"За сада ситуација је стабилна, али ако буде падавина"

Градоначеник Бијељине Љубиша Петровић данас је обишао критичне тачке у Семберији. Ситуација је, каже градоначелник, за сада стабилна. "Уколико буде сњежних падавина, ситуација је безбједна, а надамо се престанку кише", мишљења је Петровић.

Република Српска 16.01.2023 | 17:23
"За сада ситуација је стабилна, али ако буде падавина"

Међутим, са сваком најавом већих падавина, страх код мјештана села Попови код Бијељине расте, а разлога за то је много. Од 2010. и 2014. године, и катастрофалних поплава не спавају мирно, јер ништа од најављеног није учињено да се заштите њихове куће, земљиште и фирме.

Дрински насип, који би ријешио све проблеме и бригу Поповљана око поплава, остао је мртво слово на папиру, већ годинама. Да ствар буде гора, људски немар чини своје па се ремете и затрпавају стари токови Дрине, којима вода заобилази село и одлази до корита.

“Највећи проблем је небрига свих нивоа власти, никог не издвајам, свих нивоа, зато што није урађено ништа на изградњи Дринског насипа, а стари водотоци Дрине су затрпани. Овдје на западној страни села је човјек купио парцелу и направио брану високу 4 метра у старом кориту ријеке Дрине, које одводи Дрину у случају поплава до Павловића моста и поново је враћа у корито”, појашњава Дејан Вуковић, предсједник МЗ Попови.

По Вуковићем ријечима, исти сада тражи 150.000КМ да мјештани брану откупе.

“Ми се већ 10 година боримо пријављући проблем разним инспекцијама, установама, али никаквог успјеха нисмо имали. Ми смо имали састанке са ранијим градоначелником Бијељине и директором Вода Српске 2019. године, када нам је обећано да ће Дрински насип бити изграђен и да ће бити направљени пропусти на Павловића-путу, да та вода може да отиче у стара корита, међутим, све до данас, ништа није урађено”, додаје.

“Ево исто ће се сада десити, и ко ће страдати, страдаће овај народ напаћени. Како да се ја заштитим? Ја бих требао да направим насип око Етно-села, то би било колико-толико сигурно.  Гдје је тај насип који је држава требала да направи прије 20 година?”, пита се власник оближњег Етно-села, Борис Станишић.

И на другом крају села, даље старим водотоком-проблем, брана и људски немар.

“У близини моста, који је направљен да нам олакша живот, прије неколико година ничу бестонске наслаге. Излазила је општинска инспекција која је установила да је то нелегално, наредила власнику фирме да се то све склони. Међутим, знате гдје живимо, корупција на све стране, ништа није урађено”, каже Драган Бурић, члан Комисије за чишћење старих водотока.

“Још већи проблем је када вода дође до Павловића -пута, који практично онда представља брану, јер вода не може да пређе преко пута, пошто је виши, и тада почне да се шири све до Етно-села и онда и до Бијељине, до Равне горе, буду поплављени и Дијелови, Ново Село, ту се стварају огромна језера”, наглашава предсједник Мјесне заједнице Попови.

“Ми смо причали о пробијању Павловића-пута на првој поплави и чак сам ја извукао дебљи крај, могу рећи. Мјештани Дворова су ми долазили, пријетили пушкама, кад нисам главу изгубио, крио сам дјецу по просторијама, то је смијешно било. Ми обични смртници, свађамо се између себе, а не нападамо оне горе који нам кроје политику 20 година”, истиче Станишић.

Човјек против природе је немоћан. Стати јој на црту можемо, само ако јој се прилагодимо. Што многи, никако да схвате...

(БН Фото: БН) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

СТАТИСТИЦАР

16.01.2023 17:47

СТА СЕ САДА БУНЕ ОВИ ИЗ ПОПОВА.КАД СУ БИЛЕ ПОПЛАВЕ 2014 ТЕ,ОД СРЕДСТАВА ЗА САНИРАЊЕ ПОПЛАВА КУПОВСНЕ СУ МАСИНЕ СА СУСЕЊЕ ВЕСА,МАСИНЕ ЗА ПРАЊЕ ПОСУДЈА ДОМАВИНСТВИМА?А У ПОПОВИМА СЕ ЦРВЕНИЛИ КРОВОВИ НА КУЦАМА ,КАО ДА СУ СВЕ КУЦЕ ТЕ ГОДИНЕ НАПРАВЉЕЊЕ.90 ПОСТО ГРАФЈАНА ЈЕ ТАФ ГЛАДАЛО ЗА СНСД И ДОБИЛИ СУ НАЈВИСЕ НОВЦА ЗА ОСТЕТУ.ЗАСТО СЕ НИСУ БОРИЛИ ДА СЕ ДУГОРОЦНО РИЈЕДИ ПРОБЛРМ ЕВЕНТУАЛНИХ БУДУЦИХ ПОПЛАВА.НИСУ ЗАТО СТО ИМАЈУ ПОЈЕДИНЦЕ ИЗ СЕЛА КОЈИ СУ СЛИЗАНИ СА ВЛАДАЈУЦОМ КОАЛИЦИЈОМ У БАЊА ЛУЦИ И ЗАЈЕДНО СА ЊИМА ОПСТРУИСУ СВАКИ ПРОЈЕКАТ У БИЈЕЉИНИ.СВЕ РАДИ ЛИЦНОГ ИНТЕРЕСА.АКО ТАКО НАДТАВЕ БИЈЕЉИНА ЦЕ ПОСТАТИ СЛИЈЕПО ЦРИЈЕБО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,ИАКО ИМА САНСР ДА БУДЕ НАЈРАЗВИЈЕНИЈА РЕГИЈА У ЈУГОИСТОЦНОЈ ЕВРОПИ.ВИ БИРАТЕ ЉУДЕ У ВЛАДТ КОЈИ 20 ГОДИНА БАГЕРИМА НЕXСКОНИТО КОПАЈУ СЉУНАК,УНИСТИЛИ ПРИОБАЉЕ ДРИНЕ,ПА СТА ОЦЕКУЈЕТЕ.ДА НЕКО КИСУ ДОЦЕКА У КАНТУ.КАКО РАЗМИСЉАТЕ И ОДЛУЦУЈЕТЕ ТАКО ЦЕ ВАМ И БИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.01.2023 19:34

СВЕ ТАКО САД НЕК СЕ МОЛЕ ДОДИКУ А НЕ БОГУ ЈЕРСУ ГЛАСАЛИ ЗА ДОДИКА КОЈИИХ ЈЕ ИЗЛЕВАТИ КАО И СВЕ ОСТАЛЕ НАИВЊАКЕ ,БИЈЕДО СИРОТИЊСКА

Name

Јово

16.01.2023 19:36

Садце Баја донијет велики кисобран да вас застити своје добре гласаце стому требасе само на дан избора..

Name

зока

16.01.2023 19:45

Припремите један глисер за Бају да мозе обици поплављене

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

16.01.2023 20:00

И ЈЕДНЕ БИЈЕЛЕ ЦИЗМИЦЕ.

Name

Гаравко

16.01.2023 19:52

И Добој није био додиков па га је равзвалио, сад креце на Бјељину

ОДГОВОРИТЕ