Izlomljena česnica od 7.000 dijelova ispred Hrama u BG

Ispred Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu izlomljena je česnica od 7.000 dijelova i podijeljeni su paketići.

Srbija 07.01.2023 | 13:14
Izlomljena česnica od 7.000 dijelova ispred Hrama u BG

Vjernici su se okupili u Hramu Svetog Save, gdje od 9 časova vladika Stefan uz sasluženje beogradskih sveštenika služio Božićnu liturgiju, prenosi RTS.

Nakon liturgije, ispred Hrama organizovano je tradicionalno lomljenje česnice i to nakon dvije godine pauze zbog pandemije. 

Česnica ima više od 7.000 dijelova, i u njoj su skrivena 33 zlatna dukata. 

Teška je više od 250 kilograma, prečnika četiri metra. Testo je od sinoć u 18 časova spremalo sedam majstora pekare AS Braća Stanković.

Mališanima su ispred Hrama podijeljeni i paketići.

Božićnoj liturgiji i lomljenju česnice prethodila je ponoćna liturgija koju je služio patrijarh srpski Porfirije, ali i paljenje badnjaka ispred Hrama, kome je prisustvovao veliki broj vjernika.

Takva atmosfera bila je i u hramovima i crkava širom Srbije gde su se vjernici okupili oko zapaljene vatre koja simbolizuje očišćenje i zajedništvo, prosperitet i zdravlje.

Ozdravljenje planete od koronavirusa prošle godine bila je jedna od centralnih poruka Božićne poslanice patrijarha srpskog, dok je ovogodišnja poslanica prije svega posvećena molitvi za mir i slobodu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Poslanicom se patrijarh, takođe, moli za povratak mira u područja zahvaćena ratnim sukobom između Rusa i Ukrajinaca, kako bi se svi izbjegli vratili u svoje domove, a gradovi obnovili.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić danas proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

(Tanjug   Foto: RTS)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

BOB ROCK

07.01.2023 12:45

HRISTOS SE RODI, NEMAM KOMENTAR za naš glavni grad

ODGOVORITE
Name

Aska

07.01.2023 16:08

Ni ja nemam komentar. 2 godine drze crkvena vrata zatvorena pred vjernicima, kao i Hram Hrista Spasitelja u B.Luci kad se narod htio skriti od progona policije na protestima povodom ubistva Davida Dragicevica. Bog je jedan, on je moj, on je sviju nas, ali takve hramove dobro treba zapamtiti i one koji u njima sluze. Bog prasta, mi ne trebamo. Svaka cast vecini nasih svestenika koji su se ponasali normalno u vrijeme korone. Hvala im do neba, jer su svojim stavom hrabrili ljude i stavljali im do znanja da se nemaju cega plasiti.

Name

Mile

07.01.2023 14:46

Jel' bio Mile?

ODGOVORITE