Како преживјети јануар са новим поскупљењима?

Шопинг грозница пред новогодишње и божићне празнике, обичаји и жеља за богатом трпезом, додатно је испразнила џепове већине грађана. Борба за преживљавањем јануара, али и остатка године се наставља. Хоће ли грађанима власт помоћи у томе или ће, као и много пута до сада, бити препуштени сами себи?

Република Српска 12.01.2023 | 22:29
Како преживјети јануар са новим поскупљењима?

Јануар носи епитет “светог”, али и најдужег у години јер се чини да нема краја мјесецу који је, ионако танке новчанике, потпуно испразнио. Како бити умјетник, па га преживјети, питање је које их, каже већина грађана, мучи на почетку сваке године.

Строго воде рачуна о сваком динару који потроше, а посебно послије новогодишњих и божићних празника. Чак и уз много опреза тешко је, кажу, са овако ниским стандардом.

Посебно су угрожени они који све наде полажу у социјалну помоћ, међу којима је највише пензионера или демобилисаних бораца.

“Ако будемо добили неку социјалу, можемо нечему да се надамо, а ако не, само бог зна како ћемо преживјети”, каже демобилисани борац из Вишеграда.

Неки имају своје јануарске методе за преживљавање. Они који прослављају неку од слава куповину, објашњавају, обаве раније па до фебруара ништа не купују.

Већина углавном купује и трошли колико има и може, а тако је, кажу, увијек и било.

Уз топло вријеме и сунце које народ често зове сиротињска мајка, лакше се подносе велики трошкови јер се уштедјело на гријању. Међутим, зима је тек на почетку, струја је већ поскупјела, а треба преживјети и остале мјесеце.

Становништво штеди на свему, али није само тежак јануар него и остатак године јер су болеснима лијекови потребни током читаве године.

Док плате све обавезе не остаје им, истичу, ништа.

“Кад год излазим из куће искључим све уређаје да бих добила нижи рачун за струју”, каже једна Добојлијка.

“Поред овакве пензије и живота, ако немаш некога свог у иностранству, можеш лећи и умријети. Власт добро зна ко нама помаже”, додаје друга.

Почетак године увијек прате поскупљења, па ће бити и додатног стезања каиша. Стање могу промијенити хитне мјере и одговорније понашање надлежних, нпр. путем израде социјалне карте за најугроженије или субвенција на кључне производе комуналне потрошње, каже економиста Миленко Станић.

“Очекује се да цијене кључних комуналних издатака буду прихватљивије да, уколико не могу да се смање и дају подстицаји становништву, цијене бар не расту. Грађани од новог Савјета министара очекују да се одговорније односи према акцизама”, каже Станић.

Ако је судити по досадашњем искуству, грађани најчешће могу да се поуздају само у себе и своје најближе.

(БН)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Цинично питање

12.01.2023 22:51

Па када су славе и некакви празници а ионако нико и не ради, како преживјети, не само јануар већ цијелу годину? Побогу, ако славимо Христа, нејгово роðење и начин живота, засто не моземо да трпимо да живимо у немаштини? Какви смо вјерници , због чега знамо и да убијемо друге који нису хришћани!? Славимо Христа док имамо лове а када нестане лове, куакмо што не живимо добро иако је 21. вијек!? Ми нисмо поштени ни вјерници али ни људи. Циничан смо народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.01.2023 06:02

Па ево ти зена сама казе; (ако немаш некога свог у иностранству, можеш лећи и умријети. Власт добро зна ко нама помаже”, додаје друга). сада можемо наставити пљувати ЕУ захваљујући којој презивимо е то се зове лицемерство.

Name

саса

13.01.2023 07:20

Па можете на молебан вечерас код јефрема, и онда фино у халелују цијеле године. Уживанција !!!!

Name

#

13.01.2023 07:20

Ми смо лажови лажемо се купљеним дипломама, лажемо се уређеним и правним друштвом док нам криминалци спроводе закон лажемо се док уништавамо све и трпамо у своје џепове и полажемо заклетву љубећи заставу коју смо појели исад је вари један човјек са својом свитом

Name

Лицемјер

13.01.2023 07:21

Слављење Бозица, или Христовог родјења је традиционални Празник код Православаца, па само циницни мозак и заједљива дуса могу тако лупетати. Бозиц је сустина насе православне вјере, насег постојања, дио нас и насег одрастања, саставни дио одрастања и будуцности. Бозиц се не мозе доводити у питање, ако га се одрекнемо, одрекли смо се себе, а добар дио ових "квази" је на том путу, на залост.

Name

глупост

13.01.2023 07:42

Не зиви се од вјере и празника. Гладан стомак не мозе бит вјерник никоме

Name

ЛОГИЧНО

13.01.2023 07:46

Питање је,зашто,и да ли,треба да преживим?!СВЕ ШТО НАМ СЕ ДЕШАВА,САМИ СМО СЕБИ КРЕИРАЛИ,ПА САД МАШТАЈМО ДА ИМАМО ПУНЕ НОВЧАНИКЕ И БОГАТЕ ТРПЕЗЕ.УБИЈЕДИМО ДЈЕЦУ,ДА ЖИВЕ У ИЗОБИЉУ,ДА ИМ БАШ НИШТА НЕ НЕДОСТАЈЕ...УБИЈЕДИМО ИХ ДА СУ ЗДРАВИ,И КАД НИСУ,БАШ ОНАКО КАКО СУ НАС НАШЕ ВЛАСТИ УБИЈЕДИЛА КАКО У РЕГИОНУ ИМАМО НАЈСТАБИЛНИЈУ ЗЕМЉУ.ПРИЧАЈМО,САМО ПРИЧАЈМО О ТОМ "БЛАГОСТАЊУ",ДОК НЕ УБИЈЕДИМО СВЕ ОКО СЕБЕ У ТУ "ИСТИНУ"!!!САМО,ТАМО ГДЈЕ ТРЕБА,МОРАМО ЋУТАТИ,СВЕЈЕДНО НЕ БИ ИМАЛО ЕФЕКТА.НЕКА НАМ ЈЕ СРЕЋНО И БЕРИЋЕТНО,СВАКО НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ!!!МОЖЕМО МИ ТО,СВЕ ПОДНИЈЕТИ...ЖИЛАВ СМО МИ НАРОД...ЈУНАЦИ-АЛИ,САМО У ЈУНАЧКИМ ПЈЕСМАМА?????

Name

Шта, "како преживјети"?

12.01.2023 22:56

Па хришћани смо и слиједимо Христа, зар не? Колико славимо тог лика, испада да би могли зивјети у немаштини И бити срећни само зато што смо хришћани... Али не! Кад дође криза, ми би да живимо у 21.вијеку и кукамо како зивимо лоше!? Сраман смо народ! Срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

13.01.2023 08:11

А шта католици славе?

Name

Децко

12.01.2023 23:11

Сацекајте Фебруар, па кад у Фебруару све поскупи, јануарске цијене це постати позељне! Тако цете презивјети ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

13.01.2023 02:34

Сад сам био доле за празнике! Криза се не осјећа нигдје! Доруцкује се по Бингу, Корту...на кафу се иде два пута дневно! Код педикира и фризера немозе се доци на ред! Возе се скупа аута. Ради се од 7-2х. Другим ријецима узива се! Политика и политицари раде како раде! Обицни народ функционише, негледа се пуно на вјеру и нацију! Говорим за град Добој. И како цујем слицно је и у осталим градовима сиром оба ентитета дрзаве БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реалан

13.01.2023 10:45

Слажем се са вама потпуно. Исто такво стање је и у Тузли.

Name

Зизи

13.01.2023 06:19

Вазно је да цијели јануар славимо. Нико не пита откуд толике паре за славље. Ваљда це неко презивјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Зизи, Савремени робови

13.01.2023 08:50

Да ли себи икад поставите питање како и одакле овима на власти толике паре, да се бахате, проводе, мијењају прескупа аута, купују и граде скупе виле, хотеле, мотеле, купују себи некретнине по страним дестинацијама, узивају као да смо најбогатија дрзава на свијету??? Са друге стране народ се треба одреци основне егзистенције, само стезати каис, дивити се криминалцима, куповним функционерима, полтронима у фотељама, накарадностима свих врста које зивимо, одреци се вјере, имена, предака и сутити док не цркне, пузати горе од сваког роба. Одвратни сте у осудјивању народа, слудјеног безакоњем, пљацком, угњетавањем, газењем, непристајањем да му се конацно угаси вјера и Бог, као једина нада за зивљење?...

Name

Да

13.01.2023 06:30

Дај шта кукумачете никад није било боље поготово за будзетлије ... ево моја пензија 225 марака добијеш и даш њима битно је да ниси дужан не мора се јести месо сваки дан шнита хљеба мало масти или шећера и преживиш ... има ко ће нести месо ... ако си болестан др.Будак лијечи све бесплатно ... Било би још боље да министри и владајући не краду а Милорад је посебна прича ... Неби требало ићи у иностранство да нам није оволиоко криминала и корупције ... Нај љепша земља за живот само да ју уредимо ... Народ је глуп и ста сад ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

13.01.2023 06:41

За то се требало мислити у октобру

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

13.01.2023 12:55

Хе хе народ мисли тек кад огладни

Name

обрисани

13.01.2023 08:44

Кад ми је теско,кад мислим да су све моје ладје потонуле,кад сам на рубу понора,јадан,немоцан,притеран уз зид..последњом снагом воље упалим ТВ,канал РТРС,видим озарена и срецна лица,Миленцета,Зељкице,Радованцица.у мени несто бљесне.Нада,оптимизам,некакво усхицење.Онда схватим да ипак зивим у земљи благостања,среце,неслуценог богатства и испуњености свим зивотним радостима.А онда..Нестане струје (несто прекопцавају) и бајка се заврси.А снег не пада.Пуста Јахорина.А скије подмазане и апартмани спремни.И како цовек да буде несрецан.Где показати нове зубе,силиконе,нове лимузине,љубавнице...И Бог се уротио против нас.Дај снега Исусе.Завеј и обели насу лепотицу.За мене лека нема.Погледај бар ове насе усрецитеље.Улепсај им овај заслузени одмор.Не пате се они због себе,него због нас.Греота је да тумарају по тудјим скијалистима,далеко од родне груде,где морају да плацају,тросе.Где их нико не познаје и не дозивљава.Греота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

13.01.2023 14:46

Свима колективно би нам добро дошао пост једно 10г.сто зарад финансија или из здравствених разлога.Много смо бре постали тешки људи требали би мало смрсати

Name

300

13.01.2023 15:16

У децембру потрошио 160киловата струје то је 9км а набрало се 32км шта нас чека са јануарским рачуном само Бог зна

ОДГОВОРИТЕ