Сада је моменат да се по вољи БГ наставе разговори

– Политички аналитичар и директор Форума за етничке односе Душан Јањић оценио је данас да је сада моменат да се наставе политички разговори о Косову и Метохији, али, како је рекао, не по вољи Мирослава Лајчака него по вољи Београда и како је истакао, нада се и одговорности НАТО, САД и Велика Британије. 

Република Српска 08.01.2023 | 15:20
Сада је моменат да се по вољи БГ наставе разговори

"Већ деценију СПЦ не може да убеди да се стави на дневни ред положај цркве", рекао је Јањић у изјави за Тањугу напомињући да у овом момнету треба да буде прва тема разговора заштита православне цркве и систем комуникације безбедносних структура Србије и тзв. Косова преко Кфора и то да се каже како ће они сарађивати. 

Истиче да би могли да се очекују и нови инциденти. 

"Ићићемо ми кроз инциденте, ово није крај, само је питање мудрости како избегавати људске жртве. Истрага ће показати о чему се ради када је пуцање на српску децу у питању. Квалификација пуцњаве у којој су рањена деца зависиће од одлука врха НАТО. С обзиром на комплетан профил човека који је пуцао, његовог оца, историјат, мораће да се спроведе озбиљна истрага да ли је он пре КБС био у неким екстремним организацијама и како је прошао проверу у КБС“, истиче Јањић. 

Оцењује да је наглашен верски фанатизам и да је у децу пуцано због Бадњака који су носили и зато што су православци.

Говорећи о снагама Кфора које би требало да гарантују безбедност на КИМ , Јањић констатује да у контигенту тренутно има највише Мађара, Литванаца и Пољака, наглашавајући да је главни задатак међународних снага сада да заштите Србе. 

"Ми стално заборављамо 2004. понашање шпанског контигента који је празниуо села у Метохији да би они избегли напад демонстраната. Кфору  је тада  било важније да брани јендог човека који је побегао у Скопље него да брани мир и сачува безбедност“, подсећа Јањић. 

Додаје да се Кфор у садашњуој ситуацији позива на барикаде на северу, јер је то био први пут да су они "убачени од стране Аљбина Куртија да склањају барикаде и први пут су водили озбиљне преговоре са Београдом". 

"Сукоби неће престати са уклањањем барикада. Кфор и Нато се налазе пред периспитивањем  својих улога, манадата и одлука шта да раде. Зато ће Вучић наставити да подгрева ову тему, а Курти пробати да у том преиспитивању добије оно што му одговара. Од раније се говорило да  је немачки контигент постао тај несигуран фактор, а према неким информацијама ни Курти кренуо да није имао како се претпоставља сагласност немачког контигента“, казао је Јањић. 

Додаје да је време да медјународна заједница отвори досије исламског џихада на КиМ. 

"Знамо да су они служили и Русима и Американцима када је требало. Време је да то отворе као питање. Сумњам да они то неће отворити за јавност, али нека то ураде за себе у оквиру преиспитивања своје улоге, јер им долази на ред борба против тероризма“, рекао Јањић. 

Коментаришући одговор Кфора на захтев српских власти да се на КиМ врате српске безбедносне снаге, Јањић оцењује да ће то додатно отежати посао, али да ће Србија с времена на време моћи да постави питање њима да ли је заиста њихово присуство довољно да гарантује безбедност.  

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

БОБА

08.01.2023 14:28

Истрага која је затвореног типа ће сигурно показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

08.01.2023 15:23

Поциниоца це оквалификовати као лице које није урацунљиво

Name

Милош

08.01.2023 16:15

Док је оваквих аналитичара неће бити ни напретка. Жали Боже пара које иду из буџета на њихове анализе. Ако Вучић буде слушао овог аналитичара, грдно му се пише у смислу напредка Србије према ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретко

08.01.2023 16:55

Жао ми је сваке жртве ма са било које стране. Нажалост се под оваквим условима тј. корупцијом, испирањем мозгова, итд. никада неће доћи до једног заједничког решења руку у руку… Свим људима добре воље желим све најбоље. Христос се роди

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

08.01.2023 18:54

О свему треба одлуцивати и договарати се народ који де зиви а не они који сједе у Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре истина

09.01.2023 00:08

И један и други народ живи на територији Србије. Главни град је Београд и не видим разлог зашто "искључивати" Београд из разговора. Замисли неки неспоразум у Истри....или у Тетову...или ....или...

Name

Портпарол Ковацхевицх

09.01.2023 06:38

Идемо, нека се РС припоји Србији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.01.2023 15:44

То се неће десити никад а можда ни тада. То су само пусти снови.