Sada je momenat da se po volji BG nastave razgovori

– Politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da je sada momenat da se nastave politički razgovori o Kosovu i Metohiji, ali, kako je rekao, ne po volji Miroslava Lajčaka nego po volji Beograda i kako je istakao, nada se i odgovornosti NATO, SAD i Velika Britanije. 

Republika Srpska 08.01.2023 | 15:20
Sada je momenat da se po volji BG nastave razgovori

"Već deceniju SPC ne može da ubedi da se stavi na dnevni red položaj crkve", rekao je Janjić u izjavi za Tanjugu napominjući da u ovom momnetu treba da bude prva tema razgovora zaštita pravoslavne crkve i sistem komunikacije bezbednosnih struktura Srbije i tzv. Kosova preko Kfora i to da se kaže kako će oni sarađivati. 

Ističe da bi mogli da se očekuju i novi incidenti. 

"Ićićemo mi kroz incidente, ovo nije kraj, samo je pitanje mudrosti kako izbegavati ljudske žrtve. Istraga će pokazati o čemu se radi kada je pucanje na srpsku decu u pitanju. Kvalifikacija pucnjave u kojoj su ranjena deca zavisiće od odluka vrha NATO. S obzirom na kompletan profil čoveka koji je pucao, njegovog oca, istorijat, moraće da se sprovede ozbiljna istraga da li je on pre KBS bio u nekim ekstremnim organizacijama i kako je prošao proveru u KBS“, ističe Janjić. 

Ocenjuje da je naglašen verski fanatizam i da je u decu pucano zbog Badnjaka koji su nosili i zato što su pravoslavci.

Govoreći o snagama Kfora koje bi trebalo da garantuju bezbednost na KIM , Janjić konstatuje da u kontigentu trenutno ima najviše Mađara, Litvanaca i Poljaka, naglašavajući da je glavni zadatak međunarodnih snaga sada da zaštite Srbe. 

"Mi stalno zaboravljamo 2004. ponašanje španskog kontigenta koji je prazniuo sela u Metohiji da bi oni izbegli napad demonstranata. Kforu  je tada  bilo važnije da brani jendog čoveka koji je pobegao u Skoplje nego da brani mir i sačuva bezbednost“, podseća Janjić. 

Dodaje da se Kfor u sadašnjuoj situaciji poziva na barikade na severu, jer je to bio prvi put da su oni "ubačeni od strane Aljbina Kurtija da sklanjaju barikade i prvi put su vodili ozbiljne pregovore sa Beogradom". 

"Sukobi neće prestati sa uklanjanjem barikada. Kfor i Nato se nalaze pred perispitivanjem  svojih uloga, manadata i odluka šta da rade. Zato će Vučić nastaviti da podgreva ovu temu, a Kurti probati da u tom preispitivanju dobije ono što mu odgovara. Od ranije se govorilo da  je nemački kontigent postao taj nesiguran faktor, a prema nekim informacijama ni Kurti krenuo da nije imao kako se pretpostavlja saglasnost nemačkog kontigenta“, kazao je Janjić. 

Dodaje da je vreme da medjunarodna zajednica otvori dosije islamskog džihada na KiM. 

"Znamo da su oni služili i Rusima i Amerikancima kada je trebalo. Vreme je da to otvore kao pitanje. Sumnjam da oni to neće otvoriti za javnost, ali neka to urade za sebe u okviru preispitivanja svoje uloge, jer im dolazi na red borba protiv terorizma“, rekao Janjić. 

Komentarišući odgovor Kfora na zahtev srpskih vlasti da se na KiM vrate srpske bezbednosne snage, Janjić ocenjuje da će to dodatno otežati posao, ali da će Srbija s vremena na vreme moći da postavi pitanje njima da li je zaista njihovo prisustvo dovoljno da garantuje bezbednost.  

(Tanjug Foto: Tanjug) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

BOBA

08.01.2023 14:28

Istraga koja je zatvorenog tipa će sigurno pokazati.

ODGOVORITE
Name

Hmmm

08.01.2023 15:23

Pocinioca ce okvalifikovati kao lice koje nije uracunljivo

Name

Miloš

08.01.2023 16:15

Dok je ovakvih analitičara neće biti ni napretka. Žali Bože para koje idu iz budžeta na njihove analize. Ako Vučić bude slušao ovog analitičara, grdno mu se piše u smislu napredka Srbije prema EU.

ODGOVORITE
Name

Sretko

08.01.2023 16:55

Žao mi je svake žrtve ma sa bilo koje strane. Nažalost se pod ovakvim uslovima tj. korupcijom, ispiranjem mozgova, itd. nikada neće doći do jednog zajedničkog rešenja ruku u ruku… Svim ljudima dobre volje želim sve najbolje. Hristos se rodi

ODGOVORITE
Name

Istina

08.01.2023 18:54

O svemu treba odlucivati i dogovarati se narod koji de zivi a ne oni koji sjede u Beogradu.

ODGOVORITE
Name

Re istina

09.01.2023 00:08

I jedan i drugi narod živi na teritoriji Srbije. Glavni grad je Beograd i ne vidim razlog zašto "isključivati" Beograd iz razgovora. Zamisli neki nesporazum u Istri....ili u Tetovu...ili ....ili...

Name

Portparol Kovachevich

09.01.2023 06:38

Idemo, neka se RS pripoji Srbiji!

ODGOVORITE
Name

Re

09.01.2023 15:44

To se neće desiti nikad a možda ni tada. To su samo pusti snovi.