафа или паду са столице?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ста се они питају?!

17.01.2023 16:51

Имас ли ти мозга?

Name

Сагитариус

17.01.2023 10:34

Ма каква контрола! Кинези су платили добар рекет, и самим тим добили гаранције да могу несметано да раде, и убиру екстра профит, без пореза и контрола, наравно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рај за све

17.01.2023 16:50

Стране "инвеститоре" а избор зависи од власти.Обицни градјани гледајте и то је све сто мозете.....

Name

Илија

17.01.2023 10:51

Ко каже Милорад је новчана контрола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димон

17.01.2023 11:12

Нису Кинези криви него наси

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

17.01.2023 12:07

ЕХ,да је опозиција на власти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

17.01.2023 12:08

Већина робе која је по квалитету и безбједности забрањена у развијеним земљама ЕУ трпа се нама и сличним нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Салко

17.01.2023 12:47

Овима колико се да примјетити сметају једино Мађари, Руси, Кинези, Додик и Милановић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинез

17.01.2023 12:54

Кинеске фирме раде у свијету без контроле :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ченги Џек Лунг

17.01.2023 14:34

Кинези раде свој посао, нема потребе њих нападати , ако има неких неправилности, они су ту нај мање криви, кривце тражите на другој страни !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.01.2023 15:16

Додик ће вам дати најјаснији и најпрецизнији одговор