I dalje postoji opasnost od sukoba na Kosovu

Pritisak na Beograd, ali i na Prištinu će rasti u narednom periodu, smatra direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović.

Srbija 09.01.2023 | 13:40
I dalje postoji opasnost od sukoba na Kosovu

Kako navodi Bećirović za Kosovo onlajn, "ipak ključna paradigma predsednika Srbije Aleksandra Vučića je, da „oni ne mogu dobiti sve, a mi ništa“ i kompromisno rešenje biće glavna vodilja u dijalogu ukoliko on uopšte bude moguć odmah nakon dešavanja na severu Kosova".

"U svakom slučaju treba razgovarati, jer imamo stanje krhkog mira i kratkotrajne stabilnosti. Velika je odgovornost na svim akterima. Srbija poučena iskustvom 90-tih godina prošlog veka sasvim sigurno neće srljati i rizikovati da ona bude prepoznata kao remetilački faktor ili da bude isprovocirana i označena za pokretača eventualnog sukoba", kaže Bećirović. 

Kurti je još prošle godine najavio konačno rešenje do proleća, ali Bećirović smatra da "iz Prištine u poslednje vreme dolaze poprilično konfuzne i dijametralno suprotne čak i zbunjujuće izjave".

"I ovu izjavu treba tako shvatiti. Ne postoji zvaničan rok za završetak dijaloga, jer dešavanja na terenu udaljavaju strane u dijalogu jednu od druge, dok istovremeno postojeća situacija traži intenzivan dijalog da ne bi došlo do onoga najgorega, a to je oružanog sukoba". 

Osnivanje ZSO je nešto na čemu insistiraju i SAD i EU.

" Ključni akteri tako govore, čak i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik američke administracije govori jasno i odlučno, da Zajednica srpskih opština (ZSO) „samo što nije“  osnovana. To je prvenstvo zadatak Zapada odnosno SAD i EU ali i Nemačke, koja ima važnu, a u nekim aspektima igra negativnu ulogu u kosovskim dešavanjima". 

Barikade su sklonjene, ali došlo je do novog incidenta kada je pripadnik KBS pucao u srpskog dečaka i mladića, a Bećirović smatra da postoji realna opasnost od novih nemilih događaja. 

"Stanje na Kosovu slobodno se može reći je pitanje mira i rata. Zaista postoji realna opasnost od oružanog konflikta, koji ukoliko bi se desio ne bi više bio lokalni nego bi ubrzo zahvatio region ali i deo evropskih država. Zbog situacije u Evropi prvenstveno prouzrokovane ukrajinskom krizom dešavanja na Kosovu predstavljaju najviši stepen pretnji i opasnosti, da dođe do oružanog konflikta.

Postavlja se pitanje, ko je spreman da preuzme odgovornost, da prvi započne oružani konflikt i tako preuzme odgovornost za još jedan rat na evropskom kontinentu. Barikade su uklonjene, ali napetost i nepoverenje su ostali, pogotovo posle ranjavanja srpskog dečaka i mladića i Gotovuši. Sada je red na diplomatiji i politici na pronađu odgovarajuće rešenje odnosno da dođu do međusobno prihvatljivog sporazuma", kaže Bećirović.

(Kosovo-online) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Realno

09.01.2023 13:25

Zasto gospodin Becirovic nije rekao da ne podrzava samostalno Kosovo a sigurno bih se protivio da se RS zeli odcjepiti. Kosovo je Srpsko i nikada nece biti priznato od strane Srbije iako svi rade protiv Srba, niko od stranih zemalja ne osudjuje napad na dva momka na badnji dan a osudjivali su svi postavljanje barikada. Srbija treba uvesti red na Kosovu jer im niko nece pomoci, svi su protiv nas.

ODGOVORITE
Name

re

09.01.2023 13:35

Pričao si nedavno za burlu da se neće moći više kadidovati na izborima u RS, a burle dobi svu vlast i 56 miliona ličnog svoga budžeta kod naroda i boraca koji loše žive godinama u njegovom režimu RS.

ODGOVORITE
Name

Kosta

09.01.2023 13:59

KiM je u granicama medjunarodno priznate Države Srbije.NATO je agresijom na SRJ okupirao ovaj dio teritorije.O tom ne pričaš!? Kada su Slovenci,Hrvati progonili svoje državljane samo zato što su Srbi to je njihovo pravo.Kada Rusi pomažu Rusima u Ukrajini da ostanu na svojim ognjištima to je agresija. Sve ovo svakako ne ide u dobrom pravcu.KiM je Srbija.

ODGOVORITE
Name

Zijade

09.01.2023 14:46

Reci sta si dzigera ili meso?Juce Jugosliven pa musliman,sad slovenac alo deli si.

ODGOVORITE
Name

......

09.01.2023 18:04

Pa kad toliko volite albance u srpskom kosovu odvedite ih sebi u drzave ameriku .njemacku i u ostale zemje pa nece biti rata a srbi ce imati mir i biti svoj na svome kao sto je vekovima bilo

ODGOVORITE
Name

Re

09.01.2023 20:06

Ne mi ćemo ih dovesti u RS da malo poprave natalitet.