"Ходом части" биће обиљежен Дан Републике Српске

Данас је одржан још један у низу састанака Организационог одбора за обиљежавање Дана Републике Српске у Бањалуци. Иако се ове године Дан обиљежава у Источном Сарајеву, у Бањалуци ће 9.јанура бити обиљежен на један другачији начин, поручено је из Градске управе.

Република Српска 05.01.2023 | 16:56
"Ходом части" биће обиљежен Дан Републике Српске

Обиљежавање Дана Републике Српске и ове године у Бањалуци почиње Светом литургијом У Храму Христа Спаситеља. Ове године 9. јануар ће бити обиљежен на другачији начин. „Ходом части“, како ће се звати први дефиле у којем ће учествовати породице које су изгубиле своје најмилије, казао је Драшко Станивуковић.

 „У 12 часова креће „Ход части“ који чине породице погинулих бораца, борачка удружења и сви који имају заслуге за трајности и неупитност Републике Српске. Они ће ходом кроз центар нашег града носити фотографије својих најмилијих оних који су дали животе за Републику Српску“ казао је Станивуковић.

Нагласио је да ће ове године у првом плану у Бањалуци бити породице погинулих бораца, борачка удружења, ратни војни инвалиди, демобилисани борци и ампутирци, јер су они централне фигуре обиљежавања 9. јануара. Станивуковић се осврнуо и на нове проблеме везане за исплате подршке пензионерима. Скупштинска већина је изгласала да 2,6 милиона КМ намијењених пензионерима иде Електропривреди.

 „Ја нисам био лијен да назовем директора Електропривреде. Предложили смо њему уговор да дозначимо средства Електропривреди, а они пензионерима на рачуне. Сутрадан је стигао допис да Електропривреда то неће или не може, него ће одбијати од рачуна. Они од нас трада да наше Одјељење за привреду отвори неколико кацеларија које ће дочекати 41.000 пензионера, гдје сваки пензионер мора да да бројне податке и предочи уговор потписан са Електропривредо“ рекао је.

Такође напомиње да се Град обраћао Фонду за пензијско осигурање да добију списак пензионера ради исплате помоћи, али да су добили одбијеницу, због заштите података.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борац

05.01.2023 18:32

Тако и треба да се обиљезава овај празник .Породице погинулих затим инвалиди па борци требало би да дефилују свим градовима Републике Српске .Они су заслузни за ово сто имамо данас а политицари у мисију рупу да се сакрију.Да имају образа неби се појављивали на тај дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

&

06.01.2023 12:03

Драшко тај план да носате слике упокојених за РС и да их опет вуцарате по политичком блату у РС врло је ружно обиљежит то са више достојанства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.01.2023 12:49

Тешко Богу са нама какви смо, а никакви смо. Одакле некоме право да условљава како обиљежити Дан Републике Српске. Заборавља се да је управо на простору Сарајева најжешће нападана Република Српска, али се захваљујући борцима ВРС бранила и одбранила. Тада није било лицитирања који је главни град у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ