Руска монодрама националног театра поклон Бањалуци

- У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци исиноћ је изведена монодрама "Желим живјети" Националног драмског позоришта Русије - Александринског позоришта и отворена изложба "Одабрани ликови руске сцене" као поклон Републици Српској поводом обиљежавања Дана Републике - 9. јануара.

Република Српска 10.01.2023 | 07:49
Руска монодрама националног театра поклон Бањалуци

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је да је Александринско позориште најстарији театар у Русији, основан 1756. године који се, осим пројектима у сфери драмске умјетности, бави и стварањем регионалних позоришних мрежа и развојем међународне сарадње.

Он је навео да изложба слика, скица и нацрта драмских докумената свједочи о богатој историји Александринског позоришта.

"Извођење монодраме и отварање изложбе представља први корак ка успостављању дугорочне сарадње између Републике Српске и Александринског позоришта у области едукације позоришних радника и надам се да ће овај посао уродити плодом", рекао је Калабухов новинарима.

Он је навео да су иницијатори ове сарадње предсједник Републике Српске Милорад Додик и директор Александринског позоришта Сергеј Јемељанов, те на исказаној подршци захвалио руководству Републике Српске, Народног позоришта Српске и Руском центру за науку и културу у Београду.

Јемељанов је рекао да је монодрама, коју је извео народни глумац Русије Сергеј Першин, само први корак у успостављању сарадње која се односи на едукативни програм.

"Наше позориште није само театар, него и велики образовни центар, тако да нам је план да у наредних неколико мјесеци реализујемо едукативни пројекат у оквиру којег ћемо у Републику Српску довести продуценте, редитеље, глумце и друге позоришне раднике који ће своје знање пренијети младима у Српској који буду заинтересовани за то", навео је Јемељанов.

Он је додао да ће едукативни пројекат бити реализован у оквиру Националне позоришне школе Александринског позоришта.

Директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић изразила је задовољство што се мрежи пријатеља овог позоришта прикључио театар који има традицију дугу више од 250 година.

"Изузетна нам је част што ћемо сарађивати са овако значајном установом културе на свјетском нивоу, те што ћемо имати прилику да учимо од њих", рекла је Грбићева.

Она је истакла и значај изложбе сценографија руских редитеља које говоре о богатој културној историји позоришне умјетности Русије. 

(Срна Фото: Срна) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Предивно

10.01.2023 08:54

Изузетна прилика за сарадњу са тако увазеним најстаријим руским позористем од свјетског респекта......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.01.2023 15:01

Сарадња је толико јака да Руси код нас улажу; циркусе, монодраме, вукове. Додју поиграју нам, одглуме и ако има јос који €уро однесу

Name

Пешо

10.01.2023 09:39

Руска Моно ДРАМА у Додиковој режији, а главни лик у моно драми је Калабухов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

10.01.2023 09:46

Ааууххх...што су се руси претргли...! Оплачкали и девастирали рафинерије Брод и Модричу, а нама дају и то на,, поклон" монодраму... Па ми њихову монодраму гледамо негдје од 2008-е од када су дочли...

ОДГОВОРИТЕ
Name

40%

10.01.2023 10:13

Су били власници руси, тако да та мантра бас не иде.....

Name

Словенац

10.01.2023 10:57

Умјесто помоћи може и драма битно је да нас руси воле и да нецекамо пуно пред руском амбасадом за посао у русији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поклон ?

10.01.2023 20:00

Поклоните ви неку кинту, а не монолиге и нешто неопипљиво. Лопови, Руски!

ОДГОВОРИТЕ