Ко сједа у фотељу, а ко је на излазним вратима?

Владајуће странке на заједничком нивоу власти у БиХ почеле су званичне преговоре о расподјели руководећих позиција у више десетина институција, а прве информације иду у правцу да би у директорску фотељу у Управи за индиректно опорезивање (УИО) могао у овом мандату кадар из Републике Српске.

Босна и Херцеговина 14.01.2023 | 10:55
Ко сједа у фотељу, а ко је на излазним вратима?

Представници странака са сједиштем у Српској, предвођених СНСД-ом те ХДЗ-а БиХ и партија окупљених око СДП-а, познатијих као “осморка” обавили су прву рунду преговора о будућим директорима на нивоу БиХ, с освртом на чињеницу да су добром дијелу већ истекли мандати.

Нови круг разговора иде, како је најављено, након именовања министара и замјеника министара у Савјету министара, што се очекује око 20. јануара. За сада је објелодањено да ће српски кадрови задржати директорске позиције у Агенција за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, а готово је извјесно да ће остати и на челним мјестима у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ и Служби за послове са странцима.

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић, који је кандидат за министра иностраних послова БиХ, рекао је да су у сектору безбједности истекли бројни мандати.

- Од 36 има 18 или више позиција гдје су истекли мандати и који раде на рубу закона. У сектору безбједности од шест кључних институција у пет су на челу људи чији су мандати давно истекли, који су одговорни више својим политичким шефовима, него институцијама БиХ - рекао је Конаковић и додао да је договор да на та мјеста дођу компетентни кадрови.

Говорећи о мјестима која су припала “тројци”, као дијелу “осморке”, издвојио је Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, као и Обавјештајно-безбједносну агенцију (ОБА) те је извјесно да одлази њен први човјек Осман Мехмедагић, познатији као Осмица и по аферама и блискости за СДА, која у овом мандату није дио владајуће већине на заједничком нивоу.

Хрвати би, према досадашњим информацијама, требало да задрже фотељу у Граничној полицији БиХ, а посебно би могли да буду занимљиви предстојећи разговори о директорској фотељи у УИО БиХ.

Актуелном директору Мири Џакули, кадру из реда хрватског народа, мандат је истекао прије неколико година, а од тада траје “тиха” борба на политичкој сцени за ту фотељу, јер је желе и Срби и Хрвати и Бошњаци.

Ипак, почетни преговори, према ријечима саговорника “Гласа”, говоре да су странке из Српске на добром путу да добију ту позицију, а један од кључних аргумената је тај што од оснивања Управе, прије готово двије деценије, ни у једном мандату директор није био из реда српског народа.

- Више странака је исказало интересовање за директорску позицију у УИО БиХ. Свако има своје аргументе. То остаје као неко полуотворено питање, али вјерујем да неће бити проблематично - тврди наш саговорник.

Говорећи о осталим позицијама истакао је да је расположење такво да остаје слична расподјела каква је била до сада. “Осморка” ће бити на челу, између осталог, Канцеларије за реформу јавне управе.

- “Осморци” припадају углавном институције које су биле под ингеренцијом СДА и ДФ-а у претходном сазиву, уз неколико измјена. У 36 кључних агенција пракса је била да буде расподјела 12-12-12, али је било и 11-11-14 за кадрове из Републике Српске, али је усаглашено да та равнотежа буде враћена. Није све завршено. Кренуло се са тих 36 кључних, а има их још толико отприлике - рекао је наш саговорник.

Закључци

У Агенцији за државну службу БиХ недавно су потврдили за “Глас Српске” да су за поједине позиције расписани конкурси по ранијим закључцима Савјета министара, али и да процедура није доведена до краја. У поступку је конкурс за избор директора Дирекције за европске интеграције БиХ, а мандати су истекли и, између осталих, директорима Института за интелектуално власништво и Дирекције за економско планирање.

(Глас Српске фото: Герила)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Пиитон

14.01.2023 10:22

Продужите Џакули доживотни мандат, таман је све играче уходао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

14.01.2023 12:47

И ту це ставити неког са приватним факултетом. У Сипу, Управу за индиректно опорезивање ставит треба ставит неког историчара, филозофа или фалш диплома приватног факултета.

Name

Сос

14.01.2023 10:25

Вратити Славицу Ињац да то конацно доведе у ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крле

14.01.2023 10:34

Закључак: "Сјаши Курта да узјаси Мурта"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећко Шојић

14.01.2023 10:49

Овај систем је толико накарадан да не постоји ни једно радно мјесто,а да не говоримо о високим функцијама, да није политичко- страначко. Шта би данас Меша Селимовић написао о улизицама, поданицима, полтронима, кучадима система...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено питање

14.01.2023 11:10

Да ли би, на цудјење свих цасних и моралних људи БиХ, могао у неку од ових фитеља сјести струцан цовјек, који је компетентан управо за тај посао, који је редовно и успјесно заврсио неки од бољих дрзавних Факултета,који има искуство у тим пословима??? Да ли би на цудјење свих нас, могао сјести цовјек који није полтрон, странацки оријентисан, бескицмењак, лазов, а који би "професионално радио" да се у овом кара-казану иста мрдне и покрене у позитивном смјеру, за бољитак тзв. обицних људи? Није вазна нација, вјероисповијест, кљуц је морал, постење, струцност, сто би, надам се, подрзао сваки нормалан цовјек, који је остао овдје са породицом, који је зељан бар обицног, просјецног зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

14.01.2023 11:36

Кад по вертикали саставила двије нуле добијеш "осмицу".Силан је тај осмица кад му није довољна једна нула него му требају двије да би био то што јест

Name

Срећко Шојић и Искрено питање

14.01.2023 13:38

Свака ријеч у оба коментара је на мјесту,злата вриједи! Свака част!

Name

Ђокан Луди

14.01.2023 12:42

Додиче, скини кумче Будиног са места дир. РУГИПП и доведи ИНЏИЛИРА геодеза, задужи државу мулионски за некакве пројекте софтверске и еконоско шверцерске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум будо

14.01.2023 13:36

кумче је плаћано годину дана а није долазило на посао јер није имало ни знало шта радити-економ а плаћао га тад дир. Комљновић зв."ГУЗОВАЧА".

Name

#

14.01.2023 14:11

Код нас је највише ротациони врата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

14.01.2023 15:21

По ком праву се отимају за институције бандо покварена?!? Док се посланичка плата не ограничи на државни просек и док се ова пракса не забрани нема нам спаса !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

14.01.2023 15:25

УИО и Гранична полиција, прецизније царина и полиција на граници, иду заједно. То се не одваја, ни у сну. Иде као нокат и месо. Одвајкада је то хрватско, па ће и сада да буде. Човићадрагана боље речено. А близу је ту и Додикмилораде. Све се уклапа и штима, ништа не звечи и не млати, као подмазано или потковано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

14.01.2023 21:44

Немојте душу гријешити,нема поштеније институције од УИО.Једина замјерка је што им директори обожавају некретнине тако да ни они сами не знају ста све имају.