Породица у кризи: Зашто мушкарци избјегавају брак?

Брак и породица у Републици Српској упали су у озбиљну кризу. Све је више развода. Али, све је више и оних који о лудом камену не мисле. Према подацима Завода за статистику Републике Српске, међу популацијом старијом од 15 година око 270.000 је неожењених и неудатих. Од тога је нешто више од 160 хиљада мушкараца и 109 хиљада жена. Истраживали смо, шта је разлог па мушкарци избјегавају брак.

Република Српска 08.01.2023 | 10:48
Породица у кризи: Зашто мушкарци избјегавају брак?

У подмајевичком крају у скоро свакој кући младу жељно чека бар један, понегдје и двојица неожењених момака. Један од њих је 53-годишњи Јовика Ђурић Микац из села Веселиновац. Прича да за брак није имао услове.

“Живим сам, с пијевцом. Никад нисмо више имали, а мање немали. Имамо све - јести и попити, само нема народа“, каже Ђурић.

Иста судбина дијели и 67-годишњег Ику Којића. Каже да је остао без брачне сапутнице јер, када је као момак желио да се осамостали, отац му није дозволио. Зато је сада самац.

“Душа ме боли, како који дан, а не година, све је већа патња”, каже Којић.

За женидбу, каже Ико, никад није касно.

“Што да не, са својом пензијицом можемо нас двоје на лонцу бити. Нема шта радити, само спремати по кући.”

Јабланица – село на обронцима Мајевице има највише неожењених момака. Према незваничним подацима, у овој мјесној заједници живи више од 100 нежења, судбоносно “да” нема ко да каже, јер дјевојке махом из села одлазе у град.

“Траже услове, неће на село, хоће у град, опсесија им је град. ”, каже Слободан Шакотић из Тобута код Лопара.

Да Српкиње неће на село, потврђује и прича из Вишеграда. Момци све чешће доводе младе из Албаније које  се, за разлику од домаћих дјевојака, радо прихватају сеоских послова. О таквим могућностима говори и Желимир Ђурић из Вишеграда.

“Неће на село, ако немаш добар ауто и пара, на село неће нико. Једино у Албанију да идемо. У Вишеграду имају двије младе из Албаније“.

Није самоћа проблем само оних који је осјећају на својој кожи, већ често и цијелог друштва.

“Често нам долазе старија лица којима је потребна здравствена заштита и кућна њега коју би требало да пружају ужи чланови породице које они немају, па наступају проблеми”, каже директор Дома здравља у Лопарама Душан Шакотић.

Велики број неожењених мушкараца и неудатирх дјевојака посљедица је такозваног темпо ефекта, каже струка, објашњавајући да је ријеч о одгођању склапања бракова и рађања дјеце.

“Брак јесте у кризи и то нам узима данак у укупном рађању и умирању. Ми смо традиционално друштво”, каже демограф Стево Пашалић.

И старији момци се слажу – треба се женити раније.

“Све има своје вријеме, треба се женити до 25, касније је све теже и теже”, каже Младен Стојановић из Добоја.

Тако не мисли велики број нежења. Иза камере поручују да је "брак њихова приватна ствар". Оно што додатно забрињава јесте и велики број развода.

У Српској је око 36.000 разведених мушкараца и жена, што је доказ колико смо без толеранције, разумијевања и како то струка каже, без традиционалног осјећаја за поштовање.

(БН / Фото: БН)

Коментари / 55

Оставите коментар
Name

Кими

08.01.2023 10:03

А дјевојке чедне и драге, тугују што нису у браку,,,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

09.01.2023 09:05

Најбоља освета и богу и мушкарцу су дјеца не треба му гора ни награда ни казна јер ријетко кад од њих успјева створити добре људе

Name

Ре

10.01.2023 05:42

Мушкарци неће да се жене јер немају више за кога. Жене данас хоће стан, поред да је теретана и кафић, хоће кућну помоћницу, посао да се не муче, плату да троше само на крпице, да се хране код Глово или ресторанима. Гледају да нађу богатог лопова јер кад се разведу да имају већу алиментацију. И на крају дјецу не дају да виде очеви. Прво плати тата да видиш своју дјецу. Суд и социјално раде по принципу, заштитите мајке. Очеви у овом друштву немају никаква права. И што онда да се жене. Могу да имају десет жена и буду слободни.

Name

#

10.01.2023 15:21

Сами су криви поред жене и дјеце многи хоће и љубавнице то се годинама женама радило па се ваљда опаметила нема ништа више џабалеску раније је у ЦГ мушкарац убијао жену с погачом на глави да би довео другу

Name

Уклопило се

08.01.2023 10:12

Безброј проблема и негазивних појава прије свега у самом друству наталозених кроз деценије, тако да исход не мозе ни бити оцекиван другацијим од тога какав вец и јесте осим јос погорсање с обзиром на сва тренутна догадјања....

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

08.01.2023 10:20

Врло комплексна проблематика. Не могуце је оцекивати "као у стара времена" али само прости проблем "радјање"а све друго се заснива и ради буквално у наметању суптотности истом томе .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјешење

08.01.2023 10:26

Рјешење ће ускоро само да се наметне, ради недостатка ресурса на свјетском нивоу, значајно ће се смањити производња свих добара, велики број људи ће остати без посла и биће принуђени вратити се на своја напуштена имања, јер ће се на овим просторима моћи преживјети. Народ ће бити принуђен да се врати природи, а у таквим околностима се знају улоге мушкарца и жене . Једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај Боже

08.01.2023 13:32

Вољела бих да је тако како кажете, наш највећи ресурс смо ми сами; а друга ствар, како су наши стари могли преживјети и опстајати вијековима на овим нашим просторима, тако можемо и ми!

Name

#

08.01.2023 10:27

Много се воле и поштују- мушки и женски пол

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

08.01.2023 11:34

Једноставно само што није тачно. Нових ресурса који вапа за радном снагом је све више, и све више људи одлази и одлазиће вани.

Name

# за Мило

08.01.2023 11:53

Пуни новински ступци о у биствима и премлаћивањима важно је и с ким живиш

Name

За Мило

08.01.2023 16:42

А који су то нови ресурси, ајде просвијетли нас, жив био???

Name

Мирко

08.01.2023 10:35

Па како то наса црква гура под тепих криза породице ,а они само луксуз за коју годину неце им ко имати уци у цркве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

08.01.2023 16:44

Није тачно, једноставно Цркве су пуне, поготово младих! Додуше, не знам гдје ти живиш, можда ја у вашем крају Црква и празна?!

Name

Једно се ипак

08.01.2023 10:35

Да примјетити. Солидно ситуиране младе породице гдје су парови вец заврсили ВСС запослили се цесто се одлуцују за треце па цак и цетврто дијете.... На сву срецу то је заиста предивна радосна вијест!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо реални

08.01.2023 10:42

већина цура младост потроши покушавајући да ухвате татиног сина, а кад виде да неће успијети почне ваљати и поштен, ал поштен се опаметио и неће да буде утјешна награда иза лошијег од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

08.01.2023 11:03

Од како зене имају све веца права ми пропадамо као друство.Нема висе отац стуб куце ако зена ради готово је са тим.Онда нови стилови зивота у граду- маникир,педикир,нокти итд а сарму не зна спремити ниједна и зато се све висе и разводе .Хоце зене да излазе као цуре.Ко то да изфинансира.Ти улазес у њу а други је закрпи.А са селом је тек пропаст јос ако има земље и домацин је тај се не озени или је бас срецник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

09.01.2023 08:46

Браво Петре! Распад је почео појавом феминизма и рушењем патријархалне породице.

Name

Мила

20.10.2023 10:29

Завијај сам сарму ако ти се једе! Коме се једе нека спрема! А ако делис кућу с неким, морас и ти да чистис сто пошљамиш! Није ти жена кућна помоћница, нити слушкиња, нити робиња!

Name

Борац рс

08.01.2023 11:05

Највише у овој популаци нежења је бораца врс, зато штосу ти људи изашли из рата без ичега, држава им није обезбедила посао нити каква примања и ко да склопи брак са социјалним случајем, а данас је таквих највише а године стежу јер је највише између 50 и 60 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може ли како

08.01.2023 17:42

Да сваки борац и свако дијете погинулог борца добије по пар милиона марака, по једну чаробну лампу за испуњавање жеља, да нам се свима скину с врата својим кукањем.

Name

Хипик

08.01.2023 11:05

Имаш у Бањалуци неожењених до 40 масу а ви пишете о пензионерима у Лопарама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

08.01.2023 11:23

Ма ништа не треба радити само кућу поспремати, рече јадан и оста сам ?. Па која ће се удати за орангутана који више времена проводи с друштвом и ракијом него женом и дјецом. Мушкарци на балкану остали у прошлом вијеку док су жене прихватиле модерни живот и не желе завршити као њихове мајке и баке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

08.01.2023 14:03

Теби очито треба Владо Ђајић, а да ли ти може помоћи, е то је питање...

Name

За Лила

08.01.2023 16:48

Кад нешто читаш, гледај ћеро, да то буде са разумијевањем; наиме, ово о чему ти причаш је изјавио један пензионер, и он каже, да је за њих двоје његова пензија довољна, и да се ништа не треба радити, осим скувати ручак, и усисати кућа - јел сад мало јасније?

Name

А

08.01.2023 11:35

Засто избјегавати брак имају добри аргументи! Како цемо зивјети са једном зеном која је прије брака висе мускараца промјенила !!! То је вец у прорацуну да неце фуксионисанти као сто је био слуцај код мене , једна била Стоматолог а друга правница и по пар година и заврсе се бракови . И јос додају стета сто нисам остала са оним или оним . Као муз питам се ! косам ја!!! Слуцај за потребу и за бонинтет да је и мене успјела излеватити. Ако несто казес у куци и куцни ред одмах полиција куцно насиље и.т.д. Добро пазите кога зенита моји другари!!! Или има стара пословица и када сузе лоје тада превари нај прије!!!??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е бас тако

08.01.2023 11:57

Слицан слуцај, пресликана прица. Јос центри за социјални рад савјетују гисподје да сто висе изнервирају мускарца, сто висе пријава полицијских да направи и да га представи као насилника. Ретултат веца алиментација, ограниценист дјетету и на крају муско се сведе на један банкомат, плацај алиментацију а немас права никаква

Name

Нема

20.10.2023 10:33

А шта би ти? Да се чува само за тебе, па да је уцењујес и пустошиш! Нека, нека- овако бар види да си добар само за у салату- јер си и лос љубавник.

Name

ЛАЖНИ ЦАР

08.01.2023 11:36

Један од битних разлога је "баја"и његова термити репрезентација која ствара услове за бољи живот само себи и њиховим ректалним спелеолозима,неспособни и алави,проклето алави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Убијена традиција

08.01.2023 11:38

Времена која се намецу изгледа не предвидјају бракове,заједницу,децу,рад у пољу,бригу о родитељима ни о себи. И све остало сто појединца цини срецним,испуњеним и цовеком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

qко су тако сретни

08.01.2023 13:24

били прије, што су се буквално клали, убијали спаљивали сваких пар година? као златно доба било прије 2 свј. рата, ви сте БОЛЕСНИ

Name

#

08.01.2023 11:42

Многи не избјегавају ал не могу баш свугдје да добију дозволу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

09.01.2023 14:56

Залосно, али тако је...

Name

Марко

08.01.2023 11:58

Зене су поставиле високе критеријуме а много су ту утицале разне серије и велики интереси у друству,све се своди на новац остало ниста није битни.А како да мускарац обезбједи све као сто је у серији са платом од 300-400€,која год казе да то није тако е па лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

08.01.2023 12:02

Сачекајте да се осуши лак на ноктима и заврше турске серије па кад младе навале пред олтар....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нина

20.10.2023 10:37

Ма какав олтар??? Свадба је циркус! Свако са своје адресе, без потписа!

Name

Секуловићка

08.01.2023 12:08

Кажу да једно друштво пропада и нестаје када се жени дају права преко одређене границе, тада нестаје прво породица итд. А онда долази друштво као сада на западу, шта је циљ видјеће ко буде читао историју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

08.01.2023 12:25

Најбоље рецено. Зенама је дато да управљају породицом. Напросто мускарци не зеле да буду у породици, гдје зена на један телефонски позив да је угрозена тјера мускарца из стана. Насиље над зенама је дигнуто као најтезе кривицно дјело и ста имамо…., хаос. Који мускарац би пристао на то, да ради, да доноси породици и да га зена кад год јој падне на памет избаци. Боље бити сам и имати интимне односе са удтим зенама, које једва цекају на прилику и тако имас и зену и имовину коју цес преко кревета узети.

Name

лила

09.01.2023 18:11

Вас двојица сте слика и прилика балкана. Данас причати о умањењу права жена може само болестан ум.

Name

Није тачно!

08.01.2023 12:41

Нису криви мушкарци, за све су одоговорне жене. Како су им дата велика права, све су упропастиле. Оне одлучују хоће ли се удати, хоће ли се развести, хоће ли родити дијете, хоће ли абортирати, ... Ставиле су се у улогу Бога. Убиле су више нерођене дјеце него што је изгинуло народа у свим ратовима. Свим неудатим женама и неожењеним мушкарцима препоручујем да за живота подигну себи споменик и ископају раку, јер их немће имати ко сахранити. Такође, треба да напишу тестамент коме остављају имовину за којом су трчали цијелог живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

08.01.2023 12:51

Кад жене прочитају бар дио ових коментара није ни чудо што је мушки свијет у кризи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

08.01.2023 15:13

У кризи су због тога ,зато што су гладни и немају шта јести и неможе им се дићи и зато су у кризи.

Name

@

08.01.2023 16:23

Ајд богати не брини има компензација и зато стално им скаче притисак

Name

yyy

08.01.2023 12:58

људисе уклапају у европска правила гдесе незна које муско ко зенско кадасу ловци ухватили вука даму суде дага зива одеру дага зива испеку један старац казе самога озените томује казна цовек без зене је нико и ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тест

08.01.2023 13:48

Дјецу су замјенили куцни љубимци, када сагледају обавезу према истим тек се запитају како би то било страсно да имају дјецу ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисеркроне

08.01.2023 15:21

Толику нам причу на истоку намећу о традиционалним вриједностима, оснивање фамилије, истичући муж и жена, демонизирају притом Запад, а уништили нам оно основно, привреду, што на Западу имају, подузетнички дух убили, што на Западу имају, а за све је крив комунизам и ови посткомунистички владари. Сам каже човјек, нема шта радити читав дан, на Западу као подузетник има шта да ради, и има жену и дјецу. Само пропаганду шире против Запада, крију своје пропусте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

08.01.2023 15:47

А засто "медју популацијом старијом од 15 год...".Па ваљда треба медју популацијом старијом од 18.г,ваљда има неки закон и ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заиста

08.01.2023 16:44

Лудацки је узимати малољетну дјецу па у анализу проблема..... Намјерно или не али недобронамјерно....

Name

Ееее

08.01.2023 17:33

Нема висе старе генерације гдје је љубав била на првом мјесту, а све друго није битно. Било је, млади смо, здрави смо а услове за бољи зивот це мо сами створити. То су била златна времена а ово сад је само интерес. Залосно колико се свијет искварио, а рекао бих да су садашње дјевојке толико постале ултимативне и себицне да виде само себе без икакве толеранције. Овај свијет полако али сигурно пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква љубав

08.01.2023 21:59

...код старе генерације? Идиоте! Све је било догивирени брак, још од прве године живота , погитиво ако је дјете дјевојчица! Цурице су од бешике учене да СЛУЖЕ тј РОБУЈУ, мушкарцу! Дјечаци да мрзе муслимане и да су супериорни као Срби и као мушкарци и то је било све. Нацизам! Послије се чудимо што нас нико никад није волио и што данас мушкарци и жене живе као смаци!

Name

Бранислав

08.01.2023 23:37

Мислим да себичност родитеља и страх од запостављености са једне стране и љубомора младих дјевојака са друге стране наносе велику штету младожењама односно момцима.Ни дрћава ни друштво немају потребан број савјетовалишта за будуће супрућнике,али ни њихове родитеље.Увођење жена у политику и неке друге дјелатности смањило је њихову везаност за породицу,а мућеви све више постају објекат експлоатације.Савремени брак је све више у кризи због финансијске,материјалне,моралне,менталне и уопште друштвене кризе.Лијеп поздрав и без љутње молим !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

08.01.2023 23:38

Момци су углавном све неозбиљнији и ево ја сам један од ријетких примјера из РС која цијени праве вриједности али то момци углавном не воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

09.01.2023 08:20

Е Сандра да си Сандра Африка била би друга прича

Name

Бог је љубав а ти

09.01.2023 10:19

1. Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које звони, или прапорац који звечи. 2. И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. 3. И ако раздам све имање своје, и ако предам тело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже. 4. Љубав дуго трпи, милокрвна је; љубав не завиди; љубав се не велича, не надима се, 5. Не чини шта не ваља, не тражи своје, не срди се, не мисли о злу, 6. Не радује се неправди, а радује се истини, 7. Све сноси, све верује, свему се нада, све трпи. 8. Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати. 9. Јер нешто знамо и нешто пророкујемо; 10. А кад дође савршено, онда ће престати шта је нешто. 11. Кад ја бејах мало дете као дете говорах, као дете мишљах, као дете размишљах; а кад постадох човек, одбацих детињство. 12. Тако сад видимо као кроз стакло, у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат. 13. А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

09.01.2023 11:50

Химна љубави - Свети апостол Павле