Ruska monodrama nacionalnog teatra poklon Banjaluci

- U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci isinoć je izvedena monodrama "Želim živjeti" Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije - Aleksandrinskog pozorišta i otvorena izložba "Odabrani likovi ruske scene" kao poklon Republici Srpskoj povodom obilježavanja Dana Republike - 9. januara.

Republika Srpska 10.01.2023 | 07:49
Ruska monodrama nacionalnog teatra poklon Banjaluci

Ambasador Rusije u BiH Igor Кalabuhov rekao je da je Aleksandrinsko pozorište najstariji teatar u Rusiji, osnovan 1756. godine koji se, osim projektima u sferi dramske umjetnosti, bavi i stvaranjem regionalnih pozorišnih mreža i razvojem međunarodne saradnje.

On je naveo da izložba slika, skica i nacrta dramskih dokumenata svjedoči o bogatoj istoriji Aleksandrinskog pozorišta.

"Izvođenje monodrame i otvaranje izložbe predstavlja prvi korak ka uspostavljanju dugoročne saradnje između Republike Srpske i Aleksandrinskog pozorišta u oblasti edukacije pozorišnih radnika i nadam se da će ovaj posao uroditi plodom", rekao je Кalabuhov novinarima.

On je naveo da su inicijatori ove saradnje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor Aleksandrinskog pozorišta Sergej Jemeljanov, te na iskazanoj podršci zahvalio rukovodstvu Republike Srpske, Narodnog pozorišta Srpske i Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu.

Jemeljanov je rekao da je monodrama, koju je izveo narodni glumac Rusije Sergej Peršin, samo prvi korak u uspostavljanju saradnje koja se odnosi na edukativni program.

"Naše pozorište nije samo teatar, nego i veliki obrazovni centar, tako da nam je plan da u narednih nekoliko mjeseci realizujemo edukativni projekat u okviru kojeg ćemo u Republiku Srpsku dovesti producente, reditelje, glumce i druge pozorišne radnike koji će svoje znanje prenijeti mladima u Srpskoj koji budu zainteresovani za to", naveo je Jemeljanov.

On je dodao da će edukativni projekat biti realizovan u okviru Nacionalne pozorišne škole Aleksandrinskog pozorišta.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić izrazila je zadovoljstvo što se mreži prijatelja ovog pozorišta priključio teatar koji ima tradiciju dugu više od 250 godina.

"Izuzetna nam je čast što ćemo sarađivati sa ovako značajnom ustanovom kulture na svjetskom nivou, te što ćemo imati priliku da učimo od njih", rekla je Grbićeva.

Ona je istakla i značaj izložbe scenografija ruskih reditelja koje govore o bogatoj kulturnoj istoriji pozorišne umjetnosti Rusije. 

(Srna Foto: Srna) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Predivno

10.01.2023 08:54

Izuzetna prilika za saradnju sa tako uvazenim najstarijim ruskim pozoristem od svjetskog respekta......

ODGOVORITE
Name

Re

10.01.2023 15:01

Saradnja je toliko jaka da Rusi kod nas ulažu; cirkuse, monodrame, vukove. Dodju poigraju nam, odglume i ako ima jos koji €uro odnesu

Name

Pešo

10.01.2023 09:39

Ruska Mono DRAMA u Dodikovoj režiji, a glavni lik u mono drami je Kalabuhov.

ODGOVORITE
Name

Idealno

10.01.2023 09:46

Aauuhhh...što su se rusi pretrgli...! Oplačkali i devastirali rafinerije Brod i Modriču, a nama daju i to na,, poklon" monodramu... Pa mi njihovu monodramu gledamo negdje od 2008-e od kada su dočli...

ODGOVORITE
Name

40%

10.01.2023 10:13

Su bili vlasnici rusi, tako da ta mantra bas ne ide.....

Name

Slovenac

10.01.2023 10:57

Umjesto pomoći može i drama bitno je da nas rusi vole i da necekamo puno pred ruskom ambasadom za posao u rusiji

ODGOVORITE
Name

Poklon ?

10.01.2023 20:00

Poklonite vi neku kintu, a ne monolige i nešto neopipljivo. Lopovi, Ruski!

ODGOVORITE