И даље постоји опасност од сукоба на Косову

Притисак на Београд, али и на Приштину ће расти у наредном периоду, сматра директор Института ИФИМЕС из Љубљане Зијад Бећировић.

Србија 09.01.2023 | 13:40
И даље постоји опасност од сукоба на Косову

Како наводи Бећировић за Косово онлајн, "ипак кључна парадигма председника Србије Александра Вучића је, да „они не могу добити све, а ми ништа“ и компромисно решење биће главна водиља у дијалогу уколико он уопште буде могућ одмах након дешавања на северу Косова".

"У сваком случају треба разговарати, јер имамо стање крхког мира и краткотрајне стабилности. Велика је одговорност на свим актерима. Србија поучена искуством 90-тих година прошлог века сасвим сигурно неће срљати и ризиковати да она буде препозната као реметилачки фактор или да буде испровоцирана и означена за покретача евентуалног сукоба", каже Бећировић. 

Курти је још прошле године најавио коначно решење до пролећа, али Бећировић сматра да "из Приштине у последње време долазе поприлично конфузне и дијаметрално супротне чак и збуњујуће изјаве".

"И ову изјаву треба тако схватити. Не постоји званичан рок за завршетак дијалога, јер дешавања на терену удаљавају стране у дијалогу једну од друге, док истовремено постојећа ситуација тражи интензиван дијалог да не би дошло до онога најгорега, а то је оружаног сукоба". 

Оснивање ЗСО је нешто на чему инсистирају и САД и ЕУ.

" Кључни актери тако говоре, чак и Габријел Ескобар, специјални изасланик америчке администрације говори јасно и одлучно, да Заједница српских општина (ЗСО) „само што није“  основана. То је првенство задатак Запада односно САД и ЕУ али и Немачке, која има важну, а у неким аспектима игра негативну улогу у косовским дешавањима". 

Барикаде су склоњене, али дошло је до новог инцидента када је припадник КБС пуцао у српског дечака и младића, а Бећировић сматра да постоји реална опасност од нових немилих догађаја. 

"Стање на Косову слободно се може рећи је питање мира и рата. Заиста постоји реална опасност од оружаног конфликта, који уколико би се десио не би више био локални него би убрзо захватио регион али и део европских држава. Због ситуације у Европи првенствено проузроковане украјинском кризом дешавања на Косову представљају највиши степен претњи и опасности, да дође до оружаног конфликта.

Поставља се питање, ко је спреман да преузме одговорност, да први започне оружани конфликт и тако преузме одговорност за још један рат на европском континенту. Барикаде су уклоњене, али напетост и неповерење су остали, поготово после рањавања српског дечака и младића и Готовуши. Сада је ред на дипломатији и политици на пронађу одговарајуће решење односно да дођу до међусобно прихватљивог споразума", каже Бећировић.

(Косово-онлине) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Реално

09.01.2023 13:25

Засто господин Бецировиц није рекао да не подрзава самостално Косово а сигурно бих се противио да се РС зели одцјепити. Косово је Српско и никада неце бити признато од стране Србије иако сви раде против Срба, нико од страних земаља не осудјује напад на два момка на бадњи дан а осудјивали су сви постављање барикада. Србија треба увести ред на Косову јер им нико неце помоци, сви су против нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.01.2023 13:35

Причао си недавно за бурлу да се неће моћи више кадидовати на изборима у РС, а бурле доби сву власт и 56 милиона личног свога буџета код народа и бораца који лоше живе годинама у његовом режиму РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

09.01.2023 13:59

КиМ је у границама медјународно признате Државе Србије.НАТО је агресијом на СРЈ окупирао овај дио територије.О том не причаш!? Када су Словенци,Хрвати прогонили своје држављане само зато што су Срби то је њихово право.Када Руси помажу Русима у Украјини да остану на својим огњиштима то је агресија. Све ово свакако не иде у добром правцу.КиМ је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијаде

09.01.2023 14:46

Реци ста си дзигера или месо?Јуце Југосливен па муслиман,сад словенац ало дели си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

......

09.01.2023 18:04

Па кад толико волите албанце у српском косову одведите их себи у дрзаве америку .њемацку и у остале земје па неце бити рата а срби це имати мир и бити свој на своме као сто је вековима било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.01.2023 20:06

Не ми ћемо их довести у РС да мало поправе наталитет.