Dočekana pravoslavna Nova godina širom Republike Srpske

Pravoslavna Nova godina dočekana je u nekoliko gradova i opština Srpske na otvorenom, uz muziku, vino i vatromet u ponoć.

Republika Srpska 14.01.2023 | 09:05
Dočekana pravoslavna Nova godina širom Republike Srpske

Mladi ljudi su novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali u mnogobrojnim ugostiteljskim objektima. Najveći broj građana ipak se odlučio da pravoslavnu Novu godinu dočeka u svojim domovima, sa porodicom i prijateljima.

U ponoć su u pravoslavnim hramovima širom Srpske služeni molebani za blagosloveno novo ljeto, uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Pravoslavnu Novu godinu dočekali su sinoć mnogobrojni Beograđani i gosti na ispunjenom Trgu Republike, uz nastup Gorana Bregovića i Orkestra svadbi i sahrana, sa pjevačima Mladenom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem.  

Ponoćnom liturgijom u okviru koje je služen moleban odnosno praznično bdenje, u Hramu Svetog Save dočekana je nova godina po julijanskom kalendaru.

 Liturgiji je prisustvovao veliki broj građana svih generacija, kao i roditelji sa malom djecom.

Pored Srpske, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć su dočekale Novu godinu.

Ove crkve 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika, Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

(BN foto: Ilustracija/ Katera)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Da ali

14.01.2023 10:03

Gdje je tu naš svestrani milorad

ODGOVORITE
Name

Sirotinja u porastu

14.01.2023 11:19

Bolje bi bilo, da su ove silne pare a koje iznose stotine hiljada KM, rasporedili po narodnim kuhinjama sirom RSrpske, kojih ce biti sve vise, na zalost. Ovaj sistem slavlja i igara za narod je placen od narodnih para, dok je siromastvo u porastu, niko ne brine,, zavisi od dobrih ljudi, donacija, sto je poraz svakog drustva u ovom vijeku, dobu ekspanzije najsavremenijih tehnologija.

ODGOVORITE
Name

Re sirotinja u porastu

14.01.2023 12:02

Proslo je vreme izbora,praznika i srbovanja,sada ce Srbi biti ili kukavice ili ptice selice,jedni ce kukati sledecih 11 meseci a drugi ce da se sele

Name

re

14.01.2023 12:45

Sit gladnom ne veruje,a i obratno.

Name

ovome re sirotinja...

15.01.2023 10:27

Sta li je pesnik mrgud hteo da kaze?