Чување традиције: Божићно јахање коња кроз село

Да се у Семберији очувала традиција коњарства и божићног јахања коња кроз село, показало се данас у Великој Обарској, гдје су се и ове године окупили љубитељи коња са својих расним грлима, да наставе вјековне обичаје.

Република Српска 15.01.2023 | 17:09
Чување традиције: Божићно јахање коња кроз село

Јахање и упрезање коња на Божић и Нову годину по вјеровању требало би да заштити здравље укућана и стоке, јер су коњи одувијек били најздравије и најљепше домаће животиње, кажу Семберци. У овом крају заљубљеника у слободне, горостасне и поносне коње, одувијек је било, па је тако и дан данас. У Велику Обарску су пристигли из читаве регије.

“Присутно је преко 30 грла која су дошла да заједно одржимо традицију која траје већ неколико година, божићно јахање и вожња фијакера кроз село. Велики број запрега је ту са шпедитерима, фијакерима, чезама, као и јахача који ће да продефилују кроз село Велика Обарска”, каже један од организатора, предсједник Коњичког клуба “Вранац” из  Велике Обарске, Борко Симић.

“Много ми се свиђа све ово, први пут сам овдје, а надам се да ће клуб “Вранац” из Обарске и мој клуб “Братство” из Братунца бити братимљени”, наглашава гост из Братунца, Ибро Хоџић.

“Није лако увијек бавити се овим спортом и хобијем, али хвала Богу успјели смо да људима проширимо видике, да схвате потребу одржавања традиције и оваквих догађаја у селима. Кажу, кошта… Па кошта, али све кошта. Када би рачунали све колико и шта кошта, па онда не треба ни  живјели”, каже Жељко Деспотовић који је дошао из оближњег Батковића.

“Ово је лијек за срце и душу. Ја имам само једног коња, двогодишњег, млад је и тек се почиње обучавати. Ја сам коње одувијек волио, и у Аустрији сам радио дуго око спортских коња. И овдје ово коња, све што видите, сваком бих смио и могао прићи. И ако су мало узнемирени, као сада, приђе им се полако, не смије се галамити, без брзих покрета. Коњи морају осјетити да их волите”, појашњава Горан Јанковић, који је на догађај дошао из Брчког.

Борко Симић напомиње да је развој коњичког спорта у експанзији у Семберији, Српској и шире.

“Ми се трудимо да сачувамо традицију и организујемо што више манифестација, потребан нам је вјетар у леђа од стране града Бијељина и Владе Републике Српске како би реализовали наше пројекте, нарочито за изградњу великог спортског комплекса, хиподрома. Ту смо планирали изградњу стазе за тренинг грла, боксове за грла, школу јахања, теренско јахање, и друго”, закључује Симић.

-То би подстакло набавку много више грла у Семберији, додаје и истиче  да би у оквиру овог комплекса била организована и Школа јахања, теренско јахање, те међународне коњичке трке барем једном мјесечно.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

клокан

15.01.2023 16:25

свака цаст знајусе прави домацини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све нерадници!

15.01.2023 20:00

Божић давно прошо. На пос'о! Марш!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.01.2023 21:11

Спојили људи са новом годином

Name

МИЛОРАД

16.01.2023 10:14

ОВАКО ДОДО ЈАШЕ СВОЈ НАРОД ВЕЋ 20 ГОДИНА У КУПИ ХАРАЧ !!!

ОДГОВОРИТЕ