Kako preživjeti januar sa novim poskupljenjima?

Šoping groznica pred novogodišnje i božićne praznike, običaji i želja za bogatom trpezom, dodatno je ispraznila džepove većine građana. Borba za preživljavanjem januara, ali i ostatka godine se nastavlja. Hoće li građanima vlast pomoći u tome ili će, kao i mnogo puta do sada, biti prepušteni sami sebi?

Republika Srpska 12.01.2023 | 22:29
Kako preživjeti januar sa novim poskupljenjima?

Januar nosi epitet “svetog”, ali i najdužeg u godini jer se čini da nema kraja mjesecu koji je, ionako tanke novčanike, potpuno ispraznio. Kako biti umjetnik, pa ga preživjeti, pitanje je koje ih, kaže većina građana, muči na početku svake godine.

Strogo vode računa o svakom dinaru koji potroše, a posebno poslije novogodišnjih i božićnih praznika. Čak i uz mnogo opreza teško je, kažu, sa ovako niskim standardom.

Posebno su ugroženi oni koji sve nade polažu u socijalnu pomoć, među kojima je najviše penzionera ili demobilisanih boraca.

“Ako budemo dobili neku socijalu, možemo nečemu da se nadamo, a ako ne, samo bog zna kako ćemo preživjeti”, kaže demobilisani borac iz Višegrada.

Neki imaju svoje januarske metode za preživljavanje. Oni koji proslavljaju neku od slava kupovinu, objašnjavaju, obave ranije pa do februara ništa ne kupuju.

Većina uglavnom kupuje i trošli koliko ima i može, a tako je, kažu, uvijek i bilo.

Uz toplo vrijeme i sunce koje narod često zove sirotinjska majka, lakše se podnose veliki troškovi jer se uštedjelo na grijanju. Međutim, zima je tek na početku, struja je već poskupjela, a treba preživjeti i ostale mjesece.

Stanovništvo štedi na svemu, ali nije samo težak januar nego i ostatak godine jer su bolesnima lijekovi potrebni tokom čitave godine.

Dok plate sve obaveze ne ostaje im, ističu, ništa.

“Kad god izlazim iz kuće isključim sve uređaje da bih dobila niži račun za struju”, kaže jedna Dobojlijka.

“Pored ovakve penzije i života, ako nemaš nekoga svog u inostranstvu, možeš leći i umrijeti. Vlast dobro zna ko nama pomaže”, dodaje druga.

Početak godine uvijek prate poskupljenja, pa će biti i dodatnog stezanja kaiša. Stanje mogu promijeniti hitne mjere i odgovornije ponašanje nadležnih, npr. putem izrade socijalne karte za najugroženije ili subvencija na ključne proizvode komunalne potrošnje, kaže ekonomista Milenko Stanić.

“Očekuje se da cijene ključnih komunalnih izdataka budu prihvatljivije da, ukoliko ne mogu da se smanje i daju podsticaji stanovništvu, cijene bar ne rastu. Građani od novog Savjeta ministara očekuju da se odgovornije odnosi prema akcizama”, kaže Stanić.

Ako je suditi po dosadašnjem iskustvu, građani najčešće mogu da se pouzdaju samo u sebe i svoje najbliže.

(BN)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Cinično pitanje

12.01.2023 22:51

Pa kada su slave i nekakvi praznici a ionako niko i ne radi, kako preživjeti, ne samo januar već cijelu godinu? Pobogu, ako slavimo Hrista, nejgovo roðenje i način života, zasto ne mozemo da trpimo da živimo u nemaštini? Kakvi smo vjernici , zbog čega znamo i da ubijemo druge koji nisu hrišćani!? Slavimo Hrista dok imamo love a kada nestane love, kuakmo što ne živimo dobro iako je 21. vijek!? Mi nismo pošteni ni vjernici ali ni ljudi. Ciničan smo narod.

ODGOVORITE
Name

Re

13.01.2023 06:02

Pa evo ti zena sama kaze; (ako nemaš nekoga svog u inostranstvu, možeš leći i umrijeti. Vlast dobro zna ko nama pomaže”, dodaje druga). sada možemo nastaviti pljuvati EU zahvaljujući kojoj prezivimo e to se zove licemerstvo.

Name

sasa

13.01.2023 07:20

Pa možete na moleban večeras kod jefrema, i onda fino u haleluju cijele godine. Uživancija !!!!

Name

#

13.01.2023 07:20

Mi smo lažovi lažemo se kupljenim diplomama, lažemo se uređenim i pravnim društvom dok nam kriminalci sprovode zakon lažemo se dok uništavamo sve i trpamo u svoje džepove i polažemo zakletvu ljubeći zastavu koju smo pojeli isad je vari jedan čovjek sa svojom svitom

Name

Licemjer

13.01.2023 07:21

Slavljenje Bozica, ili Hristovog rodjenja je tradicionalni Praznik kod Pravoslavaca, pa samo cinicni mozak i zajedljiva dusa mogu tako lupetati. Bozic je sustina nase pravoslavne vjere, naseg postojanja, dio nas i naseg odrastanja, sastavni dio odrastanja i buducnosti. Bozic se ne moze dovoditi u pitanje, ako ga se odreknemo, odrekli smo se sebe, a dobar dio ovih "kvazi" je na tom putu, na zalost.

Name

glupost

13.01.2023 07:42

Ne zivi se od vjere i praznika. Gladan stomak ne moze bit vjernik nikome

Name

LOGIČNO

13.01.2023 07:46

Pitanje je,zašto,i da li,treba da preživim?!SVE ŠTO NAM SE DEŠAVA,SAMI SMO SEBI KREIRALI,PA SAD MAŠTAJMO DA IMAMO PUNE NOVČANIKE I BOGATE TRPEZE.UBIJEDIMO DJECU,DA ŽIVE U IZOBILJU,DA IM BAŠ NIŠTA NE NEDOSTAJE...UBIJEDIMO IH DA SU ZDRAVI,I KAD NISU,BAŠ ONAKO KAKO SU NAS NAŠE VLASTI UBIJEDILA KAKO U REGIONU IMAMO NAJSTABILNIJU ZEMLJU.PRIČAJMO,SAMO PRIČAJMO O TOM "BLAGOSTANJU",DOK NE UBIJEDIMO SVE OKO SEBE U TU "ISTINU"!!!SAMO,TAMO GDJE TREBA,MORAMO ĆUTATI,SVEJEDNO NE BI IMALO EFEKTA.NEKA NAM JE SREĆNO I BERIĆETNO,SVAKO NOVO POSKUPLJENJE!!!MOŽEMO MI TO,SVE PODNIJETI...ŽILAV SMO MI NAROD...JUNACI-ALI,SAMO U JUNAČKIM PJESMAMA?????

Name

Šta, "kako preživjeti"?

12.01.2023 22:56

Pa hrišćani smo i slijedimo Hrista, zar ne? Koliko slavimo tog lika, ispada da bi mogli zivjeti u nemaštini I biti srećni samo zato što smo hrišćani... Ali ne! Kad dođe kriza, mi bi da živimo u 21.vijeku i kukamo kako zivimo loše!? Sraman smo narod! Sramota!

ODGOVORITE
Name

#

13.01.2023 08:11

A šta katolici slave?

Name

Decko

12.01.2023 23:11

Sacekajte Februar, pa kad u Februaru sve poskupi, januarske cijene ce postati pozeljne! Tako cete prezivjeti ?

ODGOVORITE
Name

Realan

13.01.2023 02:34

Sad sam bio dole za praznike! Kriza se ne osjeća nigdje! Doruckuje se po Bingu, Kortu...na kafu se ide dva puta dnevno! Kod pedikira i frizera nemoze se doci na red! Voze se skupa auta. Radi se od 7-2h. Drugim rijecima uziva se! Politika i politicari rade kako rade! Obicni narod funkcioniše, negleda se puno na vjeru i naciju! Govorim za grad Doboj. I kako cujem slicno je i u ostalim gradovima sirom oba entiteta drzave BiH.

ODGOVORITE
Name

Re realan

13.01.2023 10:45

Slažem se sa vama potpuno. Isto takvo stanje je i u Tuzli.

Name

Zizi

13.01.2023 06:19

Vazno je da cijeli januar slavimo. Niko ne pita otkud tolike pare za slavlje. Valjda ce neko prezivjeti.

ODGOVORITE
Name

Za Zizi, Savremeni robovi

13.01.2023 08:50

Da li sebi ikad postavite pitanje kako i odakle ovima na vlasti tolike pare, da se bahate, provode, mijenjaju preskupa auta, kupuju i grade skupe vile, hotele, motele, kupuju sebi nekretnine po stranim destinacijama, uzivaju kao da smo najbogatija drzava na svijetu??? Sa druge strane narod se treba odreci osnovne egzistencije, samo stezati kais, diviti se kriminalcima, kupovnim funkcionerima, poltronima u foteljama, nakaradnostima svih vrsta koje zivimo, odreci se vjere, imena, predaka i sutiti dok ne crkne, puzati gore od svakog roba. Odvratni ste u osudjivanju naroda, sludjenog bezakonjem, pljackom, ugnjetavanjem, gazenjem, nepristajanjem da mu se konacno ugasi vjera i Bog, kao jedina nada za zivljenje?...

Name

Da

13.01.2023 06:30

Daj šta kukumačete nikad nije bilo bolje pogotovo za budzetlije ... evo moja penzija 225 maraka dobiješ i daš njima bitno je da nisi dužan ne mora se jesti meso svaki dan šnita hljeba malo masti ili šećera i preživiš ... ima ko će nesti meso ... ako si bolestan dr.Budak liječi sve besplatno ... Bilo bi još bolje da ministri i vladajući ne kradu a Milorad je posebna priča ... Nebi trebalo ići u inostranstvo da nam nije ovolioko kriminala i korupcije ... Naj ljepša zemlja za život samo da ju uredimo ... Narod je glup i sta sad ...

ODGOVORITE
Name

Q

13.01.2023 06:41

Za to se trebalo misliti u oktobru

ODGOVORITE
Name

#

13.01.2023 12:55

He he narod misli tek kad ogladni

Name

obrisani

13.01.2023 08:44

Kad mi je tesko,kad mislim da su sve moje ladje potonule,kad sam na rubu ponora,jadan,nemocan,priteran uz zid..poslednjom snagom volje upalim TV,kanal RTRS,vidim ozarena i srecna lica,Milenceta,Zeljkice,Radovancica.u meni nesto bljesne.Nada,optimizam,nekakvo ushicenje.Onda shvatim da ipak zivim u zemlji blagostanja,srece,neslucenog bogatstva i ispunjenosti svim zivotnim radostima.A onda..Nestane struje (nesto prekopcavaju) i bajka se zavrsi.A sneg ne pada.Pusta Jahorina.A skije podmazane i apartmani spremni.I kako covek da bude nesrecan.Gde pokazati nove zube,silikone,nove limuzine,ljubavnice...I Bog se urotio protiv nas.Daj snega Isuse.Zavej i obeli nasu lepoticu.Za mene leka nema.Pogledaj bar ove nase usrecitelje.Ulepsaj im ovaj zasluzeni odmor.Ne pate se oni zbog sebe,nego zbog nas.Greota je da tumaraju po tudjim skijalistima,daleko od rodne grude,gde moraju da placaju,trose.Gde ih niko ne poznaje i ne dozivljava.Greota.

ODGOVORITE
Name

Tatar

13.01.2023 14:46

Svima kolektivno bi nam dobro došao post jedno 10g.sto zarad finansija ili iz zdravstvenih razloga.Mnogo smo bre postali teški ljudi trebali bi malo smrsati

Name

300

13.01.2023 15:16

У децембру потрошио 160киловата струје то је 9км а набрало се 32км шта нас чека са јануарским рачуном само Бог зна

ODGOVORITE