Čuvanje tradicije: Božićno jahanje konja kroz selo

Da se u Semberiji očuvala tradicija konjarstva i božićnog jahanja konja kroz selo, pokazalo se danas u Velikoj Obarskoj, gdje su se i ove godine okupili ljubitelji konja sa svojih rasnim grlima, da nastave vjekovne običaje.

Republika Srpska 15.01.2023 | 17:09
Čuvanje tradicije: Božićno jahanje konja kroz selo

Jahanje i uprezanje konja na Božić i Novu godinu po vjerovanju trebalo bi da zaštiti zdravlje ukućana i stoke, jer su konji oduvijek bili najzdravije i najljepše domaće životinje, kažu Semberci. U ovom kraju zaljubljenika u slobodne, gorostasne i ponosne konje, oduvijek je bilo, pa je tako i dan danas. U Veliku Obarsku su pristigli iz čitave regije.

“Prisutno je preko 30 grla koja su došla da zajedno održimo tradiciju koja traje već nekoliko godina, božićno jahanje i vožnja fijakera kroz selo. Veliki broj zaprega je tu sa špediterima, fijakerima, čezama, kao i jahača koji će da prodefiluju kroz selo Velika Obarska”, kaže jedan od organizatora, predsjednik Konjičkog kluba “Vranac” iz  Velike Obarske, Borko Simić.

“Mnogo mi se sviđa sve ovo, prvi put sam ovdje, a nadam se da će klub “Vranac” iz Obarske i moj klub “Bratstvo” iz Bratunca biti bratimljeni”, naglašava gost iz Bratunca, Ibro Hodžić.

“Nije lako uvijek baviti se ovim sportom i hobijem, ali hvala Bogu uspjeli smo da ljudima proširimo vidike, da shvate potrebu održavanja tradicije i ovakvih događaja u selima. Kažu, košta… Pa košta, ali sve košta. Kada bi računali sve koliko i šta košta, pa onda ne treba ni  živjeli”, kaže Željko Despotović koji je došao iz obližnjeg Batkovića.

“Ovo je lijek za srce i dušu. Ja imam samo jednog konja, dvogodišnjeg, mlad je i tek se počinje obučavati. Ja sam konje oduvijek volio, i u Austriji sam radio dugo oko sportskih konja. I ovdje ovo konja, sve što vidite, svakom bih smio i mogao prići. I ako su malo uznemireni, kao sada, priđe im se polako, ne smije se galamiti, bez brzih pokreta. Konji moraju osjetiti da ih volite”, pojašnjava Goran Janković, koji je na događaj došao iz Brčkog.

Borko Simić napominje da je razvoj konjičkog sporta u ekspanziji u Semberiji, Srpskoj i šire.

“Mi se trudimo da sačuvamo tradiciju i organizujemo što više manifestacija, potreban nam je vjetar u leđa od strane grada Bijeljina i Vlade Republike Srpske kako bi realizovali naše projekte, naročito za izgradnju velikog sportskog kompleksa, hipodroma. Tu smo planirali izgradnju staze za trening grla, boksove za grla, školu jahanja, terensko jahanje, i drugo”, zaključuje Simić.

-To bi podstaklo nabavku mnogo više grla u Semberiji, dodaje i ističe  da bi u okviru ovog kompleksa bila organizovana i Škola jahanja, terensko jahanje, te međunarodne konjičke trke barem jednom mjesečno.

(BN) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

klokan

15.01.2023 16:25

svaka cast znajuse pravi domacini

ODGOVORITE
Name

Sve neradnici!

15.01.2023 20:00

Božić davno prošo. Na pos'o! Marš!

ODGOVORITE
Name

Re

15.01.2023 21:11

Spojili ljudi sa novom godinom

Name

MILORAD

16.01.2023 10:14

OVAKO DODO JAŠE SVOJ NAROD VEĆ 20 GODINA U KUPI HARAČ !!!

ODGOVORITE