Док једни имају луксуз, други једва преживљавају

Док једни купују луксузна возила, други једва преживљавају. У претходној години грађани Босне и Херцеговине купили су аутомобиле у вриједности око 800 милиона марака, потврђено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ, што је за чак 100 милиона више него у 2021. години. С друге стране број корисника јавних кухиња у последњем периоду значајно се повећао.

Република Српска 13.01.2023 | 20:16
Док једни имају луксуз, други једва преживљавају

Међу увезеним аутомобилима у БиХ је и један од најновијих модела ферарија, плаћен више од пола милиона марака. А уколико се власници скупоцјених лимузина провозају поред јавних кухиња, примијетиће да су редови из дана у дан све већи. Тако док једни уживају у луксузу, други брину да ли ће данас имати и један оброк.

„Сваки дан правимо између 600 и 800 оброка, повећао се јако, јако пуно број људи који траже помоћ од мозаика пријатељства. Као што сад у задње вријеме стално говорим јако пуно људи се појављује који не желе да буду овде у реду, људи који измеђуосталог су изграђивали ово друштво, људи који можда једва се попну горе на спрат код нас, и ако може да буду незабиљежени ни на који начин а да добијају макар хљеб сваки дан“, каже Мирослав Субашић из јавне кухиње Мозаик пријатељства.

Да стари и изнемогли нису једини који се боре за опстанак, доказује чињеница да у јавну кухињу долазе и они који раде, али од те плате не могу да обезбиједе достојанствен живот. 

„Ми сматрамо данас да човјек који ради у кући, ако он сам ради да је то довољно за живот. То је буквално скоро ништа. И у задње вријеме нам се напротив појављују људи који неће да лажу, кажу ја радим овде али немогуће је, док платим станарину, струју, воду, немогуће је да имам за живот“ истиче Субашић.

Друштво у БиХ подијељено је на екстремно богате и сиромашне, средине готово да и нема. Средњи слој становништва у великој мјери се изгубио. Сем по социјалном статусу, друштво у БиХ подијељено је и по националном, вјерском, интересном основу, што додатно доприноси раслојавању становништва. 

„Додатном раслојавању становништва доприноси узаврела и врло тешка политичка ситуација у Босни и Херцеговини, поприлично катастрофална социо-економска ситуација и високе цијене, високе стопе инфлације, све то утиче на обичног човјека које га гура у ту линију сиромаштва и испод границе сиромаштва и тако долази до очите раслојености, док онима који су по аутоматизму елите у БиХ, то су владајуће и структуре блиске владајућим контурама власти, њима то на неки начин одговоара, јер је лакше манипулисати људима који су у стању социјалне потребе, а који са друге стране нису спремни нешто да промијене“, каже социолог Владимир Васић.

За изражену подјелу друштва, по мишљену економских стручњака, криво је лоше руковођење државом, као непостојање сиситемских рјешења. Порез на луксуз требало би да буде усмјерен за помоћ становништву у стању социјалне потребе.

„То само показује колико смо као друштво изгубили бригу о средњем слоју, који се готово изгубио, а средњи слој су да наведем, професори на факултету, инжењери, директори у фирмама итд, или имамо екстремно богате или екстремно сиромасне. С друге стране и Пореска управа не ради свој посао, јер ако неко увезе ауто које кошта пола милиона марака, он мора имати доказ да је платио порез на тај износ, а ако га није платио онда му се ауто мора одузети. Ми немамо никакав концепт бриге да се тај порез плати, а да тај порез послужи за рјешавање проблема свих оних људи који су у социјалној потреби“, објашњава економиста Зоран Павловић.

Када би се маса ујединила, могле би се остварити значајне промјене у друштву, а тиме би се смањила разлика између елита и маса, истичу социолози. Међутим, упозоравају стручњаци, становништво је поприлично незаинтересовано и немоћно. Млади траже начине како да оду одавде, а старијима је сваки дан нова борба за опстанак. 

(БН   Фото:Сцхреенсхот/yоутубе)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Соко

13.01.2023 19:27

Само фирме и приватници који су у спрези са власти да ли на опстинском или републицком нивоу могу возати скупе лимузине а таквих је много! Обицан приватник вози мало боље ауто али ниста спектакуларно јер цовјек зна како је обрнути и теско зарадити!? Ови први се утркују ко це скупље купити а простопросирену реценицу незна саставити а камоли изговорити из крезавих уста

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Соко

13.01.2023 20:29

Има ту доста и нарко-новца... Није све ни приватлук има нешто и класичне мафије

Name

Ре

13.01.2023 20:54

Бас тако. Олос и багра.

Name

Приватник

13.01.2023 22:46

Није истина!!!

Name

Логика

14.01.2023 06:42

У демократском друштву само прикажеш колико си пореза платио и можеш авион возити. Код нас неписмен, незапослен, ни марку жуту пореза није платио а вози Ферари.

Name

Миле

13.01.2023 19:32

Тако нам и треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феникс

13.01.2023 21:14

Умри биједо неписмена, сви цуте и праве се да им је добро, зато умирите лагано кад цутите, радници, борци, пензионери, и сва остала обесправљена биједа !

Name

Милан

13.01.2023 19:42

једини спас да се бјези из таквога друства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо за Феникс

14.01.2023 04:46

Свака част за коментар нити шта додати ни одузети све је тако како сте рекли до народа је а борци су нула били смо сложни у рату док смо дијелили комад сланине кои понесемо од куће а сад смо дозволили да нас дезертери и ратни профитери омаловажавају и обесправљују разједињују и праве од нас будале на сваком кораку.

Name

Еу-Фан

13.01.2023 19:59

Ово нам је наса борба дала, да имамо Бурлу за папак-генерала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.01.2023 21:47

Па док је пљувао по БИХ и Босњацима сви су му аплаудирали и нико није обрацао пазњу на то ста у позадини ради, сад како је досла вода до врата 'кукулеле'. Никад није добио гласове на прици о економији и просперитету.

Name

Аа

13.01.2023 20:04

Распитајте се мало колико ће Република Српска да плати браћи Ћулум због незаконито одузета ова три поршеа са слике? Наравно, поједини инспектори су их покушали рекетирати па кад нису успјели онда су им незаконито одузели возила

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

13.01.2023 23:55

а три возила вриједе ситница замислите колико људи пере за ове милијоне од свицарске њемацке довлаце им у аутима ови су паметнији од било кога нисат неарде а сваки мјесец имају миљон ците зараде који разни наси људи њима врацају јер су отворили фирме ресторане са њиховим капиталом. Мирсо свицарац рецимо у свици ја најаци сад а обијао оптицарске радње 2004 сад милијонер јер је опасан и сви га се боје отимао од свих али несмије у wц отици зна да це га кад тад стици освета.

Name

Ре

14.01.2023 06:38

Јwл адвокате, а ћулуми бизнисмени, на који начин су стеклу та возила, којим послом се баве и колоко пореза су платили?

Name

Отисао за Њемацку

13.01.2023 20:11

Због таквих сам и ја отисао из свог родног мјеста, јер ако ниси у црвеној секти, не мозес нигдје посао наци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

13.01.2023 21:04

То и није вриједно да сиротиња зиви кад додјзу избори сви они гласају за име а не да погледа у свој новцаник па да види ко је нормалан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

13.01.2023 21:06

Не бих га ја купио а могу,да другима пркосим кад додјем на одмор а сиротиња трази по контејнеру,не то не бих био ја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубо

13.01.2023 21:10

ТРЕБА ИСПРАШИТИ БОГАТЕ ЛОПОВЕ,ЊИХОВУ ДЈЕЦУ И ФАМИЛИЈЕ ДА СЕ ЛОПОВИ НЕ РАЗМНОЗАВАЈУ И ДА СЕ НАРОДУ ВРАТИ ПОКРАДЕНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

13.01.2023 21:14

Само потпаљујете ватту и подјебавате обицан и јадан народ. Јели икада било боље? Није. Јели људи по европи не зивотаре? И те како.. написите који цланак како да се људи осамостале од система а не само да им бацате на нос како неки зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

13.01.2023 21:20

Мени је једино жао оних који су улодо изгубили животе у прљавом и поквареном пљачкарош ком рату а народа ми није жао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2023 21:28

Ова бурлина банда годинама ствара само несретнике у РС који бијеже сваки дан из РС у свијет , ради огромног богаства тајкуна и милионера у РС и свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

13.01.2023 21:43

Та сиротиња је просле године дала милиарде на кладионице, лутрију и коцкање, па нек и немају онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

078

13.01.2023 22:04

Ма хајде. Прије рата није ваљао комунизам. Гласали сте за капитализам. Требали сте прије гласања да се распитате ста он знаци. То је бас то, неко фијукне Фераријем поред сиротиње. Тразили сте, гледајте. А, да, Сретна Нова година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пик

14.01.2023 04:37

Прво код нас се не мозе возити ферарри нити бико које возило тог типа из разлога сто немамо адекватне услове за то. Друго нас народ да ради сем сто испија кафе и коцка мозда би и несто возили. Ја могу да разумем све па и људе у јавној кухињи сам сам искрено неколико пута помогао на свој начин да при донесем несто њима колико ми моје могуцности дају али исто тако ако радим као коњ и редовно плаћам своје људе који и мени придоносе наравно да цу у неком систему да себи купим мозда бољи ауто или несто. Али данас свако мора да буде газда неце нико ни да ради колико год дас мало је. Моја екипа има од цца 1800 до 2500 км зависно од посла које раде и имам их који су незадовољни а не раде ни један викенд нити раде какав тежак посао. Али исто тако момак из фирме код мене који има највећу плату хоце да вози ауто бољи од мене а не излази из коцкарнице. Тако да не серите није све ни до власти. Направиш сам себи систем радис поштено да не немозе јебавати нико платиш све на вријеме недас робу на валуту и све штима. Па мозес возити и феррари ја би га први узео могу Ал који це ми да гледам у њега е вала нецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

14.01.2023 06:35

Било и бице а народу мало круха и пјесме и сто висе национализма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил Бурло

14.01.2023 08:13

Ја бринем о здрављу народа, зато их држим на дијети. Воли српски народ чврсту руку и чобана са штапом у руци, што више пљачкам-народ ме више воли и поштује. Ево видите, поставио сам највеће протуве и лопуже, за премијера, министре и директоре, и народ нам се само клања. Не знам како да примим у дебело црево све увлакаче, није то једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

14.01.2023 09:05

Немамо ми културу живљења са свијетом то је наш највећи проблем наше национално је на улици да дигнемо три прста да се бусамо српством а пропадамо морално и духовно

Name

Било и биће

14.01.2023 09:11

Неко има и превише, неко и хљеба гладан. Ја како знам за себе тако је а 65 ми је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душко

14.01.2023 11:04

Да није чика Владимир купио себи Ламборгхини за пијаце, боље се купус продаје него из голфа 2 ?!

ОДГОВОРИТЕ