Spasioci tragaju za grupom turskih državljana

- Spasioci iz više službi u BiH tragaju za grupom turskih državljana, za koje se strahuje da su se utopili u rijeci Savi.

Republika Srpska 04.01.2023 | 16:37
Spasioci tragaju za grupom turskih državljana

Mediji pišu da je riječ o  petoro nestalih - roditelji, dvoje djece i još jedna odrasla muška osoba.

"Mješoviti tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, 28. decembra 2022. godine uključio se u potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili", saopštila je na Facebooku Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Kako su dodali, poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija, te snimanja iz vazduha bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save. Potraga se, dodali su, odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 km. 

Pregledana je, ističu, i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 km u pravcu prema Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 km. 

"U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske. FUCZ, osim što je uključena u potragu, pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu", naveli su iz FUCZ.

Kako dodaju, potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorija Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.

(Nezavisne Foto: FUCZ) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Veteran 92

04.01.2023 15:56

Čudno, Turski državljani u čamcu kod Broda ?? Otkud samo oni u čamcu, kud su krenuli ?? Zašto se prevrnuo čamac nije Sava Atlantik..

ODGOVORITE
Name

Tatar

04.01.2023 18:42

Mnogo nejasnoća mnogo nelogičnosti mnogo jesumnje

Name

Veterinar 92

04.01.2023 20:26

Boli te uho šta Turci rade u BiH.

Name

Nepodobni

04.01.2023 19:54

Sava polako opada i sve češće se mogu naći leševi migranata koji su se utopili i zapeli za granje uz obalu,al za to niko ne mari...tako pričaju mještani srbačkih sela nizvodno niz Savu

ODGOVORITE