Протест у Штрпцу: Курти, дјецу ти нећемо опростити

Након што су у Готовуши код Штрпца рањени дечак (11) и младић (21), а у Клокоту претучен 18-годишњи Стефан Томић док се враћао с Божићне литургије, у Штрпцу се одржава протест Срба са КиМ.

Србија 08.01.2023 | 12:34
Протест у Штрпцу: Курти, дјецу ти нећемо опростити

Протест је почео интонирањем химне Србије Боже правде, након чега се обратила Хуанита Рачићевић, супруга Димитрија Рачићевића који је ухапшен прошле године.

"Уместо осмеха, суза Стефанова. Уместо среће, туга Стефанова. Ово је борба за живот, и сви смо ми Стефан и Милош, данас јуче и сутра. Када ће престати страх и стрепња за животе наше деце? Сваки родитељ брине за децу, унуке, ко нама брани да се смејемо, играмо, крећемо слободно? Ко нашој деци брани слободу и загрљај очева", запитала је она.

Хуанита Рачићевић је подсетила да је прошло годину дана од како је кренуо напад на народ Сиринићке Жупе. 

"Хапсе, пуцају. Још колико Милоша треба да се брине за свој живот. Свачије дете је могло бити на Стефановом и Милошевом месту. Не смемо дозволити да нас плаше. Да се икада више проломе суза и крв Божија. Не смемо да одустанемо и морамо да се боримо за наша права за живот и слободу. Стефане, желим да ти лице буде обасјано осмехом. Да ти руке буду за загрљаје, а не метке и крв. Сви смо ми Стефан и Милош", истакла је она.

Потом се обратио Стојан Маринковић, директор школе коју похађа мали Стефан, који је пожелео брз опоравак рањеној српској деци.

"Окупили смо се у миру и достојанству, и питамо се ових дана зашто се ово десило. Зато што су Милош и Стефан носили бадњак или зато што су Срби. Српски народ одвајкада прославља празнике, а ми желимо мир и сигурност. Само тражимо да наша деца безбрижно одрастају, и да се безбрижно буде. Шаљемо поруку одавде да верујемо у слободу и право на живот и да само у миру можемо изградити бољу будућност за све нас", рекао је директор школе.

Председник Српске листе Горан Ракић је рекао да за свих 20 дана барикада није нападнут ниједан Албанац. 

"Диктаторски терор Аљбина Куртија се наставља. Пре неколико дана су прекопали сеоске путеве у Лепосавићу, претресају породичне људе и мајке са децом. Тешка су времена, јер се на челу институција у Приштини налази човек заслепљен мржњом", рекао је Ракић.

Он је додао да је Куртијев циљ да Срби напусте своја огњишта.

"Али ако Стефан није сагао главу пред пиштољем ко од нас сме да се преда? Наша борба мирним и демократским средствима и наша слога су најбољи одговор терору Куртијевом. Ми морамо да останемо и опстајемо као што су наши преци опстајали у много тежим околностима. Ми имамо подршку државе и председника Вучића. Живела Србија", рекао је Ракић.

На транспарентима пише "Курти, децу ти нећемо опростити!", "Стефане, срце српско јуначко!", "Пуцањ у Стефана и Милоша је пуцањ у срце Србије!", "Европо, за шта су наша деца крива?!", "Наша деца нису за Куртијев метак!", "Нећете нам Штрпце претворити у гето!", "Штрпце је срце Србије!", "Ми само желимо мир", "Слобода за браћу", "Вучићу, чувај Србе и мир", "Косовска Каменица је уз браћу из Штрпца", "Од Горњег Кусца до Штрпца куца једно срце", "Поморавље је уз браћу из Штрпца", "И у добру и у злу Поморавље је ту", што указује да је ту присутан и велики број житеља Косовоског Поморавља где је уочи Божића претучен осамнаестогодишњи Стефан Томић.

Главна порука овог скупа је порука мира, рекао је за РТС председник општине Штрпце Далибор Јевтић.

Истиче да би рањавање деце на Бадњи дан тебало да буде последње упозорење свима онима који и политиком и реториком утичу на појединце да могу слободно да дођу и пуцају на децу која носе бадњаке.

(РТС / Вечерње новости / Фото: Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар