Шта од 1. јануара мозете унијети у Хрватску и ЕУ?

Са првим даном нове 2023. године Хрватска је и званично приступила еурозони, али и Сцхенгену – највећем подручју слободног кретања роба и људи у свијету. У складу с тим важе и нова правила за прелазак границе и преноса робе.

Република Српска 03.01.2023 | 13:51
Шта од 1. јануара мозете унијети у Хрватску и ЕУ?

Република Хрватска је од 1. јануара постала 20. чланица еврозоне, а постала је и новом чланицом шенгенске зоне. Од овог датума почео је и период двојног оптицаја које ће трајати до 14. јануара током којег ће грађани ове земље осим евра, плаћања вршити и у досадашњим кунама.

Након поменутог датума, куна ће и званично отићи у прошлост и евро ће постати законско средство плаћања.

Уколико сте се мислили запутити ка Хрватској, требали би знати и за нова правила која су ступила на снагу, а која се тичу преноса робе у ову земљу.

Доста је нејасноћа и нелогичних одлука, но оне се морају поштовати како би се избјегле казне које су у неким случајевима веома ригорозне. Вечерњи лист је тим поводом објавио списак свих ствари које смијете, односно, не смијете уносити у Републику Хрватску.

Прво треба напоменути како се ова листа односи на увоз робе из земаља које се налазе изван ЕУ, с изузетком Швицарске, Исланда, Норвешке, Сан Марина, Андоре и Лихтенштајна. Дакле, за ова посљедње набројане државе вриједе иста правила као да превозите робу унутар ЕУ те ту нема никаквих ограничења.

Још нека посебна правила вриједе за Фарске Отоке и Гренланд, али да се додатно не би компликовала ионако дуга листа, те двије државе су изостављене с овог списка.

Дувански производи

Путници у ваздушном саобраћају у Хрватску могу унијети нешто више дуванских прерађевина од оних који путују другим облицима саобраћаја. Они у ваздушном саобраћају могу унијети 200 цигара, 100 цигариллоса, 50 цигара и 250 грама духана за пушење.

Особе које путују цестовним или жељезничким превозом могу унијети 40 цигарета, 20 цигариллоса, 10 цигара и 50 грама духана за пушење. Сви путници могу унијети једнаку количину од 50 грама гријаног дуванског производа, 10 милилитара е-течности те 50 грама тзв. нових дуванских производа из чланка 94. став 2. Закона о таксама.

Алкохолна пића

Кад су у питању алкохолна пића, једнака правила вриједе и за путовања путним, ваздушним и поморским превозом – свима је допуштено унијети 16 литара пива, 4 литре вина те 2 литре алкохолних пића која имају мање од 22% алкохола, односно, један литар јачих алкохолних пића. Ако желите плаћати таксу могуће је, уз услов да сте старији од 17 година, унијети 800 цигарета, 400 цигариллоса, 200 цигара, килограм дувана, 10 литара жестице, 90 литара вина, 110 литара пива те 100 милилитара е-течности, а све преко тога нећете моћи унијети чак ни уз плаћање.

Храна

Месо, риба, сир, млијеко, јаја и остали производи животињског и биљног поријекла Царински службеници обављају службене контроле производа животињског подријекла који чине дио личног пртљага путник, тако да уопште није допуштено унијети месо и млијеко те производе од меса и млијека.

Допуштено је по особи унијети 20 килограма свјеже, сушене, куване, осољене или димљене рибе, козице, ракове и дагње. Када су у питању други производи животињског поријекла, попут меда, јаја, производа од јаја, меса пужева или жабљих кракова, ту је допуштено унијети до 2 кг по особи. Свјежег воћа и поврћа, осим кромпира, смијете унијети до 5 килограма.

Остали производи

Путници из трећих земаља (нпр. БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија…) могу у Хрватску унијети до 2 килограма млијека у праху за дојенчад и посебне хране која се користи због медицинских разлога те за унос хране за кућне љубимце која се користи због здравствених разлога уз услове да не захтијева држање у фрижидеру прије отварања.

Без ограничења или у количини за личну употребу, сви путници у Хрватску могу унијети хљеба, колача, кекса, вафла и облатни, двопека, тостираног хљеба и сличних препечених производа с мање од 20 % прерађених млијечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури.

Без ограничења се могу унијети и бројни други производи попут чоколада и сластица (укључујући слаткише) с мање од 50 посто прерађених млијечних производа и производа од јаја, додатака храни пакованих за крајњег потрошача који садржавају мање количине (укупно мање од 20 %) прерађених производа животињског поријекла, маслине пуњене рибом, тјестенина и резанци, концентрати супе и побољшивачи окуса.

Унос лијекова

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана (уз услов да су одобрени од надлежних тијела земље произвођача) и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације (преписа историје болести, потврде љекара).

Конкретно, када се одређује висина казне битно је шта и колико тога сте покушали прошверцовати.

(Клиx   Фото:ДW)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Реалиста

03.01.2023 13:49

Ај цигаре разумијем јер су тамо доста скупље али остало нема сврхе носити јер је тамо све исто или јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

03.01.2023 14:01

Поуцен мојим искуством,могу вам реци да вам је најбоље да понесете само паре јер никад не знате ко и како це бити дасполозен на граници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.01.2023 16:16

Управо тако! Мени су хтјели да наплате рам за слику, и то наши, значи носио из Европе у РС! Додуше, био је лијеп дрвени рам!

Name

брецало

03.01.2023 15:07

Колико се мозе уњети пастете нарезака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

03.01.2023 15:50

Не требаш мислити о том, то је тамо јефтиније него код нас. То тамо сиротиња једе.

Name

$

03.01.2023 16:00

Ако су Подравка и Гавриловић не би требало да буде проблема

Name

За путнике

03.01.2023 15:57

Понесите само паре, ми из Брчког одемо до Жупање и Винковаца до Лидла и Кауфланда, цијене су им јефтиније него наше за 20% плус добијете поврат пореза од чак 25% на цијели износ, вјерујте, да ми је неко прије 3 године реко да ћемо ми код њих ићи по јефтинију храну, ја би му рекао да је луд, а сада је дошло обрнуто, умјесто да они и даље долазе код нас, сада ми идемо код њих, и вјерујте, може се доста уштедит, а на граници вас нико ни не прегледа кад се враћамо, можеш унијети шта год хоћеш, неће ти наш цариник ништа рећи,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

03.01.2023 19:14

Све забране могу да разумијем ал кад је у питању риба ту несто не стима. До 20 кг рибе, цак и свјезе. А недозвољавају сланину. То је нека сала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

04.01.2023 17:59

Ма тај мамлаз се низаста и непита само нако млатара знасе ко се пита

ОДГОВОРИТЕ