Изломљена чесница од 7.000 дијелова испред Храма у БГ

Испред Храма Светог Саве на Врачару у Београду изломљена је чесница од 7.000 дијелова и подијељени су пакетићи.

Србија 07.01.2023 | 13:14
Изломљена чесница од 7.000 дијелова испред Храма у БГ

Вјерници су се окупили у Храму Светог Саве, гдје од 9 часова владика Стефан уз саслужење београдских свештеника служио Божићну литургију, преноси РТС.

Након литургије, испред Храма организовано је традиционално ломљење чеснице и то након двије године паузе због пандемије. 

Чесница има више од 7.000 дијелова, и у њој су скривена 33 златна дуката. 

Тешка је више од 250 килограма, пречника четири метра. Тесто је од синоћ у 18 часова спремало седам мајстора пекаре АС Браћа Станковић.

Малишанима су испред Храма подијељени и пакетићи.

Божићној литургији и ломљењу чеснице претходила је поноћна литургија коју је служио патријарх српски Порфирије, али и паљење бадњака испред Храма, коме је присуствовао велики број вјерника.

Таква атмосфера била је и у храмовима и цркава широм Србије где су се вјерници окупили око запаљене ватре која симболизује очишћење и заједништво, просперитет и здравље.

Оздрављење планете од коронавируса прошле године била је једна од централних порука Божићне посланице патријарха српског, док је овогодишња посланица прије свега посвећена молитви за мир и слободу српског народа на простору Косова и Метохије.

Посланицом се патријарх, такође, моли за повратак мира у подручја захваћена ратним сукобом између Руса и Украјинаца, како би се сви избјегли вратили у своје домове, а градови обновили.

Поред Српске православне цркве, Божић данас прослављају Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

(Тањуг   Фото: РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

07.01.2023 12:45

ХРИСТОС СЕ РОДИ, НЕМАМ КОМЕНТАР за наш главни град

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

07.01.2023 16:08

Ни ја немам коментар. 2 године дрзе црквена врата затворена пред вјерницима, као и Храм Христа Спаситеља у Б.Луци кад се народ хтио скрити од прогона полиције на протестима поводом убиства Давида Драгицевица. Бог је један, он је мој, он је свију нас, али такве храмове добро треба запамтити и оне који у њима слузе. Бог праста, ми не требамо. Свака цаст вецини насих свестеника који су се понасали нормално у вријеме короне. Хвала им до неба, јер су својим ставом храбрили људе и стављали им до знања да се немају цега пласити.

Name

Миле

07.01.2023 14:46

Јел' био Миле?

ОДГОВОРИТЕ