"Hodom časti" biće obilježen Dan Republike Srpske

Danas je održan još jedan u nizu sastanaka Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Republike Srpske u Banjaluci. Iako se ove godine Dan obilježava u Istočnom Sarajevu, u Banjaluci će 9.janura biti obilježen na jedan drugačiji način, poručeno je iz Gradske uprave.

Republika Srpska 05.01.2023 | 16:56
"Hodom časti" biće obilježen Dan Republike Srpske

Obilježavanje Dana Republike Srpske i ove godine u Banjaluci počinje Svetom liturgijom U Hramu Hrista Spasitelja. Ove godine 9. januar će biti obilježen na drugačiji način. „Hodom časti“, kako će se zvati prvi defile u kojem će učestvovati porodice koje su izgubile svoje najmilije, kazao je Draško Stanivuković.

 „U 12 časova kreće „Hod časti“ koji čine porodice poginulih boraca, boračka udruženja i svi koji imaju zasluge za trajnosti i neupitnost Republike Srpske. Oni će hodom kroz centar našeg grada nositi fotografije svojih najmilijih onih koji su dali živote za Republiku Srpsku“ kazao je Stanivuković.

Naglasio je da će ove godine u prvom planu u Banjaluci biti porodice poginulih boraca, boračka udruženja, ratni vojni invalidi, demobilisani borci i amputirci, jer su oni centralne figure obilježavanja 9. januara. Stanivuković se osvrnuo i na nove probleme vezane za isplate podrške penzionerima. Skupštinska većina je izglasala da 2,6 miliona KM namijenjenih penzionerima ide Elektroprivredi.

 „Ja nisam bio lijen da nazovem direktora Elektroprivrede. Predložili smo njemu ugovor da doznačimo sredstva Elektroprivredi, a oni penzionerima na račune. Sutradan je stigao dopis da Elektroprivreda to neće ili ne može, nego će odbijati od računa. Oni od nas trada da naše Odjeljenje za privredu otvori nekoliko kacelarija koje će dočekati 41.000 penzionera, gdje svaki penzioner mora da da brojne podatke i predoči ugovor potpisan sa Elektroprivredo“ rekao je.

Takođe napominje da se Grad obraćao Fondu za penzijsko osiguranje da dobiju spisak penzionera radi isplate pomoći, ali da su dobili odbijenicu, zbog zaštite podataka.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Borac

05.01.2023 18:32

Tako i treba da se obiljezava ovaj praznik .Porodice poginulih zatim invalidi pa borci trebalo bi da defiluju svim gradovima Republike Srpske .Oni su zasluzni za ovo sto imamo danas a politicari u misiju rupu da se sakriju.Da imaju obraza nebi se pojavljivali na taj dan.

ODGOVORITE
Name

&

06.01.2023 12:03

Draško taj plan da nosate slike upokojenih za RS i da ih opet vucarate po političkom blatu u RS vrlo je ružno obilježit to sa više dostojanstva

ODGOVORITE
Name

Realno

06.01.2023 12:49

Teško Bogu sa nama kakvi smo, a nikakvi smo. Odakle nekome pravo da uslovljava kako obilježiti Dan Republike Srpske. Zaboravlja se da je upravo na prostoru Sarajeva najžešće napadana Republika Srpska, ali se zahvaljujući borcima VRS branila i odbranila. Tada nije bilo licitiranja koji je glavni grad u Republici Srpskoj.

ODGOVORITE