Pavlina priča: Kako je biti srpsko dijete na KiM

Mala umjetnica iz Orahovca, Pavlina Radovanović natupiće večeras u Bijeljini, zajedno sa grupom Beogradski sindikat, povodom proslave Dana Republike Srpske. Ova prkosna djevojčica, čarobnog glasa, za BN TV je ispričala kako je to danas biti srpsko dijete na Kosmetu.

Republika Srpska 09.01.2023 | 11:43
Pavlina priča: Kako je biti srpsko dijete na KiM

- Pavlina Radovanović, mala umjetnica velikog srca, rođena je 2009. godine u Orahovcu, gradu u Prizrenskom okrugu gdje sada i živi. Ponosno se diči svojim rodnim Orahovcem iako je odrasla okovana žicom, igrajući se sa djecom na ulici, uz stalnu prijetnju od prvih komšija.

Kaže da je biti Srbin na Kosmetu lijepo, ali i teško.

"Mi smo pre rata imali razne škole, srednje, osnovne i imamo crkvu koja nam je hvala Bogu još tu, ali sve ostale škole su nam srušili Albanci.
Danas nas je ostalo oko 350 Srba tako da nam je ostala samo ta jedna škola, za koju ne možemo reći ni da je škola, jer je preuređena od
samoposluge.  Tu smo imali i jedno igralište koje danas nemamo jer su nam Albanci nažalost oduzeli. Ali i to što imamo, na tome smo stvarno zahvalni".

Pjeva od svoje pete godine i gromkim glasom brani tradiciju, istoriju, i kulturu od zaborava.

Uz profesora muzike Gavrila Kujundžića koji je prati na harmonici postala je glas koji se ori sa Kosova, glas koji pjeva o herojima, borbi i stradanjima.

Pjevala je na paradi u Moskvi, a često pjeva i u Republici Srpskoj.

"Već sam rekla da je Republika Srpska  jedno veliko srce za mene, i veoma sam srećna što sam se opet varatila Republici Srpskoj, Banjaluci, Bijeljini... Ja ću to hiljadu puta ponoviti da mi sa Kosova i Metohije držimo jedan težak krst koji je Isus Hristos držao i predao nama , ali se nadamo da će te muke proći.  Ali, i kad Bog usliši te naše molitve, mi taj krst ne treba da ostavimo, nego da se i dalje molimo" , mudro savjetuje ova dvanaestogodišnja djevojčica, koja je putem BN TV uputila iskrene čestitke svima koji slave Sv. Stefana i Dan Republike Srpske.

,,Danas bih da čestitam 31. rođendan Republici Srpskoj. Takođe bih pozvala sve građane Bijeljine, ali i okoline da se sakupimo večeras i da
zajedno pevamo i sviramo", poručila je Pavlina.

Koncert na Gradskom trgu u Bijeljini počinje večeras u 20.00 časova.

(BN Foto: BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Svaka cast

09.01.2023 10:59

Srpski ponose!

ODGOVORITE
Name

Mаrko

09.01.2023 11:03

Hvala ti divno dijete! Živa i zdrava bila i svi tvoji! I Kosovo i Metohija je naše srce!!!

ODGOVORITE
Name

P

09.01.2023 20:06

Tako je i RS je naše srce u Bosni i Hercegovini

Name

Udruženje pedera

09.01.2023 11:36

Misliš li ti da svojim čestitanje nekakvog rođendana rs nekog vrijeđao? Vrijeđa li tebe možda da neko čestita dan državnosti Republike Kosovo? Malo mučni tom glavom i ne radi drugom ono što tebi samom ne odgovara? Karma je čudo.

ODGOVORITE
Name

KiM

09.01.2023 12:45

Je srpdka zrmlja Srbija a ne neka vjestacka tvorevina! Tedko da imaju sta da slave i u Albaniji!

Name

#

09.01.2023 14:39

Pavlina hvala na posjeti

ODGOVORITE
Name

Stop zloupotrebi djece

09.01.2023 16:38

Sta jedno dijete od 12-13 godina zna o desavanjima iz perioda 92-95? Sta razumije? Pitanje je da li oni sto ovako odgajaju djecu cine za njih dobro ili in prave stetu? Roditelji nek se zamisle kad su dozvolili ovu medijsku promociju maloljetnom djetetu. Biti Srbin nije nikakva sramota, ali biti ponosan na nesto zbog cega su mnoge majke zaplakale a politicari se osilili, drustvena imovina opljackana, tajkuni i profiteri se obogatili, raselili pola drzave, nerijesena ubistva, redovi pred javnim kuhinjama, redovi pred zapadnim ambasadama...

ODGOVORITE
Name

P

09.01.2023 22:48

Treba objasniti djeci istoriju. Pravu. Kazati i pokazati-ukazati. Kako je to bilo u ono vreme Jugoslavije na Kosovu biti Albanac

ODGOVORITE
Name

Da objasnim tebi

10.01.2023 19:47

Imali autonomiju, sva prava, maretnji jezik u skolama svim institucijama, prava na vjeru, tradiciju ta razliku of mnogih u bivsoj Yu, zaposleni, sve imali..... Kada su se osilili i poceli tetotisati srbe i druge Milosevic im ukinuo autonomiju..... E to je istina u cinjenicama.