Мало шта ће се промијенити на граници БиХ и ХР

- Иако је Хрватска од данас у шенген зони, за грађане Босне и Херцеговине мало шта ће се променити кажу надлежни.

Босна и Херцеговина 01.01.2023 | 15:41
Мало шта ће се промијенити на граници БиХ и ХР

У Градишци на граничном прелазу мање је гужве него обично, али приметни аутомобили са ознакама Швајцарске, Аустрије, Словеније, Њемачке, јер се дијаспора након празника враћа кући, а неки ће сачекати следећи викенд да православни Божић проведу у земљи рођења.

“Када говоримо о шенгенском простору гдје путују држављани БиХ, то је свакодневница (Словенија, Мађарска и друге земље), сама чињеница да сада испуњавају услове уласка у наведене земље указује на то да ће под истим условима моћи да путују и у Хрватску, при чему свакако треба имати у виду могућност накнадних измјена режима и услова уласка у земље шенгена", рекли су у Граничној плицији БиХ, пренијела је сарајевска Н1 тв.

Према информацијама којима располаже Гранична полиција БиХ, наставиће се, као и до сада у Хрватској примјењивати важеће одредбе Закона о шенгенским границама, док ће се информацијски систем Европске уније (нпр. ЕЕС и ЕТИАС) почети примјењивати од дана када Европска комисија донесе одлуку о томе. 

Исто тако, на заједничким локацијама граничних прелаза, уласком Хрватске у шенгенски простор неће бити промјена у вези начина обављања граничне контроле, кажу у Граничној полицији БиХ.

Из Града Градишка кажу да се не плаше шенгенских правила јер су већ неколико година на снази пооштрене контроле. Ипак, истичу да је међуграничне сарадња добра и да је шанса у међудржавној трговини, привредној активности, али и размјени података.

(Тањуг Фото: Тањуг) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Татар

01.01.2023 15:21

А шта би то требало да се промени.Најбоље би било да се све промени а само да ми останемо исти.Све и свакога би ми мењали само себе не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Боже

01.01.2023 15:36

Ко нам је крив, сви иду напријед само наш баја ронхил и његов друг Човић нас гурају назад, нисмо свјесни колико је ово успјех, предјеш границу у Хрватску и додјеђ до Норвешке и Шведске а да те нико ништа не пита, а ми тапкајмо у мјесту са бајом и човићем,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

01.01.2023 16:04

Сви су криви, крив је и Додик и Човић и Комшић и Бакир. Сви причају о националној угрожености а краду паре. Не може се само причати да је Додик крив, наравно да јесте али није једини. Све се може договорити да има воље правити компромисе.

Name

Пролазник

01.01.2023 16:07

Кад ми већ нећемо, надам се да ће наша унучад и њихова дјеца ово доживити, док се биологија не ријеши ових лоповских политичара, ми нећемо нити можемо напријед, само назад са њима,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

01.01.2023 16:34

Замислите да ЕУ отвори границе грађанима БИХ без иаквих папиран осим личне картеУ БИХ би за гдоину дана остали само стаци преко 60 година да живе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако ћемо право

02.01.2023 11:17

Па и сада могу ићи преко границе. За та три мјесеца могу наћи посао и остати. Није то нека велика разлика. С тим што треба ићи ка ЕУ, ка заједници успјешних земаља.