Многи се распитују, али тешко одлучују за инвестирање

Пословно окружење у Босни и Херцеговини дуги низ година најлошије је у Југоисточној Европи. Разлога је много од лоше политичке климе, преко великих намета привреди, одласка младих и стручних људи до непотребно компликоване администрације. Може ли нам поклоњени кандидатски статус ЕУ на овом пољу донијети позитивне промјене?

Република Српска 03.01.2023 | 21:03
Многи се распитују, али тешко одлучују за инвестирање

Европа је одшкринула врата Босни и Херцеговини, па се срећа осмјехује бх. привреди. Међутим, да бисмо откључали ЕУ фондове потребни су конкретни пројекти до којих можемо доћи само уз помоћ најбољих стручњака.

Зијад Бећировић, директор ИФИМЕС-а. као разлог наводи то што се у посљедњих неколико година људи масовно исељавају из Босне и Херцеговине, углавном млађи, образовани људи.

"Тако да ви једноставно немате људе који ће водити те компаније, онда који ће водити преговоре са Европском Унијом. Тамо имате могу сободно рећи „вукове“ са којима се морате суочити, јер они заиста штите интересе Европске Уније.“, каже  Бећировић за БН.

Док се бх. привреда ваљала у блату, Европа нам је покупила најбоље кадрове, којима је у Републици Српској џаба знање, ако нису у систему власти. Сада струка мора добити прилику, ако надлежни у БиХ планирају ступити у европски економски простор.

- Кад би наши универзитети добили статус који имају универзитети у ЕУ, па студенти могли учествовати нормално, то би био већи допринос, него овај формални кандидатски статус за кога не знате кад ће се окончати, каже професор економских наука  и почасни предсједник ПДП-аМладен Иванић и додаје:

„Будимо дио равноправни европског тржишта, то би нам отворило могућности инвестирања, а нисмо чланови не правимо вам проблем. Ми не одлучујемо, ми смо ту да примјењујемо правила која имате. Такав неки приступ, ако би се десио он би могао имати озбиљније економке посљедице. Ово тренутно формално, правно ја их не очекујем.“

Корупција, компликовани правни и регулаторни оквири, нетранспарентне пословне процедуре, слаб правосудни систем – муке су са којима се суочавају инвеститори у БиХ. Многи се распитују, али тешко одлучују за инвестирање.

„Поготово у задње 2-3 године смо имали велики број упита од странаца – шта се то овдје дешава? – тако да ће то бити фактички, ако буде добро пормовисано у оквиру Европе да БиХ има своју бдуућност у Европској Унији , многи потенцијални инвеститори ће гледати Босну и Херцеговину неким другим очима.“, оцјењује Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Српске.

Пракса је показала да највише улагања у БиХ стиже из чак шест европских земаља.

„Са земљама попут Словеније ми већ у задњих неколико година смо прешли из фазе дефицита у суфицит. Хрватској смо врло близу, имамо избалансирану спољно-трговниску размјену и то је добро, јер је данас покривеност увоза извозом из БиХ са земљама чланицама ЕУ преко 84%.“, наводи економиста Фарук Хаџић.

Могућност за привредни напредак постоји, али не може доћи преко ноћи. Пословни амбијент квари чињеница да је Босна и Херцеговина трећа најгора земља у Европи по степену корпције. Док се то не промијени тешко је очекивати економски раст. Ту ни статус кандидата не помаже, закључују наши саговорници.

(БН Фото: Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

#

03.01.2023 21:08

Било је подоста и рекетирања тих инвеститора што су отварали фирме па кад почну пословати накаче им се рекеташи људи затворе и оду кажу добар глас далеко се чује

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.01.2023 22:33

Кад ће једном криминалци на власти схватити да неће нико други, никакав странац направити привреду док то држава направи. Веома лагодно је бити криминалац у власти и само пљачкати, а никакву привреду не правити, па ти све паре народне остану.

Name

ре

03.01.2023 22:34

Само кукњава бесмоћног народа, како му нема инвестиција, па инвестирајте сами и правите привреду. Имате државу.

Name

# за ре

04.01.2023 06:33

У једној општини појавио се инвеститор који је желио да купи фирму која је годинама под кључем и да покрене производњу за почетак је хтио запослити бар 50радника из те општине ал му је речено да куповину обави не регуларне већ да преко Гоци ја из Фоче (Павгорд) који нема везе са том фирмом и општином каква се муљања спроводе и коме новац одлази може се претпоставити и тај инвеститор се повукао

Name

+++

03.01.2023 21:14

Нејасни су ми ови који оцекују инвестиције. Па Јел ви стварно мислите да це неко озбиљан улозит капитал у земљу гдје владају корумпиране политицке партије које свако мало довлаце народе у тензије и на подјеле. То никад неце нико фенинг улозити да смо јасни и ово сто се улазе је уствари новац ко зна кога и ко зна за сто. Када би улагали Сименс, Бос, WВ, Мерцедес, Харибо итд тад би схватили ста је инвеститор и како нема превара плата доприноса бонуса итд. Овако смо у кандјама глупе политике са испраним мозгом у робовласницких послодаваца са гладним стомаком без осигурања. Узивајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2023 21:40

То је јасно а како то превазици када се све сервира народу гдје нај осјетљиви. Овдје је национални интерес угрозен и у питању ако треба осудити корумпираног политичара или оног ко је украо народне паре

Name

Незгодан

03.01.2023 22:04

Па наравно да млади и струцни људи одлазе из БиХ кад ту немају ста да тразе, ако нису приклоњени владајуцој гарнитури. Властима тај систем одговара, јер тиме сто контролису запосљавање уједно контролису своје поданике. То сто они који нису дио владајуце гарнитуре одлазе из земље такодје одговара онима на власти, јер се број образованих опозиционара смањује. Но, све се то јос и мозе ријесити. Оно сто је далеко тезе за промијенити је нас поглед на власт. Мало ко се бори за власт да народу буде боље, него вецином сви гледају да себи и оним око себе створе сто висе користи. Зато у било каквим преговорима се врло брзо додје до оног "а ста има ту за мене?" питања. Није то само питање подмицивања сваког ко је на неки нацин умијесан у неки будуци пројекат, него и наставак тог рекетирања. На свијету постоји десетине земаља гдје постоје могуцности за улагања и зараду. БиХ по томе није ни мало посебна. Оно сто БиХ треба су људи на власти којима це брига за економски развој и добробит цијеле дрзаве бити вазнији од трпања пара у властите дзепове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

04.01.2023 06:02

Како ће странац уложити и отворити фирму кад ми све позатварасмо и у стечај отерасмо.С друге стране купујемо пропале пројекте источњачких лопова и хохштаплера како би се неко уткао и профитирао на уштрб дрзаве

Name

Истина

04.01.2023 05:43

Вецина инвеститора какви ходају по Балкану боље да не долази,носе прљаве технологије а раднике третирају као робље.Погледајте по Србији како изгледа вецина инвестиција.

ОДГОВОРИТЕ