Дачић и Пленковић на божићном пријему СНВ-а у Загребу

- Традиционалном божићном пријему у организацији Српског националног већа (СНВ) у Загребу у петак ће присуствовати министар спољних послова Србије Ивица Дачцић, министар за људска права у српској влади Томислава Жигманова, патријарх српски Порфирије, а са хрватске странке премијер Андреј Пленковић са министрима.

Србија 03.01.2023 | 21:57
Дачић и Пленковић на божићном пријему СНВ-а у Загребу

Овогодишњи пријем СНВ-а биће централни догађај почетком ове године, пише данас портал хрватског недељника Новости и истичу да је реч о важном искораку, овај пут у "одлеђивању односа" између Хрватске и Србије, с обзиром да на пријем, који ће бити одржан у загребачком хотелу Вестин, долазе министар Дачић и са њим колега у Влади Србије Томислав Жигманов, министар за људска и мањинска права, који је и председник Демократског савеза Хрвата у Војводини.   

Са хрватске стране на пријем долази висока владина делегација предвођена премијером Андрејем Пленковићем, пише портал.

Дачић је последњег дана прошле године најавио да Србија, на иницијативу председника државе Александра Вучића, намерава да "одледи"  односе с Хрватском. 

Навео је тада да ће у тој намери тражити помоћ од Жигманова и Милорада Пуповца, председника СДС С-а и саборског заступника, као двојице челника мањинских организација у двема земљама.

"Председник Вучић тражио је да направимо конекције са Жигмановом и Пуповцем, да мало одледимо односе с Хрватском", рекао је Дачић и нагласио да ће Србија тражити боље односе с Хрватском у будућности, али, какко је рекао, "без икаквог уверења да ћемо сад једни другима да променимо свест и мишљење".

Жигманов је потврдио да ће учествовати у тим настојањима, с обзиром на то да је, како је казао, и више него очито да постоји потреба да се обнови службена комуникација између институција двеју суседних држава, а не да се она своди на сарадњу институција две мањинске заједнице, мислећи притом на хрватску у Србији те српску у Хрватској.

"Истина је да је председник Србије Александар Вучић на једној седници владе дао мени у задатак да ступим у комуникацију с председником СДС С-а Милорадом Пуповцем како би се видело може ли се око тога нешто учинити", рекао је Жигманов и оценио да је позив министру спољних послова Србије на традиционални пријем Српског народног вијећа у Загреб и његов позитивни одговор последица "чини се, нашег успешно обављеног посла".

"Тим пре јер ће на обележавању бити државни врх Републике Хрватске те ће то бити прилика да се, макар и на маргинама тога скупа, одрже након две године, први озбиљнији разговори на министарском нивоу  између две државе", рекао је Жигманов, пише портал.

Вучић је последњи пут био у Хрватској 2018. године када је дошао на позив тадашње председнице Колинде Грабар Китаровић с којом је две године пре потписао тзв. Суботичку декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске. 

(Тањуг Фото: ЕПА)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

+++

03.01.2023 22:51

Е Дациц це да приближи односе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Певац

04.01.2023 04:30

Хоце мој колега и запевати лијепа ли си!

Name

Приједорцанин М.

04.01.2023 06:48

Комшије морају имати добре односе са уважавањем.то је за добро свих грађана.

Name

Ветеран 92

04.01.2023 06:04

Ето им пјавача...ал нека бар покуша олабавити вјечите затегнуте односе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.01.2023 06:06

Све вам је то вестацки напухано и на силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трн

04.01.2023 06:37

Јос кад запевају скупа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

04.01.2023 10:18

А министар Лондонски дјак да вам преводи на Енглески па Велики Баја да вам одржи говор о крадји па Нешић да вам обезбиједи скуп и растјера дилере? Поздрављам иначе свако дружење али одговорних и у народу цењених политичара са обје стране. Разговарати треба само је овдје видљиво ко је ‘легао на руду’.

ОДГОВОРИТЕ