Спасиоци трагају за групом турских држављана

- Спасиоци из више служби у БиХ трагају за групом турских држављана, за које се страхује да су се утопили у ријеци Сави.

Република Српска 04.01.2023 | 16:37
Спасиоци трагају за групом турских држављана

Медији пишу да је ријеч о  петоро несталих - родитељи, двоје дјеце и још једна одрасла мушка особа.

"Мјешовити тим Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ), састављен од припадника Федералних специјализираних јединица за спашавање на води и под водом са потребном опремом, чамцима и беспилотним летјелицама, 28. децембра 2022. године укључио се у потрагу за несталим турским држављанима за које постоји индиција да су се осам дана раније утопили у ријеци Сави у мјесту Свилај, након што се преврнуо чамац на коме су се налазили", саопштила је на Фацебооку Федерална управа цивилне заштите (ФУЦЗ).

Како су додали, послије извиђања терена и прикупљених информација, те снимања из ваздуха беспилотном летјелицом ширег подручја од мјеста нестанка, започело се са визуелним прегледом из чамаца и претрагом на ширем току ријеке Саве. Потрага се, додали су, одвијала узводно од мјеста нестанка до Бруснице Мале у дужини од 18 км. 

Прегледана је, истичу, и десна обала Саве, узводно од мјеста Скела, 14 км у правцу према Броду, тачније до мјеста Брусница Мала и низводно десном страном обале од мјеста Скела до Новог Града у дужини од 10 км. 

"У ову потрагу се укључио и тим за спашавање на води и под водом Републичке управе цивилне заштите РС, припадници Службе ЦЗ Славонски Брод, ДИП ЦЗ Осијек, ДИП ЦЗ Загреб, припадници ХГСС-а (тимови из Славонског Брода и Пожеге), припадници полиције, спасилачки тим АФАД-а из Републике Турске. ФУЦЗ, осим што је укључена у потрагу, припадницима спасилачког тима АФАД-а уступила је на кориштење ресурсе потребне за претрагу", навели су из ФУЦЗ.

Како додају, потрагу додатно отежава постојање минских поља цијелом дужином уз обалу ријеке Саве у подручју на коме се одвија потрага (територија Босне и Херцеговине), велика количина смећа и дрвећа које плове ријеком али и висок водостај и смањена видљивост усљед замућености ријеке Саве.

(Независне Фото: ФУЦЗ) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ветеран 92

04.01.2023 15:56

Чудно, Турски држављани у чамцу код Брода ?? Откуд само они у чамцу, куд су кренули ?? Зашто се преврнуо чамац није Сава Атлантик..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.01.2023 18:42

Много нејасноћа много нелогичности много јесумње

Name

Ветеринар 92

04.01.2023 20:26

Боли те ухо шта Турци раде у БиХ.

Name

Неподобни

04.01.2023 19:54

Сава полако опада и све чешће се могу наћи лешеви миграната који су се утопили и запели за грање уз обалу,ал за то нико не мари...тако причају мјештани србачких села низводно низ Саву

ОДГОВОРИТЕ