Дочекана православна Нова година широм Републике Српске

Православна Нова година дочекана је у неколико градова и општина Српске на отвореном, уз музику, вино и ватромет у поноћ.

Република Српска 14.01.2023 | 09:05
Дочекана православна Нова година широм Републике Српске

Млади људи су нову годину по јулијанском календару дочекали у многобројним угоститељским објектима. Највећи број грађана ипак се одлучио да православну Нову годину дочека у својим домовима, са породицом и пријатељима.

У поноћ су у православним храмовима широм Српске служени молебани за благословено ново љето, успјешну и благословену Нову годину.

Православну Нову годину дочекали су синоћ многобројни Београђани и гости на испуњеном Тргу Републике, уз наступ Горана Бреговића и Оркестра свадби и сахрана, са пјевачима Младеном Војичићем Тифом и Аленом Исламовићем.  

Поноћном литургијом у оквиру које је служен молебан односно празнично бдење, у Храму Светог Саве дочекана је нова година по јулијанском календару.

 Литургији је присуствовао велики број грађана свих генерација, као и родитељи са малом дјецом.

Поред Српске, Руска, Грузијска православна црква, Света Гора и Јерусалимска патријаршија, које поштују јулијански календар, у поноћ су дочекале Нову годину.

Ове цркве 14. јануара, односно 1. јануара по јулијанском календару, обиљежавају два велика хришћанска празника, Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

(БН фото: Илустрација/ Катера)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Да али

14.01.2023 10:03

Гдје је ту наш свестрани милорад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиротиња у порасту

14.01.2023 11:19

Боље би било, да су ове силне паре а које износе стотине хиљада КМ, распоредили по народним кухињама сиром РСрпске, којих це бити све висе, на залост. Овај систем славља и игара за народ је плацен од народних пара, док је сиромаство у порасту, нико не брине,, зависи од добрих људи, донација, сто је пораз сваког друства у овом вијеку, добу експанзије најсавременијих технологија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сиротиња у порасту

14.01.2023 12:02

Просло је време избора,празника и србовања,сада це Срби бити или кукавице или птице селице,једни це кукати следецих 11 месеци а други це да се селе

Name

ре

14.01.2023 12:45

Сит гладном не верује,а и обратно.

Name

овоме ре сиротиња...

15.01.2023 10:27

Ста ли је песник мргуд хтео да казе?