Jezero: Mještani u strahu, ugrožava se životna sredina

Geološka istraživanja koja se provode na četiri lokacije na području opštine Jezero uznemirila su mještane. Protiv iskopavanja su i u skupštini opštine. U kompaniji koja provodi geološka istraživanja, kažu da njihov rad ne ugrožava životnu sredinu i da, ukoliko se pokaže da na ovom lokalitetu ima ruda, opšina Jezero može imati samo koristi.

Republika Srpska 16.01.2023 | 20:36
Jezero: Mještani u strahu, ugrožava se životna sredina

Nakon što je protjerana s Ozrena, firma “Likos” zarovila se u pašnjake oko opština Jezero, Petrovo, Jajce. Traže minerale nikl i kobalt. O litijumu se tek šapuće. Nakon Petrova i lokalni parlament Jezera traži zabranu geoloških istraživanja nad svojom teritorijom. Odluka je usvojena jednoglasno. Na potezu je Ministarstvo energetike i rudarstva.

“Imamo ljekovitu Plivu, ona se i danas pije, njena voda se kao pijaća šalje za Banjaluku. Na samo 200 metara se odvijaju geološka istraživanja. Ukoliko oni nađu to zlo, ovdje će ga eksploatisati, a prodavati na australijskoj berzi.”, kaže za BN ŠEVAL RIBIĆ, potpredsjednik Skupštine opštine Jezero.

Istraživanja su počela iza leđa mještana. Korist od kopanja, kažu nemaju.

“Samo su napravili zlo. Ono štu su gradili, gradili su jer njima treba. Stanovništvu su samo belaj napravili. Naša planina Otomalj je visoka 1.154 m, oni su tu napravili put od oko 3 kilometra. Tu su, na Senjakovu, navodno pronašli bakar i mangan. Izbušili su brdo na 580 metara, a tu imamo jezera. Čak imamo jedno izvorište na 1.101 metar., navodi Ribić.

Janko Aleksić, predsjednik Sportsko ribolovačkog društva “Zlatovčica” iz Jezera kaže da građani Jezera strahuju da će za njih vjesnici proljeća biti bageri koji se vraćaju na proplanke.

“Ljudi koji su glasali za mene svakodnevno me susreću i govore mi da ne mogu da žive od kamiona, da su im uništeni putevi. Na posljednjem okruglom stolu predstavnici Likosa uopšte nisu izašli pred narod da odgovore na pitanja.”, kaže za BN Kenan Momić, odbornik u Skupštini opštine Jezero.

Iz Likosa su za BN potvrdili da imaju sve potrebne dozvole i da nastavljaju rad na proljeće, te da odlično sarađuju sa rukovodtsvom opštine, na čijem je čelu SNSD-ova načelnica. Istovremeno,  mještani poručuju: Za sada vodimo 1:0 protiv “Likosa”. Idemo dalje, svi zajedno i jedinstveno do konačne pobjede!!!” stoji u objavi na Facebook profilu “Stop rudnicima u dolini Plive”.

(BN Foto:Ilustracija) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ISTOČNO SARAJEVO

16.01.2023 20:21

Firma "Likos" ima svu potrebnu dokumentaciju.Ko joj je dao? Pa vlada RS-a.Mještani se mogu buniti koliko hoće jer je načelnik opštine iz SNSD-a i mora provesti odluke vlade ma koliko god bile pogubne.Znači da rezimiramo, sad zasad, Novi Grad - malo radioaktivan a mještani Jezera malo otrovani niklom, kobaltom i sl.Šta je sljedeće znaće se vrlo brzo.Očito ovde treba ubiti sav život.

ODGOVORITE
Name

Ja

16.01.2023 20:23

Pa šta kukate, dignite vile i motike,otjerajte okupatore i oslobodite svoju opštinu. Ako ne znate kako imate na internetu kako to rade francuzi,belgijanci, holandezi... Eto, pa sretno vam.

ODGOVORITE
Name

Re:Ja

17.01.2023 02:02

Jeste druže sad kukaju a svi glasali za velikog “Baju” na Izborima. Jer da nisu ne bi imali nacelnike snsd. Ne zali druže narod jer lazu, jer su dvolični, jer se prodaju za 20 KM, jer jedno pričaju a drugo rade. Ovaj narod ne zaslužuje nikakvo sažaljenje jer neće promjene, jer voli dinastiju i jednog vladara, jer vole kandziju i voli da gleda lopove i bogataše oko sebe a sam nema ništa. Pun mi je onaj takvog naroda.

Name

Goran

16.01.2023 20:31

Nedajte Plivu. Voda ce biti uskoro skuplja od litijuma....

ODGOVORITE
Name

Đokić

16.01.2023 20:35

Ja odlučujem (čitaj" "ugrađujem se") i onda može da se radi kao u Mednoj kod Mrkonjić Grada iako se ne poštuju ni moralne ni zakonske norme?? Kada se ugrađujemo samo to opravdamo "državnim poslom"... Možemo šta hoćemo ali ne znam hoćemo li moći dokle hoćemo?

ODGOVORITE
Name

Čajniče

16.01.2023 21:18

Lykos i kod nas radi sta hoće,sve uz odobrenje načelnika i predsednika GO Snsd -a. Za uzvrat lykos im kao daje neke pomoći i zapošljava bez prijavljivanja radnike koje oni predlože a to su zna se koji i kakvi .....

ODGOVORITE
Name

Dodikova politika

17.01.2023 13:22

Je da se opljačka i uništi sve što vrijedi, a narod protjera sa ovih prostora. Sve se to radi za novac koji ide u džep političara

ODGOVORITE