Језеро: Мјештани у страху, угрожава се животна средина

Геолошка истраживања која се проводе на четири локације на подручју општине Језеро узнемирила су мјештане. Против ископавања су и у скупштини општине. У компанији која проводи геолошка истраживања, кажу да њихов рад не угрожава животну средину и да, уколико се покаже да на овом локалитету има руда, опшина Језеро може имати само користи.

Република Српска 16.01.2023 | 20:36
Језеро: Мјештани у страху, угрожава се животна средина

Након што је протјерана с Озрена, фирма “Ликос” заровила се у пашњаке око општина Језеро, Петрово, Јајце. Траже минерале никл и кобалт. О литијуму се тек шапуће. Након Петрова и локални парламент Језера тражи забрану геолошких истраживања над својом територијом. Одлука је усвојена једногласно. На потезу је Министарство енергетике и рударства.

“Имамо љековиту Пливу, она се и данас пије, њена вода се као пијаћа шаље за Бањалуку. На само 200 метара се одвијају геолошка истраживања. Уколико они нађу то зло, овдје ће га експлоатисати, а продавати на аустралијској берзи.”, каже за БН ШЕВАЛ РИБИЋ, потпредсједник Скупштине општине Језеро.

Истраживања су почела иза леђа мјештана. Корист од копања, кажу немају.

“Само су направили зло. Оно шту су градили, градили су јер њима треба. Становништву су само белај направили. Наша планина Отомаљ је висока 1.154 м, они су ту направили пут од око 3 километра. Ту су, на Сењакову, наводно пронашли бакар и манган. Избушили су брдо на 580 метара, а ту имамо језера. Чак имамо једно извориште на 1.101 метар., наводи Рибић.

Јанко Алексић, предсједник Спортско риболовачког друштва “Златовчица” из Језера каже да грађани Језера страхују да ће за њих вјесници прољећа бити багери који се враћају на пропланке.

“Људи који су гласали за мене свакодневно ме сусрећу и говоре ми да не могу да живе од камиона, да су им уништени путеви. На посљедњем округлом столу представници Ликоса уопште нису изашли пред народ да одговоре на питања.”, каже за БН Кенан Момић, одборник у Скупштини општине Језеро.

Из Ликоса су за БН потврдили да имају све потребне дозволе и да настављају рад на прољеће, те да одлично сарађују са руководтсвом општине, на чијем је челу СНСД-ова начелница. Истовремено,  мјештани поручују: За сада водимо 1:0 против “Ликоса”. Идемо даље, сви заједно и јединствено до коначне побједе!!!” стоји у објави на Фацебоок профилу “Стоп рудницима у долини Пливе”.

(БН Фото:Илустрација) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

16.01.2023 20:21

Фирма "Ликос" има сву потребну документацију.Ко јој је дао? Па влада РС-а.Мјештани се могу бунити колико хоће јер је начелник општине из СНСД-а и мора провести одлуке владе ма колико год биле погубне.Значи да резимирамо, сад засад, Нови Град - мало радиоактиван а мјештани Језера мало отровани никлом, кобалтом и сл.Шта је сљедеће знаће се врло брзо.Очито овде треба убити сав живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.01.2023 20:23

Па шта кукате, дигните виле и мотике,отјерајте окупаторе и ослободите своју општину. Ако не знате како имате на интернету како то раде французи,белгијанци, холандези... Ето, па сретно вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Ја

17.01.2023 02:02

Јесте друже сад кукају а сви гласали за великог “Бају” на Изборима. Јер да нису не би имали нацелнике снсд. Не зали друже народ јер лазу, јер су дволични, јер се продају за 20 КМ, јер једно причају а друго раде. Овај народ не заслужује никакво сажаљење јер неће промјене, јер воли династију и једног владара, јер воле кандзију и воли да гледа лопове и богаташе око себе а сам нема ништа. Пун ми је онај таквог народа.

Name

Горан

16.01.2023 20:31

Недајте Пливу. Вода це бити ускоро скупља од литијума....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђокић

16.01.2023 20:35

Ја одлучујем (читај" "уграђујем се") и онда може да се ради као у Медној код Мркоњић Града иако се не поштују ни моралне ни законске норме?? Када се уграђујемо само то оправдамо "државним послом"... Можемо шта хоћемо али не знам хоћемо ли моћи докле хоћемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чајниче

16.01.2023 21:18

Лyкос и код нас ради ста хоће,све уз одобрење начелника и председника ГО Снсд -а. За узврат лyкос им као даје неке помоћи и запошљава без пријављивања раднике које они предложе а то су зна се који и какви .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикова политика

17.01.2023 13:22

Је да се опљачка и уништи све што вриједи, а народ протјера са ових простора. Све се то ради за новац који иде у џеп политичара

ОДГОВОРИТЕ