"Za sada situacija je stabilna, ali ako bude padavina"

Gradonačenik Bijeljine Ljubiša Petrović danas je obišao kritične tačke u Semberiji. Situacija je, kaže gradonačelnik, za sada stabilna. "Ukoliko bude snježnih padavina, situacija je bezbjedna, a nadamo se prestanku kiše", mišljenja je Petrović.

Republika Srpska 16.01.2023 | 17:23
"Za sada situacija je stabilna, ali ako bude padavina"

Međutim, sa svakom najavom većih padavina, strah kod mještana sela Popovi kod Bijeljine raste, a razloga za to je mnogo. Od 2010. i 2014. godine, i katastrofalnih poplava ne spavaju mirno, jer ništa od najavljenog nije učinjeno da se zaštite njihove kuće, zemljište i firme.

Drinski nasip, koji bi riješio sve probleme i brigu Popovljana oko poplava, ostao je mrtvo slovo na papiru, već godinama. Da stvar bude gora, ljudski nemar čini svoje pa se remete i zatrpavaju stari tokovi Drine, kojima voda zaobilazi selo i odlazi do korita.

“Najveći problem je nebriga svih nivoa vlasti, nikog ne izdvajam, svih nivoa, zato što nije urađeno ništa na izgradnji Drinskog nasipa, a stari vodotoci Drine su zatrpani. Ovdje na zapadnoj strani sela je čovjek kupio parcelu i napravio branu visoku 4 metra u starom koritu rijeke Drine, koje odvodi Drinu u slučaju poplava do Pavlovića mosta i ponovo je vraća u korito”, pojašnjava Dejan Vuković, predsjednik MZ Popovi.

Po Vukovićem riječima, isti sada traži 150.000KM da mještani branu otkupe.

“Mi se već 10 godina borimo prijavljući problem raznim inspekcijama, ustanovama, ali nikakvog uspjeha nismo imali. Mi smo imali sastanke sa ranijim gradonačelnikom Bijeljine i direktorom Voda Srpske 2019. godine, kada nam je obećano da će Drinski nasip biti izgrađen i da će biti napravljeni propusti na Pavlovića-putu, da ta voda može da otiče u stara korita, međutim, sve do danas, ništa nije urađeno”, dodaje.

“Evo isto će se sada desiti, i ko će stradati, stradaće ovaj narod napaćeni. Kako da se ja zaštitim? Ja bih trebao da napravim nasip oko Etno-sela, to bi bilo koliko-toliko sigurno.  Gdje je taj nasip koji je država trebala da napravi prije 20 godina?”, pita se vlasnik obližnjeg Etno-sela, Boris Stanišić.

I na drugom kraju sela, dalje starim vodotokom-problem, brana i ljudski nemar.

“U blizini mosta, koji je napravljen da nam olakša život, prije nekoliko godina niču bestonske naslage. Izlazila je opštinska inspekcija koja je ustanovila da je to nelegalno, naredila vlasniku firme da se to sve skloni. Međutim, znate gdje živimo, korupcija na sve strane, ništa nije urađeno”, kaže Dragan Burić, član Komisije za čišćenje starih vodotoka.

“Još veći problem je kada voda dođe do Pavlovića -puta, koji praktično onda predstavlja branu, jer voda ne može da pređe preko puta, pošto je viši, i tada počne da se širi sve do Etno-sela i onda i do Bijeljine, do Ravne gore, budu poplavljeni i Dijelovi, Novo Selo, tu se stvaraju ogromna jezera”, naglašava predsjednik Mjesne zajednice Popovi.

“Mi smo pričali o probijanju Pavlovića-puta na prvoj poplavi i čak sam ja izvukao deblji kraj, mogu reći. Mještani Dvorova su mi dolazili, prijetili puškama, kad nisam glavu izgubio, krio sam djecu po prostorijama, to je smiješno bilo. Mi obični smrtnici, svađamo se između sebe, a ne napadamo one gore koji nam kroje politiku 20 godina”, ističe Stanišić.

Čovjek protiv prirode je nemoćan. Stati joj na crtu možemo, samo ako joj se prilagodimo. Što mnogi, nikako da shvate...

(BN Foto: BN) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

STATISTICAR

16.01.2023 17:47

STA SE SADA BUNE OVI IZ POPOVA.KAD SU BILE POPLAVE 2014 TE,OD SREDSTAVA ZA SANIRANJE POPLAVA KUPOVSNE SU MASINE SA SUSENJE VESA,MASINE ZA PRANJE POSUDJA DOMAVINSTVIMA?A U POPOVIMA SE CRVENILI KROVOVI NA KUCAMA ,KAO DA SU SVE KUCE TE GODINE NAPRAVLJENJE.90 POSTO GRAFJANA JE TAF GLADALO ZA SNSD I DOBILI SU NAJVISE NOVCA ZA OSTETU.ZASTO SE NISU BORILI DA SE DUGOROCNO RIJEDI PROBLRM EVENTUALNIH BUDUCIH POPLAVA.NISU ZATO STO IMAJU POJEDINCE IZ SELA KOJI SU SLIZANI SA VLADAJUCOM KOALICIJOM U BANJA LUCI I ZAJEDNO SA NJIMA OPSTRUISU SVAKI PROJEKAT U BIJELJINI.SVE RADI LICNOG INTERESA.AKO TAKO NADTAVE BIJELJINA CE POSTATI SLIJEPO CRIJEBO REPUBLIKE SRPSKE,IAKO IMA SANSR DA BUDE NAJRAZVIJENIJA REGIJA U JUGOISTOCNOJ EVROPI.VI BIRATE LJUDE U VLADT KOJI 20 GODINA BAGERIMA NEXSKONITO KOPAJU SLJUNAK,UNISTILI PRIOBALJE DRINE,PA STA OCEKUJETE.DA NEKO KISU DOCEKA U KANTU.KAKO RAZMISLJATE I ODLUCUJETE TAKO CE VAM I BITI.

ODGOVORITE
Name

Re

16.01.2023 19:34

SVE TAKO SAD NEK SE MOLE DODIKU A NE BOGU JERSU GLASALI ZA DODIKA KOJIIH JE IZLEVATI KAO I SVE OSTALE NAIVNJAKE ,BIJEDO SIROTINJSKA

Name

Jovo

16.01.2023 19:36

Sadce Baja donijet veliki kisobran da vas zastiti svoje dobre glasace stomu trebase samo na dan izbora..

Name

zoka

16.01.2023 19:45

Pripremite jedan gliser za Baju da moze obici poplavljene

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

16.01.2023 20:00

I JEDNE BIJELE CIZMICE.

Name

Garavko

16.01.2023 19:52

I Doboj nije bio dodikov pa ga je ravzvalio, sad krece na Bjeljinu

ODGOVORITE