Павлина прича: Како је бити српско дијете на КиМ

Мала умјетница из Ораховца, Павлина Радовановић натупиће вечерас у Бијељини, заједно са групом Београдски синдикат, поводом прославе Дана Републике Српске. Ова пркосна дјевојчица, чаробног гласа, за БН ТВ је испричала како је то данас бити српско дијете на Космету.

Република Српска 09.01.2023 | 11:43
Павлина прича: Како је бити српско дијете на КиМ

- Павлина Радовановић, мала умјетница великог срца, рођена је 2009. године у Ораховцу, граду у Призренском округу гдје сада и живи. Поносно се дичи својим родним Ораховцем иако је одрасла окована жицом, играјући се са дјецом на улици, уз сталну пријетњу од првих комшија.

Каже да је бити Србин на Космету лијепо, али и тешко.

"Ми смо пре рата имали разне школе, средње, основне и имамо цркву која нам је хвала Богу још ту, али све остале школе су нам срушили Албанци.
Данас нас је остало око 350 Срба тако да нам је остала само та једна школа, за коју не можемо рећи ни да је школа, јер је преуређена од
самопослуге.  Ту смо имали и једно игралиште које данас немамо јер су нам Албанци нажалост одузели. Али и то што имамо, на томе смо стварно захвални".

Пјева од своје пете године и громким гласом брани традицију, историју, и културу од заборава.

Уз професора музике Гаврила Кујунџића који је прати на хармоници постала је глас који се ори са Косова, глас који пјева о херојима, борби и страдањима.

Пјевала је на паради у Москви, а често пјева и у Републици Српској.

"Већ сам рекла да је Република Српска  једно велико срце за мене, и веома сам срећна што сам се опет варатила Републици Српској, Бањалуци, Бијељини... Ја ћу то хиљаду пута поновити да ми са Косова и Метохије држимо један тежак крст који је Исус Христос држао и предао нама , али се надамо да ће те муке проћи.  Али, и кад Бог услиши те наше молитве, ми тај крст не треба да оставимо, него да се и даље молимо" , мудро савјетује ова дванаестогодишња дјевојчица, која је путем БН ТВ упутила искрене честитке свима који славе Св. Стефана и Дан Републике Српске.

,,Данас бих да честитам 31. рођендан Републици Српској. Такође бих позвала све грађане Бијељине, али и околине да се сакупимо вечерас и да
заједно певамо и свирамо", поручила је Павлина.

Концерт на Градском тргу у Бијељини почиње вечерас у 20.00 часова.

(БН Фото: БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Свака цаст

09.01.2023 10:59

Српски поносе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

09.01.2023 11:03

Хвала ти дивно дијете! Жива и здрава била и сви твоји! И Косово и Метохија је наше срце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

09.01.2023 20:06

Тако је и РС је наше срце у Босни и Херцеговини

Name

Удружење педера

09.01.2023 11:36

Мислиш ли ти да својим честитање некаквог рођендана рс неког вријеђао? Вријеђа ли тебе можда да неко честита дан државности Републике Косово? Мало мучни том главом и не ради другом оно што теби самом не одговара? Карма је чудо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КиМ

09.01.2023 12:45

Је српдка зрмља Србија а не нека вјестацка творевина! Тедко да имају ста да славе и у Албанији!

Name

#

09.01.2023 14:39

Павлина хвала на посјети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп злоупотреби дјеце

09.01.2023 16:38

Ста једно дијете од 12-13 година зна о десавањима из периода 92-95? Ста разумије? Питање је да ли они сто овако одгајају дјецу цине за њих добро или ин праве стету? Родитељи нек се замисле кад су дозволили ову медијску промоцију малољетном дјетету. Бити Србин није никаква срамота, али бити поносан на несто због цега су многе мајке заплакале а политицари се осилили, друствена имовина опљацкана, тајкуни и профитери се обогатили, раселили пола дрзаве, неријесена убиства, редови пред јавним кухињама, редови пред западним амбасадама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

09.01.2023 22:48

Треба објаснити дјеци историју. Праву. Казати и показати-указати. Како је то било у оно време Југославије на Косову бити Албанац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да објасним теби

10.01.2023 19:47

Имали аутономију, сва права, маретњи језик у сколама свим институцијама, права на вјеру, традицију та разлику оф многих у бивсој Yу, запослени, све имали..... Када су се осилили и поцели тетотисати србе и друге Милосевиц им укинуо аутономију..... Е то је истина у цињеницама.